Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
slawek74 napisał:

Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

nie !

To nie, będzie się dalej babcią turlać.

158649531_2361512110649838_3575836808343111245_n (1).jpg

patrz moja https://youtu.be/hj2xPI5Luu4

powinni nominowac ten film do Oscara 😆

Opublikowano
akooo napisał:

ano i był 😁 pokaż swój 11 latek kalkulatorem nagrał

radekz200 napisał:

Sławek Ty bystry chłop jak to kukurydze rozdajesz z taczki 😛

gdzie?

Opublikowano
slawek74 napisał:

akooo napisał:

ano i był 😁 pokaż swój 11 latek kalkulatorem nagrał

kiedyś wstawię. Moja c330 to laleczka

Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

Marek Ty to widzę aż się trzęsiesz za darmowym bimbrem 😜

Jak darmowy w kopercie bym dał ale że masz o mnie złe zdanie to dostaniesz pustą 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Jak darmowy w kopercie bym dał ale że masz o mnie złe zdanie to dostaniesz pustą 

Marek a skąd ,ja bardzo Ciebie  lubie 😉, tylko wesela to głupota 

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Taty znajoma tak sieje czy warzywa czy zboża. I o dziwo jako tako jej to wychodzi. Koszę im co roku ale... hmm szału nie ma, a na nawozy i opryski nie żałują.

W tym roku próbowałem, warzywa w miarę udane ale czy to kwestia tego czy pogody to nie wie nikt... Często się robi jak jest pogoda, jakbym na to patrzył to bym pszenicę musiał siać dzień później niż siałem a wtedy już zaczęło lać. Z tym szałem to też zależy co kogo interesuje, jak mi w tym roku prawie 7 ton/ ha pszenica sypnęła to aż serce rosło i to bynajmniej z powodu otyłości... A ktoś inny powie, że jemu nigdy tyle nie sypie albo w ujowym roku.

Opublikowano
6 minut temu, akooo napisał:

dzięki temu kalendarzowi?

Wg takich kalendarzy. 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym roku próbowałem, warzywa w miarę udane ale czy to kwestia tego czy pogody to nie wie nikt... Często się robi jak jest pogoda, jakbym na to patrzył to bym pszenicę musiał siać dzień później niż siałem a wtedy już zaczęło lać. Z tym szałem to też zależy co kogo interesuje, jak mi w tym roku prawie 7 ton/ ha pszenica sypnęła to aż serce rosło i to bynajmniej z powodu otyłości... A ktoś inny powie, że jemu nigdy tyle nie sypie albo w ujowym roku.

Nie chodzi o szał. Takie plony są realne ale przy na prawdę dobrym plodozmianie. Nie raz się kosilo U ludzi którzy mają pojęcie i robią dobre plodozmiany i mają plony bez tysięcy litrów oprysków.  

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Nie chodzi o szał. Takie plony są realne ale przy na prawdę dobrym plodozmianie. Nie raz się kosilo U ludzi którzy mają pojęcie i robią dobre plodozmiany i mają plony bez tysięcy litrów oprysków.

To swoją drogą. Spodziewam się, że to jeden taki rok się przytrafił. Choć kto wie... Od 2019 gdzie się da to sieję poplony, obornik też idzie co 2-3 lata wszędzie. Ale płodozmian słaby bo połowa to zboża.

Opublikowano

Wg mnie coś w tych kalendarzach musi być na pewno, ale.. weźmy pod uwagę zmiany klimatu itd. Na dziś mogę powiedzieć że ten kalendarzyk na chuu się zda, takich ładnych i zdrowych ozimin nie miałem nigdy, a sialem 3 tyg po terminie. I nie jest to hektar czy 2, tylko 24, kombinacja orka i bezorka, każdy z tematów wygląda obiecujaco zobaczymy co na wiosnę będzie  

Opublikowano

Człowiek nie ma ani prezencji ani wyglądu bo też by jutuberem został 😒

Opublikowano
18 minut temu, danielursus3p napisał:

Wg mnie coś w tych kalendarzach musi być na pewno, ale.. weźmy pod uwagę zmiany klimatu itd. Na dziś mogę powiedzieć że ten kalendarzyk na chuu się zda, takich ładnych i zdrowych ozimin nie miałem nigdy, a sialem 3 tyg po terminie. I nie jest to hektar czy 2, tylko 24, kombinacja orka i bezorka, każdy z tematów wygląda obiecujaco zobaczymy co na wiosnę będzie  

No jest to fakt. Pszenica też ładna a siana dopiero 9 i 11 października. Wiosna tego roku też była zimna i brzydka, pierwszą dawkę na pszenicę dałem chyba 2 marca, drugą 7 bodajże kwietnia a opryski na chwasty i grzyba były robione dopiero po 20 kwietnia, sama grzybówka i skracanie dopiero 28. A plon super. Zobaczymy jak Metronom się w 2022 spisze. A podobno "wybacza" błędy to dla mnie jak znalazł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v