Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

passata to  ciężko dobrego. prawie w każdym wilgocią czuć. te panienki tam tak się pchają podobno, mało się nie podusza 😂

Czuć wilgocią od panienek ale co zrobisz, czy Ty czy ja jakbyśmy byli panienkami to marzylibysmu żeby dupsko w takim pasacie przewieźć 

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

to jest Polski lis i nie musi się zkradac jak gestapo w nocy. 

U nas jeszcze tego problemu nie ma. A jak w nocy komuś wybiera to tylko jego wina skoro drzwi nie zamknie, okna otwarte i bez siatek. U mnie kury są od początku czyli 60 lat i przez ten czas podobno raz lis był ale to jeszcze stajni nie było tylko drewniany barak a w nim krowa, maciora i kury.

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas jeszcze tego problemu nie ma. A jak w nocy komuś wybiera to tylko jego wina skoro drzwi nie zamknie, okna otwarte i bez siatek. U mnie kury są od początku czyli 60 lat i przez ten czas podobno raz lis był ale to jeszcze stajni nie było tylko drewniany barak a w nim krowa, maciora i kury.

U mnie był taki czas że i w dzień lisy na podwórko właziły. Dobrze że pies duży to moment przepędzał. 

Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

Pany potrzebny traktur 70, 80 kuni z turem ktoś coś wie to dawać znać  budżet do 40k

Ursus 5314 biturbo

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to u mnie by nie miało co przepędzić bo ani psa ani kota ani innych zwierząt "domowych". Tylko drób i futrzaki.

Kurła wyślę Ci ze 3 koty, jak się nie pozbędę to trza bedzie krowę dostawić 

Opublikowano

może inny babsztyl? 

w końcu kurnik skończony może jutro uda się pług podpiąć i coś zaorać 

Opublikowano
Uziu92 napisał:

kolejny tydzień minął i nadal brak kasy za słomę... duze firmy mogą więcej....

Tak to jest, miałem to samo z malinami, chłodnie miał koleś że wsi kasa zawsze była pod koniec tygodnia ok 20k rocznie, zbankrutował, biznes przejął Łuków na kasę z sezonu 2015,2016 czekało się ponad rok,

Opublikowano
3 minuty temu, szczypka napisał:

może inny babsztyl? 

w końcu kurnik skończony może jutro uda się pług podpiąć i coś zaorać 

Się śpiesz bo od piątku jakaś aktualizacja  z większymi opadami

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Weź się sam nie myj ,to będziesz śmierdział jak ten pies.Psa trzeba wykąpać to nie będzie śmierdział.

Zeby on sie dal wykąpać. Chcielismy go troche podstrzyc to to samo. Czasami bez zachety to sie uczepić nie da,a teraz odkąd w budzie ma.czysto od kilku dni to nie chce wchodsic i spi na zewnątrz. W lecie jak jest na wolnosci to leci na pastwisko i w sadzawce sie kąpie gdzie krowy wode piją. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja mam sznurków z kostek dość. Ale kurła droga za ruchliwa, uj, że z drugiej strony same pola ale jednak je ciągnie do drogi.

Te daleko nie będą chodzić, łażą tylko do stodoły i spowrotem do obory na górę 

Opublikowano
MonteChristo napisał:

Uziu92 napisał:

kolejny tydzień minął i nadal brak kasy za słomę... duze firmy mogą więcej....

Tak to jest, miałem to samo z malinami, chłodnie miał koleś że wsi kasa zawsze była pod koniec tygodnia ok 20k rocznie, zbankrutował, biznes przejął Łuków na kasę z sezonu 2015,2016 czekało się ponad rok,

w moim przypadku to legalna firma dość duża , fakturę mam, upaść raczej nie upadli. Zastanawia mnie czemu w takich czasach palą za sobą mosty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v