Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chwile pochodzilem po polu i szybko wracam-mrou nie ma duzo -4 tylko zimny wiatr pizdzi az mi pranie ze sznurkow pozrzucal i musialem poprawiac.

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

moja kiedyś tak lubiła że przy 27st.C leżała jeszcze kocem przykryta🤦‍♂️

całe szczęście że jej przeszło, i te 23st.C to norma

mojej tez przeszlo-musialo, w sypialni w nocy powinno by gdzie 18, w m reszczie spokojnie 19 wystarczy,

pamietam ze gdy nie mielismy jeszcze c.o. a  zimy byly prawdziwe to w pokoju gdzie nie bylo pieca to nieraz bylo 10..grzejnik olejowy wiecej nie wyciagnal.

Opublikowano
jacus napisał:

chwile pochodzilem po polu i szybko wracam-mrou nie ma duzo -4 tylko zimny wiatr pizdzi az mi pranie ze sznurkow pozrzucal i musialem

a po co Ty po polu łazisz? oziminy pod śniegiem to niema co oglądać 🤔🤭

Opublikowano

Piecyk z butli od tlenu był lepszy bo całą dobę gorąco trzymał 😀

3 minuty temu, jacus napisał:

pamietam ze gdy nie mielismy jeszcze c.o. a  zimy byly prawdziwe to w pokoju gdzie nie bylo pieca to nieraz bylo 10..grzejnik olejowy wiecej nie wyciagnal.

Opublikowano
11 minut temu, danielursus3p napisał:

☹☹☹☹☹☹☹ nie rozmawiam z Tobą więcej ☝️

oj nie obrażaj się

a taka temperatura to naprawdę nie do życia, w samych majtkach po domu trzeba było chodzić

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a po co Ty po polu łazisz? oziminy pod śniegiem to niema co oglądać 🤔🤭

Też dopiero wróciłem. 

Wyprowadzam brzuch na spacer, cięszę oczy zimowym krajobrazem i zapewniam sobie trochę ruchu, bo już 2 miesiące na kanapie siedzę. 

Opublikowano

Byłem w piecu podsypać i popiół ładowałem w te ciulowe woreczki co od nowego roku dali na popiół. Zawsze po nawozie ładowałem ale teraz tak nie przejdzie i dużo w nie nie nasypie bo cieniutkie ot pier**lona ekologia.

Opublikowano

A u nas wszyscy popiół w kubły sypią... Worki to tylko na szkło, plastik i jak ktoś nie ma kompostownika to na odpady zielone.

Opublikowano

Z węgla? To więcej szkody niż pożytku. Z drewna to jeszcze można by. Wygodniej wrzucić do kosza niż łopatą rozrzucać i jeszcze dochodzi problem przechowywania w okresie letnim bo gdzie go wtedy wysypać.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam popiół z pieca na kupkę z gruzem i drobnym kamieniem wyrzucam, i jak się gruzu nazbiera to się ziemię rozgarnia, rozsypuje gruz, przysypuje 5cm ziemi i jest ładnie utwardzone.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Gruzu nie mam, podjazd do garażu zrobiony z kostki to i tego nie potrzeba. Swego czasu sąsiedzi sobie tak utwardzili. Nie powiem, teraz jest tego sporo bo na miesiąc jeden kubeł 240l i jeden 120l. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Andpol napisał:

Byłem w piecu podsypać i popiół ładowałem w te ciulowe woreczki co od nowego roku dali na popiół. Zawsze po nawozie ładowałem ale teraz tak nie przejdzie i dużo w nie nie nasypie bo cieniutkie ot pier**lona ekologia.

Ładuj w te po nawozie, a tylko na wierzch dawaj ten na popiół, znaczy się worek w worek

Ja popiół do kosza wrzucam, jak się nie mieści to w zwykły worek i też zabierają

Edytowane przez bratrolnika
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v