Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

jest kilku. 

Długa jest ta aleja?

Mam wrażenie że jechałem po zboże rok temu.

4 minuty temu, bratrolnika napisał:

może przejazdem był, widać że zdjęcie z samochodu

Jest stąd bo zna okoliczne punkty złomu🤭

Opublikowano

jest kilka kilometrów z tym że różna nawierzchnia. moja okolica. 

Kiedyś hrabia po obsadzał, by jeżdżąc bryczką po folwarkach cień był. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

to droga na moszczankę?

nie

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

I wróci Hrabia za kilka lat bo do tego PiS zmierza by pospłacać Panów i Żydów . Komuna nie legalnie zabrała im mienie .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

I wróci Hrabia za kilka lat bo do tego PiS zmierza by pospłacać Panów i Żydów . Komuna nie legalnie zabrała im mienie .

a niech wraca. my dworskiego nie mieliśmy. 🙂

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

Jadąc na Maśluchy od Puław mogłem jechać? Wydaje mi się że tak.

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Po pług jechałeś?

sie sprzedał☹️

1 minutę temu, Agrest napisał:

Jadąc na Maśluchy od Puław mogłem jechać? 

nie. to lokalna droga 

Opublikowano (edytowane)

kra-juz malo zostalo takich alej- drzewa wchodza na droge i zabijaja samochody wiec je wycinaja. zreszta u nas sadzili same topole wiec i tak za dlugo by nie postaly..

w nocy  -13 teraz -8 piekne slonce. lekki wiatr,  jutro ma padac deszcz..

niedawno byl wypadek smiertelny na drodze kotra znam od dziecka i tez nie moglem rozpoznac gdzie dokladnie to bylo a jechalem tam dzien wczesniej..

Edytowane przez jacus
Opublikowano

środa czwartek, ponad 10mm deszczu. Od piątku 20cm śniegu i mróz.

Bardzo ciekawy scenariusz dla ozimin.

Zrobi się 10cm lodu i przykryje to 20 cm śniegu. Profilaktycznie chyba trzeba by zakupić pszenicy jarej.

Opublikowano
29 minut temu, bratrolnika napisał:

może przejazdem był, widać że zdjęcie z samochodu

Zdjęcie z auta bo do roboty trzeba dojechać 

30 minut temu, Agrest napisał:

Jest stąd bo zna okoliczne punkty złomu🤭

Pewnie że miejscowy

Opublikowano

Do piątku może się dużo zmienić bo to tylko prognoza.

4 minuty temu, Agrest napisał:

środa czwartek, ponad 10mm deszczu. Od piątku 20cm śniegu i mróz.

Bardzo ciekawy scenariusz dla ozimin.

Zrobi się 10cm lodu i przykryje to 20 cm śniegu. Profilaktycznie chyba trzeba by zakupić pszenicy jarej.

Opublikowano

pobliska kaszarnia kupuje wegierski-nie znam aktualnej ceny ale byl po 900.

nie wiem czy wiecie ale wspomniany portal  "empatia" to slynny portal dla bezdomnych za 50 mln-jak widac bardzo sie przydal po latach a te pieniadze wcale sie nie zmarnowaly ale tego w kurwizji nie zobaczycie.......

Opublikowano

Jak mają posiane pszenice o słabej  Zimotrwałości z kolei oznacza zdolność rośliny do przetrwania zimy jako całej pory roku, ze wszystkimi charakterystycznymi dla niej zjawiskami – śnieg, nasłonecznienie, ale też i silne mrozy czy odwilże.

To będzie problemik .

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Sprzedaz jęczmień po 1000😁

Nie ma się co śmiać. Po tyle  do siewu mogę sprzedać.

Ale na ewentualny przesiew wolałbym mieć pszenicę. Kupiłem 700kg Harendy jeszcze przed tym pierwszym mrozem po 85zł. Do zasiewu mam 1h. Reszta zostaje na ewentualną jaką nową dzierżawę lub przesiew.

3 minuty temu, Andpol napisał:

Do piątku może się dużo zmienić bo to tylko prognoza.

Ostatnio baaardzo Yr.no się u mnie sprawdza. Mogą zajść zmiany co do ilości opadów ale tendencja typu ocieplenie deszcz, śnieg i ochłodzenie już raczej pewna.

3 minuty temu, jacus napisał:

pobliska kaszarnia kupuje wegierski-nie znam aktualnej ceny ale byl po 900.

jęczmień? To pięknie. Jeszcze 40t leży. Tysiąc w kwietniu możliwe.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Jak mają posiane pszenice o słabej  Zimotrwałości z kolei oznacza zdolność rośliny do przetrwania zimy jako całej pory roku, ze wszystkimi charakterystycznymi dla niej zjawiskami – śnieg, nasłonecznienie, ale też i silne mrozy czy odwilże.

To będzie problemik .

Nie mróz i wahania temperatury zaszkodzić mogą, a warstwa lodu przykryta śniegiem. Zboża mogą się udusić. Było tak w 2011 lub 2012r.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v