Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To jak u mojego dłużnika. Trzyma wszelkiej maści byle tanie. Żarcia byle nie zdechło. 100szt bydła, około 40 dojnych . Pytam jak wydajność. 

A wiesz ta chora,  ta zasuszona, . No i wyciągnąłem wreszcie - średnia dobowa 8l. 

No i już z 7 lat długu odebrać nie mogę.

Po co to gospodarzyć...

Opublikowano

bydła szkoda, A i roboty swojej. Sam się dorobił tych 100 sztuk?

Opublikowano
30 minut temu, TheraRolnik napisał:

No nie wiem ... Mnie tłumaczyli że mieszać dla bydła w wozie to tak samo jak by mi wymieszali śniadanie, obiad i kolację a na koniec było pytanie czy bym to zjadł 😀

o kurde, był taki kiedyś...takie same slowa gadał co Ty 😱 łopamiętaj się człeku, krowa ma 3przedzoładki i żoladek wlasciwy, jej uklad pokarmowy pragnie ujednoliconej dawki, bo ma "zestaw" bakterii ktory musi to zarcie trawić, jesli jest zarcie jednolite i stabilne to trawienie odbywa się bez zmian pH, krowa sobie.żyje przeszczesliwa, a jeali dajesz co chwila inaczej to pH skacze, jedne bakterie namnazają się o jdnej porze.dnia, drugie zdychają, trzecie na pol gwizda żyją...stąd przewaga paszowozu nad jego brakiem :) jednak ja Cię zaproszę kiedyś 🤣 dla Twojego dobra🤣 i dobra waszych krów 🤐

P.S. sorry, ze wam się wcinam w ten temat...ale obok takich herezji po prostu nie mogę przejść obojętnie 🤦‍♀️🤷‍♀️

Opublikowano

Ja go nie rozumiem. Wszystko w ratach lub kredycie. Nakupione gratów na obróbkę powiatu. Ozime bez gnoju i nawozu w listopadzie ma czas zasiać. Jare w końcu maja.

Pastwiska takie że krowa więcej na koszonym trawniku przed urzędem gminy by zjadła.

Po prostu masakra. Gnój w worki pakuje i do miasta na handel jeździ

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak wszystkiego powoli sam się dorabia. Ma dar przekonywania i chyba u każdego w kieszeni siedzi i tylko pożycza na spłaty rat.

Opublikowano

Paulina , bez przesady , bez paszowozu krowy też żyją i osiągają dobre wyniki , tylko i pasza musi być dobrej jakości. Jak Dawid w paszowozie zmiesza siano z 1 pokosu koszonego w sierpniu , kiszonkę robioną z drugiego w grudniu to i po takim miksie efekty będą opłakane.

Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

o kurde, był taki kiedyś...takie same slowa gadał co Ty 😱 łopamiętaj się człeku, krowa ma 3przedzoładki i żoladek wlasciwy, jej uklad pokarmowy pragnie ujednoliconej dawki, bo ma "zestaw" bakterii ktory musi to zarcie trawić, jesli jest zarcie jednolite i stabilne to trawienie odbywa się bez zmian pH, krowa sobie.żyje przeszczesliwa, a jeali dajesz co chwila inaczej to pH skacze, jedne bakterie namnazają się o jdnej porze.dnia, drugie zdychają, trzecie na pol gwizda żyją...stąd przewaga paszowozu nad jego brakiem :) jednak ja Cię zaproszę kiedyś 🤣 dla Twojego dobra🤣 i dobra waszych krów 🤐

P.S. sorry, ze wam się wcinam w ten temat...ale obok takich herezji po prostu nie mogę przejść obojętnie 🤦‍♀️🤷‍♀️

Jak w roku zmienia się nawet kilka razy pasza objętościowa to wóz da tyle że jest 😛 

6 minut temu, danielursus3p napisał:

A czemu szkoda bydła ? Jak głodne nie stoi to raczej nic się bydłu nie dzieje 

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Paulina , bez przesady , bez paszowozu krowy też żyją i osiągają dobre wyniki , tylko i pasza musi być dobrej jakości. Jak Dawid w paszowozie zmiesza siano z 1 pokosu koszonego w sierpniu , kiszonkę robioną z drugiego w grudniu to i po takim miksie efekty będą opłakane.

ale nigdy dawka nie będzie taka jednolita jak w paszowozie. Noe mowię tu o jakosci czegokolwiek i wynikach wydajnosci i zdrowotności. To po prostu fizjologia. 

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Paanie to samo dobro 😀

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ja go nie rozumiem. Wszystko w ratach lub kredycie. Nakupione gratów na obróbkę powiatu. Ozime bez gnoju i nawozu w listopadzie ma czas zasiać. Jare w końcu maja.

Pastwiska takie że krowa więcej na koszonym trawniku przed urzędem gminy by zjadła.

Tak wszystkiego powoli sam się dorabia. Ma dar przekonywania i chyba u każdego w kieszeni siedzi i tylko pożycza na spłaty rat.

Dziwny człowiek. Może nie ma głowy do tego co robi 

Opublikowano

O matko...🤦‍♀️ no rzeczywiscie zmiana pryzmy kilka razy w roku a zmiana paszy co kilka godzin to to samo 🤦‍♀️ niepotrzebnie się w ogóle odzywałam 🤣 sorry, żyjcie dalej w swoim świecie :) No i nie w temacie ;) sorry

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Akurat o kredytach to mi nie mów bo jest tyle do spłaty że dom by za to wybudował 

Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

ale nigdy dawka nie będzie taka jednolita jak w paszowozie. Noe mowię tu o jakosci czegokolwiek i wynikach wydajnosci i zdrowotności. To po prostu fizjologia. 

To prawda , no ale w przypadku gospodarstwa Dawida (a  raczej jego ojca) to zakup paszowozu byłby strzałem w kolano. U niego to najlepiej od tego sezonu musiałby się skupić na zebraniu paszy dobrej jakości i od tego zacząć pracę nad wydajnością... No bo 5 l to sorry ale już stare CB 30 lat temu doiły lepiej...

Opublikowano

Ale wciaz nie rozumiesz, ze ja odpowiadam na tekst , ze krowa WOLIi i jest dla niej lepszs, zeby dostawała ciagle co innego  :) a czy komus potrzebny paszowóz to nie moja sprawa i o tym nie mi dyskutować.

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

O matko...🤦‍♀️ no rzeczywiscie zmiana pryzmy kilka razy w roku a zmiana paszy co kilka godzin to to samo 🤦‍♀️ niepotrzebnie się w ogóle odzywałam 🤣 sorry, żyjcie dalej w swoim świecie :) No i nie w temacie ;) sorry

To nie chodzi o zmianę kopca tylko np. jeszcze nie dawno dostawały qq i buraki, teraz buraki się kończą to dostają qq i wysłodki, skończą się np. wysłodki do wejdzie sianokiszonka albo kiszonka z żyta, qq się skończy to wejdzie świeża qq z pola 

W każdym "kombinacji" do tego siano i słoma 

2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ale wciaz nie rozumiesz, ze ja odpowiadam na tekst , ze krowa WOLIi i jest dla niej lepszs, zeby dostawała ciagle co innego  :) a czy komus potrzebny paszowóz to nie moja sprawa i o tym nie mi dyskutować.

"Nauki" nie były że ciągle coś innego tylko że wszystko osobno a nie wymieszane 

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

To nie chodzi o zmianę kopca tylko np. jeszcze nie dawno dostawały qq i buraki, teraz buraki się kończą to dostają qq i wysłodki, skończą się np. wysłodki do wejdzie sianokiszonka albo kiszonka z żyta, qq się skończy to wejdzie świeża qq z pola 

W każdym "kombinacji" do tego siano i słoma 

A nie lepiej rozdzielić tą paszę tak żeby cały czas dostawały choćby po trochu wysłodków , kukurydzy i sianokiszonki ? tak to trochę bez sensu jechać jedno aż się skończy i wskakiwać na inne... A każda zmiana paszy to przejściowy spadek wydajności

@Paulina1985 , teraz doczytałem co dokładnie miałaś na myśli , sorry za szybko piszecie i ogranięcie kilku tematów na raz słabo wychodzi. 😛

Opublikowano

No tak, rozumiem. Rozumiem też, ze nie wszyscy chcą paszowoz , nie wszystkim się opłaca i ich nie stać. Tylko nie trzeba przez to brnąć w te brednie, że tak jest lepiej.

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

@Paulina1985 , teraz doczytałem co dokładnie miałaś na myśli , sorry za szybko piszecie i ogranięcie kilku tematów na raz słabo wychodzi. 😛

wybaczam 🤣

Opublikowano

Dawid , skoro i tak większość czasu się nudzisz to weź od tego sezonu przynajmniej te łąki skoś w optymalnym terminie i poowijaj tą kichę , ojciec Cię chyba z batem po łące ganiał nie będzie , a może jak dzięki temu choć trochę ta wydajność dygnie to zmieni zdanie , przynajmniej w tej jednej kwestii 🤔

Opublikowano

@Paulina1985 no i tak jak pisałem ja miałem takie "nauki" a nie że ja tak mówię 😀 tak mnie nauczali 😀

8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

A nie lepiej rozdzielić tą paszę tak żeby cały czas dostawały choćby po trochu wysłodków , kukurydzy i sianokiszonki ? tak to trochę bez sensu jechać jedno aż się skończy i wskakiwać na inne... A każda zmiana paszy to przejściowy spadek wydajności

A kto to będzie tyle razy latał po oborze, tym bardziej że jak towar w zwijkach to wszystko na dworzu stoi 

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

To jak u mojego dłużnika. Trzyma wszelkiej maści byle tanie. Żarcia byle nie zdechło. 100szt bydła, około 40 dojnych . Pytam jak wydajność. 

A wiesz ta chora,  ta zasuszona, . No i wyciągnąłem wreszcie - średnia dobowa 8l. 

No i już z 7 lat długu odebrać nie mogę.

Kurła to od krowy, która nie widziała śruty na oczy, w lecie tylko trawa na wypasie i na noc trochę siana a w zimie siano z koniczyny, buraki pastewne, jakiegoś ziemniaka, więcej było i to ponad 15 lat temu... Czasem jesienią liście z buraków pocięte na sieczkarni ale z tego co pamiętam to rzadko bo liście to świniom się dawało.

Słońce prześwieca.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dawid , skoro i tak większość czasu się nudzisz to weź od tego sezonu przynajmniej te łąki skoś w optymalnym terminie i poowijaj tą kichę , ojciec Cię chyba z batem po łące ganiał nie będzie , a może jak dzięki temu choć trochę ta wydajność dygnie to zmieni zdanie , przynajmniej w tej jednej kwestii 🤔

Jak to tak ?? Co roku musi być ten sam termin koszenia w kalendarzu później może być koszone ale nie wcześniej 😀 a wydajności większej nie może być bo trzeba będzie więcej kan nosić 😅

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
17 minut temu, danielursus3p napisał:

Dziwny człowiek. Może nie ma głowy do tego co robi 

Pogadasz to nie głupi, ale raczej uparty z bzdurnym pomysłem. Ile razy mu mówiłem weź nie sprzedaj gnoju tylko wsiej kukurydzę na gnoju. 

To on z gnoju ma pieniądzę, a na siew kuku i robienie pryzmy nie znajdzie czasu . Mówię mu przestań zbierać tych kilkanaście działek  z trzciną i czas i pieniądze włóż w kuku to będziesz miał 100 razy lepiej. Nie tak się nie da. 

Weź miej 30 dojnych z wydajnością niż 40 co to więcej moczu wydalają. Ni uja.

Złapał dzika prosię w lesie. Karmił go w piwnicy. Dzik urósł, wyszedł po schodach wypchnął furtkę i tyle go widzieli😁

On jest niereformowalny chyba jak Dawida ojciec. I nie widzę go jako teścia. Współczuć kawalerom.

Opublikowano
8 minut temu, Paulina1985 napisał:

No tak, rozumiem. Rozumiem też, ze nie wszyscy chcą paszowoz , nie wszystkim się opłaca i ich nie stać. Tylko nie trzeba przez to brnąć w te brednie, że tak jest lepiej.

Ja to rozumiem jako ironia od słów zasłyszanych od jego ojca, a nie jego słowa. Nie jego wina, że tak karmi krowy a nie inaczej. 

P.S. Ja bym jeszcze rozróżnił to co krowa lubi a co jest dla niej dobre. Krowy mające cały czas TMR się będą o kiszonkę biły. Wiem bo widziałem takie akcje u siebie ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

Pogadasz to nie głupi, ale raczej uparty z bzdurnym pomysłem. Ile razy mu mówiłem weź nie sprzedaj gnoju tylko wsiej kukurydzę na gnoju. 

To on z gnoju ma pieniądzę, a na siew kuku i robienie pryzmy nie znajdzie czasu . Mówię mu przestań zbierać tych kilkanaście działek  z trzciną i czas i pieniądze włóż w kuku to będziesz miał 100 razy lepiej. Nie tak się nie da. 

Weź miej 30 dojnych z wydajnością niż 40 co to więcej moczu wydalają. Ni uja.

Złapał dzika prosię w lesie. Karmił go w piwnicy. Dzik urósł, wyszedł po schodach wypchnął furtkę i tyle go widzieli😁

On jest niereformowalny chyba jak Dawida ojciec. I nie widzę go jako teścia. Współczuć kawalerom.

U nas by powiedzieli że dziodek do grobu gospodarkie zabrał i z tego mu nie idzie 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v