Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To jak u mojego dłużnika. Trzyma wszelkiej maści byle tanie. Żarcia byle nie zdechło. 100szt bydła, około 40 dojnych . Pytam jak wydajność. 

A wiesz ta chora,  ta zasuszona, . No i wyciągnąłem wreszcie - średnia dobowa 8l. 

No i już z 7 lat długu odebrać nie mogę.

Po co to gospodarzyć...

Opublikowano

bydła szkoda, A i roboty swojej. Sam się dorobił tych 100 sztuk?

Opublikowano
30 minut temu, TheraRolnik napisał:

No nie wiem ... Mnie tłumaczyli że mieszać dla bydła w wozie to tak samo jak by mi wymieszali śniadanie, obiad i kolację a na koniec było pytanie czy bym to zjadł 😀

o kurde, był taki kiedyś...takie same slowa gadał co Ty 😱 łopamiętaj się człeku, krowa ma 3przedzoładki i żoladek wlasciwy, jej uklad pokarmowy pragnie ujednoliconej dawki, bo ma "zestaw" bakterii ktory musi to zarcie trawić, jesli jest zarcie jednolite i stabilne to trawienie odbywa się bez zmian pH, krowa sobie.żyje przeszczesliwa, a jeali dajesz co chwila inaczej to pH skacze, jedne bakterie namnazają się o jdnej porze.dnia, drugie zdychają, trzecie na pol gwizda żyją...stąd przewaga paszowozu nad jego brakiem :) jednak ja Cię zaproszę kiedyś 🤣 dla Twojego dobra🤣 i dobra waszych krów 🤐

P.S. sorry, ze wam się wcinam w ten temat...ale obok takich herezji po prostu nie mogę przejść obojętnie 🤦‍♀️🤷‍♀️

Opublikowano

Ja go nie rozumiem. Wszystko w ratach lub kredycie. Nakupione gratów na obróbkę powiatu. Ozime bez gnoju i nawozu w listopadzie ma czas zasiać. Jare w końcu maja.

Pastwiska takie że krowa więcej na koszonym trawniku przed urzędem gminy by zjadła.

Po prostu masakra. Gnój w worki pakuje i do miasta na handel jeździ

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak wszystkiego powoli sam się dorabia. Ma dar przekonywania i chyba u każdego w kieszeni siedzi i tylko pożycza na spłaty rat.

Opublikowano

Paulina , bez przesady , bez paszowozu krowy też żyją i osiągają dobre wyniki , tylko i pasza musi być dobrej jakości. Jak Dawid w paszowozie zmiesza siano z 1 pokosu koszonego w sierpniu , kiszonkę robioną z drugiego w grudniu to i po takim miksie efekty będą opłakane.

Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

o kurde, był taki kiedyś...takie same slowa gadał co Ty 😱 łopamiętaj się człeku, krowa ma 3przedzoładki i żoladek wlasciwy, jej uklad pokarmowy pragnie ujednoliconej dawki, bo ma "zestaw" bakterii ktory musi to zarcie trawić, jesli jest zarcie jednolite i stabilne to trawienie odbywa się bez zmian pH, krowa sobie.żyje przeszczesliwa, a jeali dajesz co chwila inaczej to pH skacze, jedne bakterie namnazają się o jdnej porze.dnia, drugie zdychają, trzecie na pol gwizda żyją...stąd przewaga paszowozu nad jego brakiem :) jednak ja Cię zaproszę kiedyś 🤣 dla Twojego dobra🤣 i dobra waszych krów 🤐

P.S. sorry, ze wam się wcinam w ten temat...ale obok takich herezji po prostu nie mogę przejść obojętnie 🤦‍♀️🤷‍♀️

Jak w roku zmienia się nawet kilka razy pasza objętościowa to wóz da tyle że jest 😛 

6 minut temu, danielursus3p napisał:

A czemu szkoda bydła ? Jak głodne nie stoi to raczej nic się bydłu nie dzieje 

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Paulina , bez przesady , bez paszowozu krowy też żyją i osiągają dobre wyniki , tylko i pasza musi być dobrej jakości. Jak Dawid w paszowozie zmiesza siano z 1 pokosu koszonego w sierpniu , kiszonkę robioną z drugiego w grudniu to i po takim miksie efekty będą opłakane.

ale nigdy dawka nie będzie taka jednolita jak w paszowozie. Noe mowię tu o jakosci czegokolwiek i wynikach wydajnosci i zdrowotności. To po prostu fizjologia. 

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Paanie to samo dobro 😀

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ja go nie rozumiem. Wszystko w ratach lub kredycie. Nakupione gratów na obróbkę powiatu. Ozime bez gnoju i nawozu w listopadzie ma czas zasiać. Jare w końcu maja.

Pastwiska takie że krowa więcej na koszonym trawniku przed urzędem gminy by zjadła.

Tak wszystkiego powoli sam się dorabia. Ma dar przekonywania i chyba u każdego w kieszeni siedzi i tylko pożycza na spłaty rat.

Dziwny człowiek. Może nie ma głowy do tego co robi 

Opublikowano

O matko...🤦‍♀️ no rzeczywiscie zmiana pryzmy kilka razy w roku a zmiana paszy co kilka godzin to to samo 🤦‍♀️ niepotrzebnie się w ogóle odzywałam 🤣 sorry, żyjcie dalej w swoim świecie :) No i nie w temacie ;) sorry

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Akurat o kredytach to mi nie mów bo jest tyle do spłaty że dom by za to wybudował 

Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

ale nigdy dawka nie będzie taka jednolita jak w paszowozie. Noe mowię tu o jakosci czegokolwiek i wynikach wydajnosci i zdrowotności. To po prostu fizjologia. 

To prawda , no ale w przypadku gospodarstwa Dawida (a  raczej jego ojca) to zakup paszowozu byłby strzałem w kolano. U niego to najlepiej od tego sezonu musiałby się skupić na zebraniu paszy dobrej jakości i od tego zacząć pracę nad wydajnością... No bo 5 l to sorry ale już stare CB 30 lat temu doiły lepiej...

Opublikowano

Ale wciaz nie rozumiesz, ze ja odpowiadam na tekst , ze krowa WOLIi i jest dla niej lepszs, zeby dostawała ciagle co innego  :) a czy komus potrzebny paszowóz to nie moja sprawa i o tym nie mi dyskutować.

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

O matko...🤦‍♀️ no rzeczywiscie zmiana pryzmy kilka razy w roku a zmiana paszy co kilka godzin to to samo 🤦‍♀️ niepotrzebnie się w ogóle odzywałam 🤣 sorry, żyjcie dalej w swoim świecie :) No i nie w temacie ;) sorry

To nie chodzi o zmianę kopca tylko np. jeszcze nie dawno dostawały qq i buraki, teraz buraki się kończą to dostają qq i wysłodki, skończą się np. wysłodki do wejdzie sianokiszonka albo kiszonka z żyta, qq się skończy to wejdzie świeża qq z pola 

W każdym "kombinacji" do tego siano i słoma 

2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Ale wciaz nie rozumiesz, ze ja odpowiadam na tekst , ze krowa WOLIi i jest dla niej lepszs, zeby dostawała ciagle co innego  :) a czy komus potrzebny paszowóz to nie moja sprawa i o tym nie mi dyskutować.

"Nauki" nie były że ciągle coś innego tylko że wszystko osobno a nie wymieszane 

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

To nie chodzi o zmianę kopca tylko np. jeszcze nie dawno dostawały qq i buraki, teraz buraki się kończą to dostają qq i wysłodki, skończą się np. wysłodki do wejdzie sianokiszonka albo kiszonka z żyta, qq się skończy to wejdzie świeża qq z pola 

W każdym "kombinacji" do tego siano i słoma 

A nie lepiej rozdzielić tą paszę tak żeby cały czas dostawały choćby po trochu wysłodków , kukurydzy i sianokiszonki ? tak to trochę bez sensu jechać jedno aż się skończy i wskakiwać na inne... A każda zmiana paszy to przejściowy spadek wydajności

@Paulina1985 , teraz doczytałem co dokładnie miałaś na myśli , sorry za szybko piszecie i ogranięcie kilku tematów na raz słabo wychodzi. 😛

Opublikowano

No tak, rozumiem. Rozumiem też, ze nie wszyscy chcą paszowoz , nie wszystkim się opłaca i ich nie stać. Tylko nie trzeba przez to brnąć w te brednie, że tak jest lepiej.

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

@Paulina1985 , teraz doczytałem co dokładnie miałaś na myśli , sorry za szybko piszecie i ogranięcie kilku tematów na raz słabo wychodzi. 😛

wybaczam 🤣

Opublikowano

Dawid , skoro i tak większość czasu się nudzisz to weź od tego sezonu przynajmniej te łąki skoś w optymalnym terminie i poowijaj tą kichę , ojciec Cię chyba z batem po łące ganiał nie będzie , a może jak dzięki temu choć trochę ta wydajność dygnie to zmieni zdanie , przynajmniej w tej jednej kwestii 🤔

Opublikowano

@Paulina1985 no i tak jak pisałem ja miałem takie "nauki" a nie że ja tak mówię 😀 tak mnie nauczali 😀

8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

A nie lepiej rozdzielić tą paszę tak żeby cały czas dostawały choćby po trochu wysłodków , kukurydzy i sianokiszonki ? tak to trochę bez sensu jechać jedno aż się skończy i wskakiwać na inne... A każda zmiana paszy to przejściowy spadek wydajności

A kto to będzie tyle razy latał po oborze, tym bardziej że jak towar w zwijkach to wszystko na dworzu stoi 

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

To jak u mojego dłużnika. Trzyma wszelkiej maści byle tanie. Żarcia byle nie zdechło. 100szt bydła, około 40 dojnych . Pytam jak wydajność. 

A wiesz ta chora,  ta zasuszona, . No i wyciągnąłem wreszcie - średnia dobowa 8l. 

No i już z 7 lat długu odebrać nie mogę.

Kurła to od krowy, która nie widziała śruty na oczy, w lecie tylko trawa na wypasie i na noc trochę siana a w zimie siano z koniczyny, buraki pastewne, jakiegoś ziemniaka, więcej było i to ponad 15 lat temu... Czasem jesienią liście z buraków pocięte na sieczkarni ale z tego co pamiętam to rzadko bo liście to świniom się dawało.

Słońce prześwieca.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dawid , skoro i tak większość czasu się nudzisz to weź od tego sezonu przynajmniej te łąki skoś w optymalnym terminie i poowijaj tą kichę , ojciec Cię chyba z batem po łące ganiał nie będzie , a może jak dzięki temu choć trochę ta wydajność dygnie to zmieni zdanie , przynajmniej w tej jednej kwestii 🤔

Jak to tak ?? Co roku musi być ten sam termin koszenia w kalendarzu później może być koszone ale nie wcześniej 😀 a wydajności większej nie może być bo trzeba będzie więcej kan nosić 😅

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
17 minut temu, danielursus3p napisał:

Dziwny człowiek. Może nie ma głowy do tego co robi 

Pogadasz to nie głupi, ale raczej uparty z bzdurnym pomysłem. Ile razy mu mówiłem weź nie sprzedaj gnoju tylko wsiej kukurydzę na gnoju. 

To on z gnoju ma pieniądzę, a na siew kuku i robienie pryzmy nie znajdzie czasu . Mówię mu przestań zbierać tych kilkanaście działek  z trzciną i czas i pieniądze włóż w kuku to będziesz miał 100 razy lepiej. Nie tak się nie da. 

Weź miej 30 dojnych z wydajnością niż 40 co to więcej moczu wydalają. Ni uja.

Złapał dzika prosię w lesie. Karmił go w piwnicy. Dzik urósł, wyszedł po schodach wypchnął furtkę i tyle go widzieli😁

On jest niereformowalny chyba jak Dawida ojciec. I nie widzę go jako teścia. Współczuć kawalerom.

Opublikowano
8 minut temu, Paulina1985 napisał:

No tak, rozumiem. Rozumiem też, ze nie wszyscy chcą paszowoz , nie wszystkim się opłaca i ich nie stać. Tylko nie trzeba przez to brnąć w te brednie, że tak jest lepiej.

Ja to rozumiem jako ironia od słów zasłyszanych od jego ojca, a nie jego słowa. Nie jego wina, że tak karmi krowy a nie inaczej. 

P.S. Ja bym jeszcze rozróżnił to co krowa lubi a co jest dla niej dobre. Krowy mające cały czas TMR się będą o kiszonkę biły. Wiem bo widziałem takie akcje u siebie ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

Pogadasz to nie głupi, ale raczej uparty z bzdurnym pomysłem. Ile razy mu mówiłem weź nie sprzedaj gnoju tylko wsiej kukurydzę na gnoju. 

To on z gnoju ma pieniądzę, a na siew kuku i robienie pryzmy nie znajdzie czasu . Mówię mu przestań zbierać tych kilkanaście działek  z trzciną i czas i pieniądze włóż w kuku to będziesz miał 100 razy lepiej. Nie tak się nie da. 

Weź miej 30 dojnych z wydajnością niż 40 co to więcej moczu wydalają. Ni uja.

Złapał dzika prosię w lesie. Karmił go w piwnicy. Dzik urósł, wyszedł po schodach wypchnął furtkę i tyle go widzieli😁

On jest niereformowalny chyba jak Dawida ojciec. I nie widzę go jako teścia. Współczuć kawalerom.

U nas by powiedzieli że dziodek do grobu gospodarkie zabrał i z tego mu nie idzie 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v