Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Myślałem ja o tym kiedyś. Nawet książek się o czytałem i miałem do jednego pszczelarza na nauki iść ale odpuściłem. Pszczoły potrzebują cierpliwości i spokoju. Sąsiad jakoś na wiosnę po kontroli ulów to aż komin rozdupil. Wpieprzył w piec ramki z węzą i aż się sadze zajaraly 

Odrzucają mnie te kawałki "miesa" 

Można zrobić sama galaretę bez mięsa😁

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Myślałem ja o tym kiedyś. Nawet książek się o czytałem i miałem do jednego pszczelarza na nauki iść ale odpuściłem. Pszczoły potrzebują cierpliwości i spokoju. Sąsiad jakoś na wiosnę po kontroli ulów to aż komin rozdupil. Wpieprzył w piec ramki z węzą i aż się sadze zajaraly 

No do włochatych podopiecznych mam cierpliwość akurat. Ramek z węzą to raczej nie palił, raczej z suszem prędzej ale faktem jest, że jak wrzucisz ramkę nawet z resztkami wosku to temperatura moment się robi. 

Ja do 2018 to w życiu nie przypuszczałem, że pszczoły będę miał. Senior mnie zainteresował, sąsiad miał dużo wcześniej ale jakoś tak nie interesował mnie szczególnie ten fakt. A potem to się potoczyło i zamiast panny są pszczoły i traktur.

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Można zrobić sama galaretę bez mięsa😁

To by może przeszło. Myślałem kiedyś coś takiego zrobić ale natchnienia nie mam. Ugotować te świńskie nogi, wyrzucić te "mięso" a wywar połączyć z duszoną szynką czy łopatką. Smalec jak robię to topie normalnie smalczyk, skwarki przez maszynkę, później mięso mielone smażę jak do spaghetti i łączę z tymi mielinymi skwarkami i mięsem. Opcjonalnie jeszcze cebulka duszona, ale to jak mała ilość jest przygotowywana 

Opublikowano

Ja wczoraj 0,5ha wydzierżawilem z myślą o pszczołach gościa od którego pole dzierżawię. Wokół wszystko jęczmieniem obsiałem. Tak się złożyło że brak pożytku w okolicy, rzepaki bardzo słabe i powyżej 1,5km od pasieki.

Więc wziąłem ten skrawek i zasieję facelię lub grykę. W innym miejscu jeszcze około hektara zostawiłem i też coś dla pszczół będzie

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

O Kurła tropić 

Tym było łatwo w drzewo jebnuć bo światło nie skręca z kierownicą 

I dodatkowo bujne toto. Kwity do niej są ze odkupiona z demobilu z niemieckiego wojska 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Ja wczoraj 0,5ha wydzierżawilem z myślą o pszczołach gościa od którego pole dzierżawię. Wokół wszystko jęczmieniem obsiałem. Tak się złożyło że brak pożytku w okolicy, rzepaki bardzo słabe i powyżej 1,5km od pasieki.

Więc wziąłem ten skrawek i zasieję facelię lub grykę. W innym miejscu jeszcze około hektara zostawiłem i też coś dla pszczół będzie

Ja nie wiem co będzie ale jak zima przydupi to się okaże, że może być gorzej niż w tym roku. Rzepak nawet ziemi dobrze nie zakrył. A u mnie jak nie ma rzepaku to i potem g*wno jest.

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No do włochatych podopiecznych mam cierpliwość akurat. Ramek z węzą to raczej nie palił, raczej z suszem prędzej ale faktem jest, że jak wrzucisz ramkę nawet z resztkami wosku to temperatura moment się robi. 

Ja do 2018 to w życiu nie przypuszczałem, że pszczoły będę miał. Senior mnie zainteresował, sąsiad miał dużo wcześniej ale jakoś tak nie interesował mnie szczególnie ten fakt. A potem to się potoczyło i zamiast panny są pszczoły i traktur.

Ten zobaczył ze w ulach popadały pszczoły i wjebal to wszystko w piec 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Ponad 20

Sprzedajesz?

Chatę remontował mi gość z Kraśnika z grubym portfelem. Ma zajoba na punkcie motocykli, jakąś wskę kupił za 20tys, a jego kolega wyłożył 100tys z WSK z pierwszej serii.

Gdzieś numer telefonu mam.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Sprzedajesz?

Chatę remontował mi gość z Kraśnika z grubym portfelem. Ma zajoba na punkcie motocykli, jakąś wskę kupił za 20tys, a jego kolega wyłożył 100tys z WSK z pierwszej serii.

Gdzieś numer telefonu mam.

Lelek, Dudek, bąk to mógł tak zapłacić. 100tys za pierwszą serię wski to trochę przesadzone. Tu na to klient już jest, sprzedał kiedyś podobna jak miał kryzys finansowy a teraz chce sobie kupić. Tylko żeby nie leżał w kartoflach jak za kawalerki 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v