Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie już zielono od jęczmienia.

9,5ha zaryzykowałem. Oby zima mnie oszczędziła

20211002_164505.jpg

Opublikowano

A ja poratowałem ginące gatunki obalając dwa żubry. Zawsze to kilka dzików u was w kukurydzy więcej🤭🤭🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

za małego wiele razy się tak zrobili siedząc na błotniku

chyba cię widziałem gdzieś tak za 10 piętnasta. stał MF z czerwonym agregatem i chyba siwym siewnikiem w cieniu a ktoś stał za siewnikiem

Jak żeś nie zatrąbił to podpadłeś na całości 🙆

35 minut temu, sladan napisał:

Daje 50 zł i jutro ze śwagrem jedziem 😁

Panie mało. Mój nawet z oryginalnym wiekiem.

11 minut temu, Łolek napisał:

@6465 co tak wolno  ja dzisiaj 2b i tak11,5do 12 

Siewnik wyczyszczony wydmuchniety czeka na wiosnę  cza sete ciachnac i oprzatac i doic i wolna sobota 

Ja też na 2b i 10km

Opublikowano

W projektowanych rozporządzeniach stawki dopłat bezpośrednich na 2021 zostały określone w następującej wysokości:

1.    Jednolita płatność obszarowa

487,62

zł/ha

2.    Płatność za zazielenienie

327,26

zł/ha

3.    Płatność dla młodego rolnika

308,59

zł/ha

4.    Płatność dodatkowa

184,54

zł/ha

5.    Płatność do bydła

336,73

zł/szt.

6.    Płatność do krów

426,51

zł/szt.

7.    Płatność do owiec

114,47

zł/szt.

8.    Płatność do kóz

51,56

zł/szt.

9.    Płatność do roślin strączkowych na ziarno

685,70

zł/ha

10.  Płatność do roślin pastewnych

457,46

zł/ha

11.  Płatność do chmielu

2 087,75

zł/ha

12.  Płatność do ziemniaków skrobiowych

1 210,32

zł/ha

13.  Płatność do buraków cukrowych

1 547,13

zł/ha

14.  Płatność do pomidorów

3 371,12

zł/ha

15.  Płatność do truskawek

1 313,93

zł/ha

16.  Płatność do lnu

558,70

zł/ha

17.  Płatność do konopi włóknistych

198,05

zł/ha

18.  Płatność do tytoniu - Virginia

3,18

zł/kg

19.  Płatność do tytoniu - pozostały tytoń

2,25

zł/kg

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

A ja poratowałem ginące gatunki obalając dwa żubry. Zawsze to kilka dzików u was w kukurydzy więcej🤭🤭🤭

Jakby co to ja tego nie  zrobiłem ja tylko spożywam👍

20211002_175136.jpg

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

No nie jak z turem przyjachała skrzynka tak pod dach wrzucona i leży nigdy nie używana.

O to legancko. Bo trzeba by jeszcze uszy do łącznika centralnego dorobić.

To wiela za to jak coś?

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Jakby co to ja tego nie  zrobiłem ja tylko spożywam👍

20211002_175136.jpg

Ni widzisz , agrest jest ok👍😁

A u mnie 3 lata temu 30t spadło w pizdu z krzewów. Ile to osób mogło by mnie ze śpiewem na ustach nosić🤭🤣😊🥰

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Ty kawaler to ruszaj na podbój jakiś lachonów a nie w chałupie na d*pie

Co mi tam podbój. Podpłomyka se zrobię, sterownik od pieca ustawiony, cieplutko, przyjemnie a nie tłuc się po ciemku i paliwo, drogie teraz zresztą przepalać. Jutro na rowerek wsiąść, pojeździć trochę, popatrzeć co tam u innych słychać i nowy tydzień.

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Co mi tam podbój. Podpłomyka se zrobię, sterownik od pieca ustawiony, cieplutko, przyjemnie a nie tłuc się po ciemku i paliwo, drogie teraz zresztą przepalać. Jutro na rowerek wsiąść, pojeździć trochę, popatrzeć co tam u innych słychać i nowy tydzień.

Pokazuje ci ile spała sam piec gazu

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie, tylko na licznik patrzeć by trzeba. Wczoraj dopiero uruchomione ogrzewanie. Uczymy się obsługi tego ustrojstwa.

Co za pięć tzn firma? 

A ja po zakupach 

Kolejne drzwi wejściowe zakupione

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v