Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Każdy robi żeby było dobrze dla siebie.

A jak przyjedzie ktoś z wioski pożyczyć siewnik to się wstydu nabierzesz żeś dziurę rozwiercił. Albo co gorsza przyjdzie Ci sprzedać ten wynalazek to już cyk cena w dół na pół bo nie w oryginale. 😂🤣

• Haha 1
Opublikowano

Mnie też te podwójne otwory wkur..... ,a taki bolec można bez problemy kupić za mniej niż 50 zl . A co do unijnych ,to wlasnie dziś lata i zdjęcia robi

50 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

takie traktory jak siuntka to w dzień usuwa drobne lub większe awarie. no ale lepiej powiększyć park maszynowy i wydać 12 000 na ładowacz plus 15000 na siuntkę żeby w razie W była w gotowości i użyć ją raz na rok🤦‍♂️

Mam dwa ładowacze ,żaden w sześcdziesiątce  ,i jakoś żadnego nie zdejmuję . A ładowacz w sześćdziesiątce to taki średni pomysł ale  co komu trzeba . Do pryzmy lepsze widły z sześćdziesiątki niż tego typu jak   Twoje,a z tymi awariami to twoja odpowiedz mnie razwaliła  i nic nie odpowiem .

Opublikowano
25 minut temu, kris91 napisał:

Chamy niemyte łoszukali mnie, miał być dziś czysto słoneczny dzień, a tu mżawka, wiater i ledwie 7 stopni 😬 Już jedna jabłonka zmarzła i obleciała 😥

Co ci zmarzło?🤦 

Jablka dojrzały i obleciała.

-5 mrozu było i jabłka wisialł 

39 minut temu, Bananek napisał:

A jak przyjedzie ktoś z wioski pożyczyć siewnik to się wstydu nabierzesz żeś dziurę rozwiercił. Albo co gorsza przyjdzie Ci sprzedać ten wynalazek to już cyk cena w dół na pół bo nie w oryginale. 😂🤣

Michał a są takie bolce w sprzedaży do germańskich sprzętów

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Co ci zmarzło?🤦  Jablka dojrzały i obleciała. -5 mrozu było i jabłka wisialł 

To zimowa jabłoń, dopiero za 2 tyg powinienem zrywać tak normalnie, przymroziło i jabłka i liście obleciały 🙄

kizak napisał:

A co do unijnych ,to wlasnie dziś lata i zdjęcia robi

To to ten pizdryk latający od 6 rano to unijny? Niech powiadamiają kiedy będą latać, to przynajmniej by człowiek napisy jakieś na polu zrobił (sąsiada) 🤭🤭🤭

Opublikowano

Tak myślę ,bo zawsze lata raz w roku, w dobrą widoczność, na tej samej wysokości ,odleglości przelotów i nawroty robi w moim przypadku za granicą województw ,a z drugiej strony myślę że  rzece.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

A bo jakis durok wymyślił jeden otwór 25 , drugi 20

kupujesz redukcję za 9 złoty i bolec za 11 i po problemie a nie pół godziny wiercić i godzinę na wyjęcie i włożenie wieżyczki.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ostatnio jeden poważny gość napomknął mi o satelicie Copernikus którego celem jest kontrola unijnych rolników, struktury zasiewów, nawożenia ect...

Zdjęcia też robi😉

Przed chwilą gadałem z takim co twierdzi że już za rok nikt nic nie będzie siał bo oprysków nie będzie, a i że agencja mu dronem do obory wleciała 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Przed chwilą gadałem z takim co twierdzi że już za rok nikt nic nie będzie siał bo oprysków nie będzie, a i że agencja mu dronem do obory wleciała 

W niedziele zapytam osoby z arimr jak to z tymi dronami jest naprawdę.

Opublikowano

A niech se latają

W polu dobrze sie robi. Ładnie się orało. 

Siać też można. 

Opublikowano (edytowane)

Przyjedź mi zasiej bo lenia mam a do 2.10 muszę się obrobić :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Mnie też te podwójne otwory wkur..... ,a taki bolec można bez problemy kupić za mniej niż 50 zl . A co do unijnych ,to wlasnie dziś lata i zdjęcia robi

Mam dwa ładowacze ,żaden w sześcdziesiątce  ,i jakoś żadnego nie zdejmuję . A ładowacz w sześćdziesiątce to taki średni pomysł ale  co komu trzeba . Do pryzmy lepsze widły z sześćdziesiątki niż tego typu jak   Twoje,a z tymi awariami to twoja odpowiedz mnie razwaliła  i nic nie odpowiem .

100% się z Tobą zgadzam od przybytku głowa  nie boli jeszcze się  nie zdarzyło żeby  czegoś było  za dużo 

Opublikowano
Wędrowycz85 napisał:

7 minut temu, kizak napisał:

jeden traktor na chwilę klęknie i już problem

takie traktory jak siuntka to w dzień usuwa drobne lub większe awarie. no ale lepiej powiększyć park maszynowy i wydać 12 000 na ładowacz plus 15000 na siuntkę żeby w razie W była w gotowości i użyć ją raz na rok🤦‍♂️

ty chyba nie wiesz co to prawdziwa chodowla

Rolnik1973 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

A po co poprawiasz fabrykę?

A bo jakis durok wymyślił jeden otwór 25 , drugi 20

Bolec w durzy otwór gruby a tam gdzie cięgło cienki jak w drugim otworze.

I by tylko klekotało

A tak jeden bolec z cięgła do wszystkiego.

https://allegro.pl/oferta/sworzen-lacznika-gornego-kat-1-2-19-25mm-10436023885?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_ss&ev_adgr=Czesci_samochodowe&ev_campaign_id=14491971570&gclid=CjwKCAjwhaaKBhBcEiwA8acsHDyLnBxQD_QIpB93qqP6Dp2DSiiTdqN1LnB1y7PU1Y-gm21rdeMibhoCL60QAvD_BwE bo to pewnie taki trzeba było kupić

Opublikowano
14 minut temu, DANDYS napisał:

o ARiMR przelała 0.05gr🥳🥳🥳🤩😎

Nie prze....l tego na głupoty 😉

Opublikowano
6465 napisał:

Taki długi boleć o dwuch grubościach w Grene się kupuje za 47zl. To znaczy 3lata temu tyle płaciłem. A dziś wegnałem anke w redliny.🙊

https://allegro.pl/oferta/sworzen-lacznika-gornego-kat-1-2-19-25mm-10436023885?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_ss&ev_adgr=Czesci_samochodowe&ev_campaign_id=14491971570&gclid=CjwKCAjwhaaKBhBcEiwA8acsHDyLnBxQD_QIpB93qqP6Dp2DSiiTdqN1LnB1y7PU1Y-gm21rdeMibhoCL60QAvD_BwE

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

W zielone ładzie ma być np. dopłata do miododajnych coś 1200zl do ha dodatkowo.... Siejesz wiosno roślinki z listy miododajne i mają być do 31 sierpnia na polu nie ruszane i nie pryskanoe itp.... Bo uj te opryski bedo komu potrzebne... 😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v