Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

Jak wyjeżdżacie orać to najpierw od orujecie bruzdę od miedzy, a następnie zarzucacie pługiem? Czy pierwszy przejazd pierwsza Skiba płycej i heja od razu orka?

odrazu i nie widziałem w okolicy innaczej

• Thanks 1
Opublikowano

To chyba dość popularne określenie, na jedną miejscowość i przydomek "górny", "dolny". Czasem jest to inna miejscowość z tym przydomkiem. U nas wsie mają jedną nazwę ale tradycyjnie jest "dolna wieś", "średnia" i "górna", w sąsiedniej podobnie. Ale nie dziwota bo najgłówniejsze dwie ulice we wsi to się ciągną na jakieś 6km.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Połamałem siewnik, nie wytrzymała konstrukcja dodatkowych 200 kg.

Bo kto to widział jeszcze dorabiać taką wielką nadstawkę jak Ty miałeś. Ja do starej 15 nigdy więcej niż 40kg nie sypię.

I co inny kupujesz?

haśki szuka 🤪😁

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

haśki szuka 🤪😁

A niech se szuka nawet kosmicznego. Ja jeszcze sam z konnym nie został, a jak sam zostanę to też będzie. Można będzie pieniądze od ludzi brać za prezentację sprzętu z poprzedniej epoki.

• Thanks 1
Opublikowano

Ale i ucieszył jak opchnął to ustrojstwo. Wurwiłem się, że jeszcze bym musiał dziada przerabiać żeby podpiąć. Konnego nawet smarować nie trzeba i pojedzie, wajchą w lewo albo prawo i spokój, czy leci mało czy dużo a tam by próbę musiał kręcić.

2 minuty temu, pafnucy napisał:

ale ktoś się bardzo cieszył z hassi...

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, 6465 napisał:

Po co już kupować, pożycz od pafnucego, a przez zimę kupisz amazone 3m i będziesz fergusonem siał. A ruski odpocznie 

3m do garażu nie wejdzie razem z traktorem by nie odczepiać max 2.7 bo drzwi 3m mają

w stodole będziesz trzymał kupuj duży nie cofaj się

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale i ucieszył jak opchnął to ustrojstwo. Wurwiłem się, że jeszcze bym musiał dziada przerabiać żeby podpiąć. Konnego nawet smarować nie trzeba i pojedzie, wajchą w lewo albo prawo i spokój, czy leci mało czy dużo a tam by próbę musiał kręcić.

dobra dobra. ja swoje wiem.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy a haska ile waży pusta?

Moja 2,5m chyba 480. Identycznie jak poznaniak, ale środek ciężkości znacznie dalej więc i ciężej

Opublikowano
34 minuty temu, szymon09875 napisał:

Dobrze widzę że to stegsted ? 

Jeśli tak to te druty są do podnoszenia redlic. Jak podnosisz siewnik to najpierw redlice się uniosą. A docisk na tej balszce na dole się ustawia.

Pewno że tak

IMG_20210914_160847.jpg

Coś pięknego B|

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Coś pięknego B|

Ursus powiedz coś o tym zetorze co jeździłeś oglądać. niepasowny był?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v