Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Mojemu już dużo nie brakuje, żeby nie miał więcej okazji do zepsucia się 

Myślisz? Możliwe, że syf w zbiorniku.

Niestety/stety dla większości już bliżej jak dalej

Ja stary cap już jestem, do tego to był mój debiut jako kombajnisty, na telefonie to w czasie koszenia dwa razy tylko godzinę sprawdziłem, taki przejęty byłem 😂

Może poszukam jakiegoś szamana, albo egzorcystę jakiego

Jutro będę sprawdzał. I tak przez najbliższe kilka dni w pole nie wjadę.

Później zobaczę, przed sezonem wymieniane, no ale jeśli syf jest w zbiorniku, to moze i już po filtrach

Ursus, a jak ja mogłem sprawdzić na polu? Dmuchu dmuchu. 

Koniec końców, spuściłem w bańkę trochę paliwa, podpiąłem się przed odstojnik, pompka moment zaciągnęła, zapaliłem na bańce, pół minuty pochodził, zgasiłem, podłączyłem przewód od baku, podpompowalem, odpaliłem. Chodzi. W wolnej chwili, których będzie sporo sądząc po prognozie pogody, trzeba będzie przejrzeć wszystko od poczatku

Tak czy siak zboże w domu, rozładowane, z bizona też. Tylko dziad został na polu, bo bałem się zjeżdżac na podwórko - tak doj**alo deszczem,  że jak zjeżdżałem z górki to przyczepę mi zaczęło pchać 🤦 źle dobrałem bieg, ale dobrze, że jeszcze jeden miałem w zapasie. Człowiek stary a głupi. 

To było brać bańkę paliwa i jak już się wpiołeś  i jazda do domku póki się nie skończy 

Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

To was tam doją ładnie😯 u nas saletra 1450 brutto bb. W agrosimex mam jeszcze taniej o 100zł 

Saletrzak 1250.

Parno i gorąco bedzie dzis ten deszcz?🧐

w Adepcie Polidap ponad 3000zł, 

widze że Agrosimex zawitał i do Ciebie, Marek??? :D 

ja u nich asx npk pod rzepak zamówiłem 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Tanio. Które piętro??? Bez windy??? To M2 jest????

No 50 dych taniej od poprzedniego którym byłem zainteresowany.

M2 bardzo ustawne z widną kuchnią. Piętro pierwsze  czyli ideał, bez windy bo 2 piętra i strych, ciepła woda miejska, a nie piecyk gazowy. Kamienica pancerna mury z ociepleniem około 1m.

No i schrony jeszcze są z lat 50/60, ale brak do nich dostępu. Zaaranżowane na ogródek. Kawałek ogródka do dyspozycji jeśli się chce No i zamknięte pomieszczenie na strychu, a z 15m2, bo tak poprzednicy sobie OSB zabudowali😁.

Ale największy atut to odległość - aż 50m do bramy szkoły😁😁😁👍👍👍

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Czemu się dawniejsze nie pala jak była wajcha od biegów, podnośnika i womu, 5 kabli do świateł i rozrusznik i to chodzi 50 lat

A te nowe 😁😁😁

A no wiesz, to jest tak jak z prostym człowiekiem, a tym wyuczonym z kilkoma językami, zgadnij któremu prędzej twardy dysk się zagrzeje?   :P

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

No 50 dych taniej od poprzedniego którym byłem zainteresowany.

M2 bardzo ustawne z widną kuchnią. Piętro pierwsze  czyli ideał, bez windy bo 2 piętra i strych, ciepła woda miejska, a nie piecyk gazowy. Kamienica pancerna mury z ociepleniem około 1m.

No i schrony jeszcze są z lat 50/60, ale brak do nich dostępu. Zaaranżowane na ogródek. Kawałek ogródka do dyspozycji jeśli się chce No i zamknięte pomieszczenie na strychu, a z 15m2, bo tak poprzednicy sobie OSB zabudowali😁.

Łoo będą imprezowć u córeczki 🤭 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

To będzie melina

Zamiast do kibla i w ryzyku ze ktoś przyłapie

To na legalu w domu zaciągnąć sztycha  i wrócić przed dzwonkiem 😁😁😁

Edytowane przez Rolnik1973
  • Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

To będzie melina

Zamiast do kibla i w ryzyku ze ktoś przyłapie

To na legalu w domu zaciągnąć sztycha 😁😁😁

Rysiu, żeś się filmów naoglądał albo poznał życie z tej strony😁

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

a ja musiałem w internecie siedzieć 😓

To ty jesteś wirtualny?

Opublikowano
25 minut temu, deSilva napisał:

Kontrolę? nie wiem czy nawet wiedzą od czego są wszystkie kontrolki, ot taka nad tym kontrola

30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

O kurła

Mistrzostwo świata

Napchają elektriniki i operator buja w obłokach zamiast mieć kontrolę nad sprzętem.

Czy to aż tak wiele do ogarnięcia?

16291430842824154332484443259794.jpg

Właśnie przez to że jest ta elektronika mogę zwrócić uwagę na maszynę.

Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

To było brać bańkę paliwa i jak już się wpiołeś  i jazda do domku póki się nie skończy 

Ale po co? Napisałem przecież, że odpaliłem go na bańce i po przełączeniu znowu na bak chodził już normalnie. Teraz będzie czas, to będę patrzył po kolei wszystko

17 minut temu, DANDYS napisał:

a ja musiałem w internecie siedzieć 😓

4lata w internacie, to najlepsze 4lata życia, zaraz po latach w akademiku :)

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Ale po co? Napisałem przecież, że odpaliłem go na bańce i po przełączeniu znowu na bak chodził już normalnie. Teraz będzie czas, to będę patrzył po kolei wszystko

4lata w internacie, to najlepsze 4lata życia, zaraz po latach w akademiku :)

No sorry źle pomyślałem ,A po co na polu ma nocować 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Czemu się dawniejsze nie pala jak była wajcha od biegów, podnośnika i womu, 5 kabli do świateł i rozrusznik i to chodzi 50 lat

A te nowe 😁😁😁

I z takiego człowiek wysiadał wyjebany jak by cały dzień gnój przerzucał ....

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

A po co na polu ma nocować 🤔

Zostawiłem go na polu, bo zjazd na podwórko mam taka dość stroma górka i zrobiło się takie błoto, że trochę się cyklem. Ale to pole zaraz za ogródkiem za domem, także daleko nie ma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v