Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

To palnik na gaz z muchozolu ?

na kartusze.

Ale i butlę jedenastkę można podczepić.

ja pierdziele, co i raz dolewa. pompa konkretna kilka minut, słoneczko, pompa, słonko... już 25 litrów od rana.

Opublikowano
Bananek napisał:

jahooo napisał:

To palnik na gaz z muchozolu ?

na kartusze.

Ale i butlę jedenastkę można podczepić.

ja pierdziele, co i raz dolewa. pompa konkretna kilka minut, słoneczko, pompa, słonko... już 25 litrów od rana.

wyjmij deszczomierz z pod rynny 🤪😁

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Syrop właśnie się przygotowuje. Kupiłem sobie taki palnik podróżny. Strasznie jestem z niego zadowolony. Nie trzeba w kuchni brudzić. Wiadomo, że zawsze się coś nakapie i potem klei. 

IMG_20210802_144826.jpg

IMG_20210802_145315.jpg

Ogólnie zle to to nie jest, ale lepsza jest butla turystyczna z palnikiem. 

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Ogólnie zle to to nie jest, ale lepsza jest butla turystyczna z palnikiem.

nie zgodzę się. butla turystyczna bardziej wywrotna. też mam. tu stabilnie jak na stole.

A i mniej miejsca zajmuje. W walizeczce. lux.

slawek74 napisał:

wyjmij deszczomierz z pod rynny 🤪😁

sam se wyjmij, łobuzie.

• Like 1
Opublikowano

Mam to i to. Za czasów jak się nieustannie tirem jeździło wolałem butlę z kilku względów. Mało uzytkujesz to faktycznie ta na zdjęciu jest lepsza, do częstego użytkowania zdecydowanie butla. 

Opublikowano

Tu się zgodzę. Te kartusze jednak Nie takie grosze, a szybko uciekają. A butlę na stacji nabijesz. 

20 minut temu, DANDYS napisał:

kolba nabierze 😃

A co tu nabierać jak ona już żółknie. 

IMG_20210801_174809.jpg

Opublikowano

Jak potrzeba więcej to na allegro zamów po 2 zł bodajże. W sklepach czy na stacji po 10 zł sztuka bodaj nie dawno patrzyłem 

Opublikowano

Ja na targu zgrzewkami kupuję. Chyba ostatnio 15zl za 4 sztuki zapłaciłem.

Sporo tych kartuszy używamy w gospodarstwie. Do pieca C.O. palnik do rozpalania. Ojciec podkurzacz dla pszczół też tylko tym rozpala. Co i raz w warsztacie też gaz potrzebny, choćby do rozgrzania zapieczonych śrub. Tu też w palniku potrzebny. I zgrzewka rozchodzi się w trymiga. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Syrop właśnie się przygotowuje. Kupiłem sobie taki palnik podróżny. Strasznie jestem z niego zadowolony. Nie trzeba w kuchni brudzić. Wiadomo, że zawsze się coś nakapie i potem klei. 

Ja tam zawsze w kuchni pichcę ale nie wiem czy nie spróbuję gotowca. Leniwię się ostatnimi czasy.

Wiatr się ruszył, idą chmury ale wygląda na to, że omija.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

nie wiem czy nie spróbuję gotowca. Leniwię się ostatnimi czasy.

U nas jeden spróbował. Chyba tylko jeden sezon. 2500zł na sam syrop wydał. patrz Pan ile cukru by wyszło.

Opublikowano

Znam takich, którzy zaczęli i każdy mówi, że do cukru nie wróci. Nic się nie lepi, nie trzeba gotować czy tylko rozpuszczać, przelewać, karmisz kiedy chcesz. Podoba mi się to. A że drożej wyjdzie wiadomo, tylko ile roboty mniej i czasu.

1 minutę temu, Bananek napisał:

U nas jeden spróbował. Chyba tylko jeden sezon.

Opublikowano

Ja gotuję. Byrdać w tym, potem rozlewać garnuszkiem do podkarmiaczek albo paprać się z butelkami i lejkami a tak odkręcić kanisterek albo odkryć wiaderko i bul bul kiedy się chce, bo w moich stronach teraz robiony syrop to nie wcześniej niż wieczorem wlewać, a i nawet często przy późnym laniu jak nie wybiorą do rana to od rana hajda i już się pchają wszędzie. Drożej ale bez żadnej roboty.

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że wychodzi sporo drożej- po cenach "bez rabatu" na roczne zapotrzebowanie syropu gotowiec wychodzi jakieś 4 stówy drożej niż cukier. I się zastanawiam.

Pada znów...

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Fajnie dziś popadalo..będzie można kolki do pastucha powbijac. Niech się bydło pasie. No i do żniw pewnie ostatnie ziarno byki zjedzą 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v