Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

agrest w zambrowie czarna porzeczka w detalu po 24zł 🤪😁

Super, sprzedam ci po 12, reszta twoja. Zostało ze 6t do zbioru. Kiedy odbierzesz?🤭

Opublikowano (edytowane)

Dziś skoszone 8,3 ha nędznego łubinu w 5⁴⁵h po 350zł za godzinę.

Jęczmień ozimy I facelia skoszona po 350zł za hektar I jeszcze faktura wystawiona.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
49 minut temu, szymon09875 napisał:

Może dlatego te skr upadły bo jeździły za grosze bo małych działkach i więcej na dojazdy tracilu niz na koszenie...

Tamte maszyny miały nadzwyczajne spalanie nawet jak stały.a zużycie części chwila moment. 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

zara bede 😁

To idę tankować ciągnik.

Skrzynki już mam🤣

20210721_200138.jpg

Opublikowano

To za godzinę będziesz?

Tylko u mnie mży to zwolnij bo ślisko

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

Tamte maszyny miały nadzwyczajne spalanie nawet jak stały.a zużycie części chwila moment. 

Wyjezdzaly z bazy o 10 Kosiły do 20 godz. A w kartę było wpisane że 5godzin kosił reszta remont.

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

Dla klienta końcowego się to nie liczyło. Najważniejsze, że głowa spokojna, wykoszone wtedy kiedy się chciało a nie wtedy kiedy komuś pasuje. Jak kółko padło to dwa lata pod rząd wolałem obornik wozem wozić albo rozrzutnik pożyczyć niż się prosić i czekać. 

Opublikowano

Teraz tak sie nie da, gps pilnuje gdzie jestes i czy akurat jedziesz czy stoisz;o

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Dla klienta końcowego się to nie liczyło. Najważniejsze, że głowa spokojna, wykoszone wtedy kiedy się chciało a nie wtedy kiedy komuś pasuje. Jak kółko padło to dwa lata pod rząd wolałem obornik wozem wozić albo rozrzutnik pożyczyć niż się prosić i czekać. 

Ja bym na twoim miejscu jakiegos małego pierdka kupil i tych dzialkowcow obkaszal, na inne wygody nie wydajesz to by dobra byla inwestycja.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja bym na twoim miejscu jakiegos małego pierdka kupil i tych dzialkowcow obkaszal, na inne wygody nie wydajesz to by dobra byla inwestycja.

Bizona nie będę kupował... Mało już nas takich i co roku mniej.

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

widzieli jakiego Trojanowska orła wywinęła na koncercie na tvp2 przed chwilą?

TVP nie. Sztab kryzysowy na Polsacie 

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

nie. poka...

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Kurski jej za to bańkę wypłaci z naszych podatków

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Bizona nie będę kupował... Mało już nas takich i co roku mniej.

A na sasiednich wioskach? 

Najlepszy zarobek był na uslugach po 10-20arow, dwa razy bizonem cofnął i 150 zł. U jednego co zawsze marudzil i chcial pierwszy miec, codziennie przyjeżdżał pytać kiedy bedzie miał koszone jak już sie kosilo to narzekał że za wolno mi koszenie szło, chociaz i tak płacił od całości nie na godziny,  działka na 3 czesci podzielona i w srodku jeszcze drzewa owocowe. Po wszystkim jeszcze dupe obrobil, Na drugi rok całą tamtą  wioske skosilem, ten na koniec przyjechal, no to teraz do mnie, a ja mu na to teraz do domu sobota jest. Zboże mu zgniło, to był jego ostatni rok siania zboża. 

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Najlepszy zarobek był na uslugach po 10-20arow, dwa razy bizonem cofnął i 150 zł. U jednego co zawsze marudzil i chcial pierwszy miec, codziennie przyjeżdżał pytać kiedy bedzie miał koszone jak już sie kosilo to narzekał że za wolno mi koszenie szło, chociaz i tak płacił od całości nie na godziny,  działka na 3 czesci podzielona i w srodku jeszcze drzewa owocowe. Po wszystkim jeszcze dupe obrobil, Na drugi rok całą tamtą  wioske skosilem, ten na koniec przyjechal, no to teraz do mnie, a ja mu na to teraz do domu sobota jest. Zboże mu zgniło, to był jego ostatni rok siania zboża. 

Chyba u Was z tymi cenami oszaleli. Ja za 75a w zeszłym roku, w 4 kawałkach zapłacił w sumie 400 i stówka do tego prasa. Jak by mi ktoś tyle za 10a wołał to wolałbym kosą tyle wykosić i kurom całe kłosy rzucać...

Na sąsiednich wsiach już tacy praktycznie wymarli. U nas jakoś te ludzie ziemi ukochali niektórzy i się męczą dopóki mogą. Nawet w latach 50. w kronice proboszcz pisał o naszych mieszkańcach- " ludzie silnie do ziemi przywiązani i bez niej żyć nie mogą".

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

A na sasiednich wioskach? 

najlepszy zarobek to jest na działkowiczach i "ogródeczkach" z wiosny i z jesieni a to przeorać a to posprężynować specjalnie dla nich jeszcze trzymam mf 255 lepszy zarobek jak z kilku ha zboża 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

zzmień ć330

Artefakt nie do sprzedania jeśli nie będzie potrzeby. Miał to jeden u nas, pociął na złom i kupił Supra w tym roku. Szkoda, że sieczkarni to nie ma, trzeba by było Orkan do słomy pożyczać. Ile jeszcze będę w tym grzebał to nie wiem, nie ma sensu inwestować lepiej raz w roku się podenerwować i mieć spokój z przeglądem, szykowaniem, wymianą części. Wk*rwia to ale taki los, powoli i tak trzeba będzie o likwidacji myśleć lub o jeszcze większym ograniczeniu- jak się samemu zostanie to i wiele nie będzie potrzeba.

@szczypka Ja od działkowców pieniędzy nie biorę raczej. Handel wymienny i na zarobku nie zależy.

Edytowane przez Rolnik200598
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v