Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnosnie bizona. Mam cos takiego. Reczny dziala na nożnym hamulcu. Na tarczach jest spory luz. Mogą juz byc wytarte?szerokosc jednej to jakiś 1cm. Zawalone olejem i kurzem(pewnie uszczelniacz do roboty ale on caly cieknie). Myslalem zeby rozkrecic i wyczyscic i zlozyc,ale czy to cos da?nowe tarcze nie kosztują majątku ale sa dwa rodzaje(ten z 89r). Myslalem jeszcze zeby moze dolozyc miedzy ogniwa srubke tylko czy nie bedzie to juz za ciasno? A moze jest na tonjakis sposob? W tamtymntoku działały hamulce,w tym.roku zniknęły

20210720_183953.jpg

20210720_184408.jpg

Opublikowano
58 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie wierzę w te bzdety. 

Wygoda też jest nie to co w claasie

Toć nowy kombaj i już takie rzeczy?

Ze 20 lat ma, komputer był popsuty, zrobił po swoimu i kosi. 

Miał wystawiony monitor na sprzedaż to każdy co dzwonił to pytał się o komputer bo wyświetlacze były dobre. 

Chłop dwa lata ten kombajn sprzedawał i trafił się na samym początku jeden klient co na niego trochę poczekał. 

Opublikowano

Jak nie wiesz co i jak i do czego to lepiej weź fachowca bo kumbaj spalisz

5 minut temu, Belaruss820 napisał:

Odnosnie bizona. Mam cos takiego. Reczny dziala na nożnym hamulcu. Na tarczach jest spory luz. Mogą juz byc wytarte?szerokosc jednej to jakiś 1cm. Zawalone olejem i kurzem(pewnie uszczelniacz do roboty ale on caly cieknie). Myslalem zeby rozkrecic i wyczyscic i zlozyc,ale czy to cos da?nowe tarcze nie kosztują majątku ale sa dwa rodzaje(ten z 89r). Myslalem jeszcze zeby moze dolozyc miedzy ogniwa srubke tylko czy nie bedzie to juz za ciasno? A moze jest na tonjakis sposob? W tamtymntoku działały hamulce,w tym.roku zniknęły

20210720_183953.jpg

20210720_184408.jpg

.

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ze 20 lat ma, komputer był popsuty, zrobił po swoimu i kosi. 

Miał wystawiony monitor na sprzedaż to każdy co dzwonił to pytał się o komputer bo wyświetlacze były dobre. 

Chłop dwa lata ten kombajn sprzedawał i trafił się na samym początku jeden klient co na niego trochę poczekał. 

Widać wada fabryczna. Ja to nawet nie widziałem tego fenta wiem że ktoś ma ale kto ? Zabij a nie powiem- nie wiem. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak nie wiesz co i jak i do czego to lepiej weź fachowca bo kumbaj spalisz

.

Fachowiec byl i powiedział ze tarcze sie pewnie skonczyly ale nawet nie zagladal. Mowil ze sam wymienie. No i pytam,ale z tym podciaganiem na.ogniwach to wlasnie moze sie zapalić wiec odpada. Moze najbezpieczniej jednak.wymienic.na nowe. A ta dźwigienka co dociska,to tylko dociska tą oslone tarczy? Czy tam jest cos jeszcze?bo tarcze na frez wchodzą i czyms sie konczą?

Widze ze jakis przycisk za dzwignia jest przy tej.plycie co dociska.tarcze

Edytowane przez Belaruss820
Edit
Opublikowano

Ja to nie wiem. Brat hamulce naprawiał i jakoś mu to wyszło. Metodą prób i błędów ale to jak był czas - wiosną. Krótkie przejażdżki i regulacja. Teraz hamulce jak brzytwa.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Belaruss820 napisał:

Fachowiec byl i powiedział ze tarcze sie pewnie skonczyly ale nawet nie zagladal. Mowil ze sam wymienie. No i pytam,ale z tym podciaganiem na.ogniwach to wlasnie moze sie zapalić wiec odpada. Moze najbezpieczniej jednak.wymienic.na nowe. A ta dźwigienka co dociska,to tylko dociska tą oslone tarczy? Czy tam jest cos jeszcze?bo tarcze na frez wchodzą i czyms sie konczą?

No tą płytą z dźwigienką się reguluje, ale luz tam musi być bo moment i spalisz kombajn, czemu ten kombajn taki za syfiony co?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ja to nie wiem. Brat hamulce naprawiał i jakoś mu to wyszło. Metodą prób i błędów ale to jak był czas - wiosną. Krótkie przejażdżki i regulacja. Teraz hamulce jak brzytwa.

Znachory pojechali bo nalapali roboty. Tego juz nie mieli czasu, byly slabe kiedys,cos podregulowalem i hamowaly. Teraz nie ma.wcale a pola takie ze hamulce sie przydadzą jakiekolwiek. Jak ja tego zrobie to nikt nie zrobi(czytac teść). A wtedy bez hamulcow.jak w cos przywale to wiadomo ze pretensje,wiec wole.zrobic byle jak.ale.zeby cokolwiek było 

1 minutę temu, deSilva napisał:

No tą płytą z dźwigienką się reguluje, ale luz tam musi być bo moment i spalisz kombajn, czemu ten kombajn taki za syfiony co?

Zasyfiony bo rozdzielacz cieknie, lało sie z korpusu filtra oleju,teraz wymieniony oring(tamten sprasowany,zobacze czy pomogło), on juz taki byl od momentu kupienia, zauwazylem ze uszczelka(sylikon)odleciał przy noznym hamulcu to moze tamtedy juz waliło tez. Staram sie sprzatac po sezonie z tego syfu,i pod silnikiem i w okolicach skrzyni biegów.jeszcze gdzies przy filtrze hydraulicznego oleju cieknie i chcielismy zmienic filtr ale stary zarzadzil ze nie bo dobrze podnosi heder(wytlumaczenie na poziomie bezmózga) A okazalo sie ze tylko z 7l zostalo. Byloby po problemie a tak bedzie dalej gubil.

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

jeszcze ze dwóch nie Chcesz??

wczoraj kocica sie okociła, były śtery ale jednym pies sie zaopiekował , jeden zostanie a dwa trza w świat

Wystarczy tyle. @slawek74 chciał mi 5 oddać, ale nic nie oferował. Żeby choć dowiózł lub karmę na miesiąc dorzucił🤣

7 godzin temu, damian303 napisał:

@Agrest u nas 3,8 w kisten. 

Nie masz nikogo chętnego na czerwoną w kisten.

I u nas wczoraj chyba 3,8.

A czerwona jest passé. Ponoć dziś ostatni dzień i spadek na 0,5zł skrzynka, bo od jutra rusza wiśnia.

Opublikowano
10 godzin temu, 6465 napisał:

Po wiem ci że słabo. Ale trzeba cierpieć. Nie mam wyjścia.

Tam gdzie mieszkam. Mam gminę, parafie, szkole, bank i biedronkę.

O panie to ja parę lat wstecz  na tej południowej wsi jałówki  kupowałem od gościa co zbiornik  zbiorczy u niego w podwórku był 

Opublikowano
8 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Znachory pojechali bo nalapali roboty. Tego juz nie mieli czasu, byly slabe kiedys,cos podregulowalem i hamowaly. Teraz nie ma.wcale a pola takie ze hamulce sie przydadzą jakiekolwiek. Jak ja tego zrobie to nikt nie zrobi(czytac teść). A wtedy bez hamulcow.jak w cos przywale to wiadomo ze pretensje,wiec wole.zrobic byle jak.ale.zeby cokolwiek było 

Zasyfiony bo rozdzielacz cieknie, lało sie z korpusu filtra oleju,teraz wymieniony oring(tamten sprasowany,zobacze czy pomogło), on juz taki byl od momentu kupienia, zauwazylem ze uszczelka(sylikon)odleciał przy noznym hamulcu to moze tamtedy juz waliło tez. Staram sie sprzatac po sezonie z tego syfu,i pod silnikiem i w okolicach skrzyni biegów.jeszcze gdzies przy filtrze hydraulicznego oleju cieknie i chcielismy zmienic filtr ale stary zarzadzil ze nie bo dobrze podnosi heder(wytlumaczenie na poziomie bezmózga) A okazalo sie ze tylko z 7l zostalo. Byloby po problemie a tak bedzie dalej gubil.

Ha ha ha 🤦‍♂️

Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Słabo zboża dosychają w taką pogodę, nikt specjalnie nie rwie się z koszeniem.

Jęczmień ozimy to tak ale Tak szczerze to jest jeszcze czas na żniwa.Widze że każdy robi Wyścig szczurów 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, radekz200 napisał:

A montuje tez? 😛

a co tam masz za filozofię, jak tam pewnie wszystkie blachy takie same, przykręcasz jedną do drugiej i tak dalej aż ci się blachy skończą

10 godzin temu, pafnucy napisał:

no jak jaki? taki jak na zdjęciu. bardzo dobry.

A tu jeszcze pokaże jaki zapierdziel mam w żniwa

IMG_20210720_193147.jpg

czyli póki co kąpania nie będzie???

Opublikowano
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

Słabo zboża dosychają w taką pogodę, nikt specjalnie nie rwie się z koszeniem.

U mnie też  cisza nikt się  nie rwie może  w sobotę ruszą  , ale jak jeden wyjedzie to wszyscy dostają sraczki

Ziarno w pszenżycie suche ale sloma w kolankach jeszcze zielona

Jak zmoknie to i wyschnie jak ma gonić w stodole to niech stoi na polu

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bratrolnika napisał:

a co tam masz za filozofię, jak tam pewnie wszystkie blachy takie same, przykręcasz jedną do drugiej i tak dalej aż ci się blachy skończą

czyli póki co kąpania nie będzie???

A jakiegoś stelażu nie ma ?😛 kiedy masz urlop to bys wpadł i skręcił 😂😂

Edytowane przez radekz200
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v