Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, danielursus3p napisał:

Akurat w Polsce widać ten kto ma pomysł od młodego na coś i nikt mu tego nie utrudnia swój zamierzony cel osiąga. Jak można coś lepiej zrobić to po co staremu się honorem unosić? Żeby pokazać że sraluch racji nie miał? A jak miał to sobie sukces przypisać? To wasze pokolenie z nas młodych robi takich jakich robi - nieudaczników. Gdzie wy w latach 90 mieliście po dwadziescia kilka lat mieliście  warunki wręcz idealne do rozwoju i bogacenia się. To tak mi się wydaje że frustracja z was wychodzi... 🙄

tak lata 90 do 95r to był podobno bardzo dobry czas jak ktoś  był ambitny ale potem to już lekko nie było brak pracy a przede wszystkim wysokie bezrobocie dawało pracodawcom zaniżenie pensji , rozmawiałem z gosciem co z 10 -15 lat temu w biedronce miał na tirze miał płacone po 15 gr za kilometr a tras typu S I A nie było , z 6-7 lat temu dobry kolega pracował jako kucharz to musiał dorabiać przy brukarce bo nie było go stać nawet na dobry balet w srednim barze dziś ten sam kolega zarabia 4-4,5 tys netto .     

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, pafnucy napisał:

nie chce mi się z tobą gadać...

kuźwa, zarządcy za Ojcową kasę...

Jaką ojcową ? Ty to masz myślenie jak mój stary ... Nie ważne że ja robiłem codziennie przy opasach, nie ważne że w polu robiłem żeby było co im w koryto wrzucić, nie ważne że łąki kosiłem i zbierałem żeby było co w koryto wrzucić ale kasa za nie przyszła do niego na konto więc jest jego i ja nic do gadania nie mam na co pójdzie ta kasa ...

Pracowałem 1,5 miesiąca i jak skończyłem to zacząłem kosić łąki bo już wielki czas a stary wiesz co zrobił ? Zaczął się do mnie dopierdalać że "teraz sobie przypomniałem że tu robota jest"

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

zawsze aktywni są Pafnucy

wcale że nie prawda. inny nick miałem.

zawsze robię to co lubię i guzik mnie obchodzą twoje przemyślenia i spostrzeżenia.

życie jest za krótkie by się przejmować byle kim.

5 minut temu, danielursus3p napisał:

Ja? Do Ciebie skąd. Mam ojca o podobnym charakterze do ojca Dawida i wk***ia mnie takie pierdolenie że zły zawsze jest młody. 

ale to nie ja jestem twoim ojcem i nie musisz sie za to do mnie przyjebywać.

6 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jaką ojcową ? Ty to masz myślenie jak mój stary ... Nie ważne że ja robiłem codziennie przy opasach, nie ważne że w polu robiłem żeby było co im w koryto wrzucić, nie ważne że łąki kosiłem i zbierałem żeby było co w koryto wrzucić ale kasa za nie przyszła do niego na konto więc jest jego i ja nic do gadania nie mam na co pójdzie ta kasa ...

Pracowałem 1,5 miesiąca i jak skończyłem to zacząłem kosić łąki bo już wielki czas a stary wiesz co zrobił ? Zaczął się do mnie dopierdalać że "teraz sobie przypomniałem że tu robota jest"

wiem, wiem. Ty bez winy jesteś...

Opublikowano
11 minut temu, bratrolnika napisał:

Moj to cwany jest, jak się go goni to zasuwa pod plot, tam jest zasadzony rząd choinek, i zapierdziela od lewej do prawej

Choć teraz mam na niego patent, trochę makabryczny, ale działa. Wypuszczam psa, i idę w jedyne miejsce gdzie królik Może się przed nim schować, sam przybiega, a w dodatku jak piszczy

Ja go puszczam na trawnik- z jednej strony ściana stajni i "gnojnika", z drugiej brama, z trzeciej zaczyna się warzywnik i boi się do ziemi włazić, potem trochę trawnika a z czwartej strony kostka brukowa. Najłatwiej go do kąta pod bramę zagonić. Co do piszczenia to miałem kiedyś, dawno temu, w początkach taką samicę. Wystarczyło złapać to już pisk. Jeszcze ojciec wtedy zabijał, jak się ją ze stajni wynosiło to darcie jakby świniaka się zarzynało.

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

wcale że nie prawda. inny nick miałem.

zawsze robię to co lubię i guzik mnie obchodzą twoje przemyślenia i spostrzeżenia.

życie jest za krótkie by się przejmować byle kim.

ale to nie ja jestem twoim ojcem i nie musisz sie za to do mnie przyjebywać.

wiem, wiem. Ty bez winy jesteś...

Podam ci przykład ;) w zeszłym roku kupiłem owijarke i co ? On w tym roku kupiłem stacjonarną nową bo stwierdził że ta moja jest nie dobra ;) i nie kupił jakieś taniej tylko najdroższa tzn sipme tekle za prawie 8 tys.  Wywrotka jest którą używa się kilka dni w roku a resztę czasu stoi bo do niczego nie potrzebna a ten co zrobił ? Kupił drugą 👍 po ch*j ? Nikt tego nie wie ...

A nie kupi np. zgrabiarki żeby tym gównem ciaganym nie grabić a wiesz dla czego ? Bo mówi że mu nie potrzebna, a dla czego ? Bo on nie grabi w ogóle łąk ;)

Chciałem kupić kilka cielaków za pieniądze które zarobiłem i wiesz co ? Powiedział mi że chyba będę je u sąsiada trzymać bo on nie chce u siebie widzieć obcych sztuk 😉

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, TheraRolnik napisał:

Podam ci przykład ;) w zeszłym roku kupiłem owijarke i co ? On w tym roku kupiłem stacjonarną nową bo stwierdził że ta moja jest nie dobra ;) i nie kupił jakieś taniej tylko najdroższa tzn sipme tekle za prawie 8 tys.  Wywrotka jest którą używa się kilka dni w roku a resztę czasu stoi bo do niczego nie potrzebna a ten co zrobił ? Kupił drugą 👍 po ch*j ? Nikt tego nie wie ...

A nie kupi np. zgrabiarki żeby tym gównem ciaganym nie grabić a wiesz dla czego ? Bo mówi że mu nie potrzebna, a dla czego ? Bo on nie grabi w ogóle łąk ;)

Chciałem kupić kilka cielaków za pieniądze które zarobiłem i wiesz co ? Powiedział mi że chyba będę je u sąsiada trzymać bo on nie chce u siebie widzieć obcych sztuk 😉

to sie wyprowadź ! mówiłem już!

Opublikowano

O kurła. Stop chama jakoś przestałem oglądać, straciłem cierpliwość widząc niektóre zachowania...

Opublikowano (edytowane)

Ja od jutra motorem jeżdżę czy słońce czy deszcz. Zamknęli 3 z 4 dróg dojazdowych do miasta, i teraz przed 8 rano jest kolejka na pol godziny stania. Nawet jak zmokne to prędzej wyschne niż samochodem bym dojechał

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

O skurwesyn, ale poszedł

No co?🤔

Otrzepał się z kurzu i dalej jazda. 😁

Niezniszczalny. 💪

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Zamknęli 3 z 4 dróg dojazdowych do miasta,

a czemu? remont?

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

Skoro o motorach. 

Ja dziś takim

IMG_20210719_170348.jpg

A co to za chulajnoga z silnikiem bo jeszcze takiej nie widziałem. 😯

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

No co?🤔

Otrzepał się z kurzu i dalej jazda. 😁

Niezniszczalny. 💪

2 minuty temu, pafnucy napisał:

a czemu? remont?

Ta, wszystkie remonty w lato, a ty człowieku kombinuj

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

Podam ci przykład  w zeszłym roku kupiłem owijarke i co ? On w tym roku kupiłem stacjonarną nową bo stwierdził że ta moja jest nie dobra  i nie kupił jakieś taniej tylko najdroższa tzn sipme tekle za prawie 8 tys.  Wywrotka jest którą używa się kilka dni w roku a resztę czasu stoi bo do niczego nie potrzebna a ten co zrobił ? Kupił drugą 👍 po ch*j ? Nikt tego nie wie ... A nie kupi np. zgrabiarki żeby tym gównem ciaganym nie grabić a wiesz dla czego ? Bo mówi że mu nie potrzebna, a dla czego ? Bo on nie grabi w ogóle łąk  Chciałem kupić kilka cielaków za pieniądze które zarobiłem i wiesz co ? Powiedział mi że chyba będę je u sąsiada trzymać bo on nie chce u siebie widzieć obcych sztuk 😉

twój ojciec nie jest czasem teściem belarusa?

• Haha 6
Opublikowano
3 godziny temu, szymon09875 napisał:

Ja dzis na obiad mialem leczo z boczniakami, kurde opanowania to ja nie mam jednak... koszule tez sie slim robią 🤣🤣

@Rolnik200598

Czyli można być w związku samemu ze sobą :o

Screenshot_20210719-170429_Facebook.jpg

Co to za dziwadło i to ma być ta normalność nowoczesność to nie dziwota że i pogoda zwariował .

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Ta, wszystkie remonty w lato, a ty człowieku kombinuj

A kiedy?dopiero sezon drogowy rusza w pełni. Bo to trzeba projekty do kwietnia robić, potem majówkę, potem ze dwa razy coś w przetargu zamotac żeby wygrał ten co ma wygrać i już pod koniec czerwca można myśleć o robocie. To taka Polska tradycja, tego nie zmienisz 😉

Opublikowano

Dlatego mój starszy chodzi do pracy i co zarobi to jego utrzymuje tylko swoje auto  w domu po robocie i przy sobocie pomorze za to ma wikt i opierunek . Młodszy sie jeszcze uczy ale   co zarobi na graniu po imprezach to jego tankuje swoje auto z mojego zbiornika oplaty robie ja po szkole i w jak ma wolne robi ze mną  uklad jasny i przejrzysty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v