Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz takie coś widzę, no nie wiem jakie są pod spodem bo jeszcze tam nie zacząłem kopać, one dopiero w sierpniu pójdą łobyrtolką, wcześniej tylko motyką końce odkopię.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Gdzie to Cię wywiało? Wywczas?

u nas za goraco,trzeba sie ochlodzic nad morzem

54 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Kurła jutro musowo się trzeba za kombajnami przejechać, wójta na mieszankę ugadać i jakiegoś innego bambra na pszenicę i resztę mieszanki. Tylko do którego wbijać🤔

25 stopni, słonecznie

zniw to raczej szybko nie bedzie, nawet na piasku zyto zielone.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

zniw to raczej szybko nie bedzie, nawet na piasku zyto zielone.

Czy ja wiem? Pszenice tych, którzy nie pryskali na grzyba już bieleją, ja 2x psikałem i też już coraz bielsza. Jare i późno siane zimowe pszenice i owszem. Żyta u nas nie sieją. Niech wiedzą zawczasu, że czeka ich problematyczny klient😁

Opublikowano

Panowie mam do sprzedania fliz nowy nie używany zapakowany, mam też rzep do flizu w kąpiecie. Dałem za niego 800 z gr teraz mi nie będzie potrzebny bo rezygnuję z hodowli to i słoma nie będzie potrzebna. sprzedam za 600 z groszami. wymiar 12,5 na 10,50 na 100 belek. Ktoś chętny zapraszam.

Opublikowano
8 minut temu, akooo napisał:

ma który może monitoring na podworku?

Ja mam ale tylko od ósmej do 19 bo sąsiadka obserwuje :D

Opublikowano
35 minut temu, Bananek napisał:

co ty taki sztywny? toż napisałem, że tam tylko aku do odzyskania.

Dokładnie przed sekunda SMS od ciebie poprzychodzily, chyba u was zasieg na niedzielę wyłączają

9 minut temu, akooo napisał:

Od kiedy babka umarła to nie....

• Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Panowie mam do sprzedania fliz nowy nie używany zapakowany, mam też rzep do flizu w kąpiecie. Dałem za niego 800 z gr teraz mi nie będzie potrzebny bo rezygnuję z hodowli to i słoma nie będzie potrzebna. sprzedam za 600 z groszami. wymiar 12,5 na 10,50 na 100 belek. Ktoś chętny zapraszam.

Na pędzenie się przerzucasz?

Opublikowano
16 minut temu, superfarmer02 napisał:

o i to mi się podoba a nie zadzwonić że by się chciało za pół godziny tu i tu albo kwękanie że drogo 🙄

Zawsze się staram zamówić już końcem czerwca- początkiem lipca, do kółka to się inaczej szło, prywatny to niech zawczasu wie, a jak odmówi to jeszcze jest czas kogo innego szukać.

Opublikowano
Strongman napisał:

23 minuty temu, akooo napisał:

Ja mam.

Przepaliłem piec aby nagrzać wodę bo solary od pochmurnej pogody nie wyrabiają.

ile takie coś kosztuje powiedzmy 2 kamery? za to jakiś abonament się płaci czy jak to działa?

Opublikowano
5 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Jasne😁 Dostałem się na koparkę w dużej firmie więc wiesz.

Zdradziłeś  i zawiodłeś polską wieś.😪

Ech zawód rolnika ginie na naszych oczach 

Opublikowano

I to e jak szybkim tempie. Kolejne obory się zamykają pod koniec roku. Zboża i eko, nikt robić przy zwierzętach nie chce. 

Opublikowano
3 minuty temu, akooo napisał:

ile takie coś kosztuje powiedzmy 2 kamery? za to jakiś abonament się płaci czy jak to działa?

Nie płaci się abonamentu, za kamerę z 250zł lub z 350zł jak obrotowa na zwewnatrz,  oczywiście i musi być tam zasięg wifi z twojego rutera ze by sobie z telefonu sterować oglądać,Na kartę pamięci tez się nagrywa i najstarsze filmy same się kasują.

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

mogę Ci załatwić miejsce choćby na samej scenie.

Za ochroniarza robisz ? Kiedyś się próbowałem dostać ale dziwnym trafem ochrona mnie nie chciała puścić :P.

1 godzinę temu, jacus napisał:

u nas za goraco,trzeba sie ochlodzic nad morzem

Jacuś a Ty się znowu kurujesz w sanatorium czy na wczasy z żoną wyjechałeś ?

Może by opatentował 🤔 ?

60ba567e1cfef_p.jpg?1622824661

Opublikowano

na kartę pamięci bardziej. to ona w sobie ma ta kartę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v