Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szczypka napisał:

dzień jak co dzień jutro pobudka o piątej a od  szóstej musze być w kurniku 

Kurła moje strajk ogłosiły... Ostatnio po 8-10 jajek od 40 sztuk bo reszta albo starych do zabicia albo 9 jest młodych 5 miesięcznych...

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

szczypka napisał:

dzień jak co dzień jutro pobudka o piątej a od  szóstej musze być w kurniku 

Po co do kur tak wczas się zrywać?🤔

Może chodzi spać z kurami... 😀

Opublikowano

Wyjechałem by pomóc odpalić samochód,normalnie miałem 500 m,a 30 m przybrakło by dojechać. Kutwa z ,,ropą''. Z powrotem przejechałem w 4 skokach. Nosz kutwa w zimę paliwo sprzedają co 12 stopni nie pokona ,parodia.

Opublikowano

brak miejsca= duże zagęszczenie  trzeba często ścielać 

3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Po co do kur tak wczas się zrywać?🤔

Opublikowano (edytowane)

wiem ze do pompowania,ale nigdy nie pompowałem bo działała dobrze,wziąłem odkręciłem 4 śrubki i 2 węże odkreciłem i schowałem do piwnicy

Ja jeżdżę na letnim z dodatkiem czarnej strzały i lux.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
kizak napisał:

Wyjechałem by pomóc odpalić samochód,normalnie miałem 500 m,a 30 m przybrakło by dojechać. Kutwa z ,,ropą''. Z powrotem przejechałem w 4 skokach. Nosz kutwa w zimę paliwo sprzedają co 12 stopni nie pokona ,parodia.

mi w fordzie też dziś ropa zamarzła.

Opublikowano
kizak napisał:

to nie ropy wina tylko wody w filtrze.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Kurła moje strajk ogłosiły... Ostatnio po 8-10 jajek od 40 sztuk bo reszta albo starych do zabicia albo 9 jest młodych 5 miesięcznych...

u mnie też wydajnosć spadła wczoraj 3987 jajek z około 4500 niosek 

Opublikowano

Jakbym tyle miał w przeliczeniu na swoje to bym z radości skakał. Mi wystarczało 0,5 jajka od sztuki ale teraz to już przegięcie... A zacząłem jakiś czas temu karmić nieco inaczej za radą znajomego, któremu właśnie dobrze niosą a ma ze 200 sztuk... Koncentrat teraz dostają, zgodnie z zaleceniem na etykiecie, ziemniaki parowane, cięta na rozdrabniaczu marchew a jaj nie ma...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, eMJot87 napisał:

-10 WND/WSC

U mnie z drugiej strony powiatu -6.5st.C

3 minuty temu, szczypka napisał:

u mnie też wydajnosć spadła wczoraj 3987 jajek z około 4500 niosek 

Sprzedajesz czy wszystko sam zjadasz??? 😋

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

U mnie z drugiej strony powiatu -6.5st.C

Sprzedajesz czy wszystko sam zjadasz??? 😋

tyle bym nie przejadł  wszystko na sprzedaż 

Opublikowano

Jak wszystko na sprzedaż to dla siebie kupujesz z małej hodowli ?

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

to nie ropy wina tylko wody w filtrze.

Popytaj co sprzedają znajomego pracownika. Potrafią co 0,5 godziny zmieniać słoiczek z paliwem, postawiony ot niby tak sobie dla wabia.Osiada parafina,robi się taki kaszasty kisiel i d*pa. W ciągniki dodawałem dodatek  to palą normalnie ,a tu mi ze łba wywiało. Pali w mróz dobrze to człek zapomina ,dobrze że w pilną trasę nie wyjechałem ,to by mi dopiero oczy wydiabliło👍

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Jakbym tyle miał w przeliczeniu na swoje to bym z radości skakał. Mi wystarczało 0,5 jajka od sztuki ale teraz to już przegięcie... A zacząłem jakiś czas temu karmić nieco inaczej za radą znajomego, któremu właśnie dobrze niosą a ma ze 200 sztuk... Koncentrat teraz dostają, zgodnie z zaleceniem na etykiecie, ziemniaki parowane, cięta na rozdrabniaczu marchew a jaj nie ma...

wyczyść skrzynkę  co nieco Ci doradzę 

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jak wszystko na sprzedaż to dla siebie kupujesz z małej hodowli ?

my w domu mało jajek jemy do siebie bierzemy odpadki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v