Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Chyba połowa marca, ale to w tunelu. W gruncie to bida z nędzą, jak cały maj poniżej 20 stopni, a noce poniżej 10

Ciekawe czy czegoś nie zmienili, bo kiedyś na naklejce były 3 roczniki drukowane. W tym roku tylko 2 - 2021 i 2022r.

Może być, kasa panie kasa 

Opublikowano
25 minut temu, akooo napisał:

Zaklepałem sobie kosiarkę 1,65 pod c-330. Mam nadzieję że dobrze zrobiłem.

A dlaczego miałbyś źle zrobić ? Do remontu, czy do roboty w polu ?

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Światła, vin, czy hamulce w przyczepie działają no i ogólnie jak się prezentuje zestaw.

ja powiedziałem żeby se pod ciągnik siodłowy podczepili hamulce bo nie mam pneumatyki w traktorze😄🤭

Bananek napisał:

Daj Boże, daj Boże...

chyba raczej daj 500, daj 500 😄😝 a może nawet i już 700 będzie 😄🙆

Opublikowano (edytowane)

@dsbh Mało używana po stanie widać że mało robione nią było, widziałem tyle co na zdjęciach ale blisko mnie i nic lepszego nie kupię. A koszenia mam tyle co przed  i za stodołą ale za dużo mimo wszystko nawet na dwie kosy spalinowe jak z ojcem kosimy.  Tylko muszę dokupić tą plandeke do osłony

Edytowane przez akooo
Opublikowano

Koszenie zakończone, rozrzucone.

Trzeba co zjeść i lulu.

20210531_183632.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Sam aż na dwie kosy śmigasz? 

7?

Chwilami ojczulek pomagał więc dlatego dwie. Obie 9.

1 minutę temu, Bananek napisał:

a co ona tak dziwnie osadzona

Jak dziwnie? Dziadek tak oprawiał, ojciec i ja tak oprawiam.

Opublikowano
16 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Koszenie zakończone, rozrzucone.

Trzeba co zjeść i lulu.

20210531_183632.jpg

jeszcze widno, to jak spać?

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Jak dziwnie? Dziadek tak oprawiał, ojciec i ja tak oprawiam.

Ale że na kanciaku? U nas na okrąglaku tylko. A jak tzw "kulka" zamontowana?

pafnucy napisał:

jeszcze widno, to jak spać?

ponoć jak zamknięta oczy to ciemniej

zamkniesz

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

A jak tzw "kulka" zamontowana?

Dziura wydrążona w kosisku. Trzyma się tylko na obejmie i tym "klocku".

Opublikowano

Ano widzisz, takie "po tuningu". Ale tak teraz poważnie to na pewno w różnych częściach Polski się inaczej oprawia, u nas ten sposób jest.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Ano widzisz, takie "po tuningu". Ale tak teraz poważnie to na pewno w różnych częściach Polski się inaczej oprawia, u nas ten sposób jest.

I nas też ten sposób

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

No widze, choć pierwszy raz w zyciu, i co to daje???

nic. po prostu zdjęcie dwóch kos. 🤦‍♂️

dwoma na raz raczej nie kosi....

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

No widze, choć pierwszy raz w zyciu, i co to daje???

Dwie kosy w jednej ręce i nic więcej... Kos Ci u mnie dostatek ale połowa z nich to na złom do wywiezienia a nie do koszenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v