Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Też Ci się dziwię... Miałem Cię za prawdziwego gospodarza, z tradycjami... Myliłem się.

no przykro że Cię zawiodłem.

wiesz. kiedyś ludzie kombajnu na pola nie wpuszczali, każdy kłos był zbierany....itd. czy tak teraz robisz? a jeśli nie to trzeba Cię za to potępić? po prostu niektóre zajęcia stały się bezcelowe i niepotrzebne moim zdaniem.

Opublikowano (edytowane)

Był u mnie gospodarz co do chyba 2000r snopowiązałka używał i ściernisko grabił, ale dał się przekonać synom do oddania sterów. Przestali grabić i teraz wiedzą że żyją i się rozwijają.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

No pewnie ojciec taki jak ja tylko ze 30 lat starszy. Ale przyznaj- jakim trzeba być aby nie mieć do ojca żadnego szacunku?

@pafnucy Też Ci się dziwię... Miałem Cię za prawdziwego gospodarza, z tradycjami... Myliłem się.

Na szczęście nie taki jak ty 👍 

A buraki to emeryt zbiera a nie on, ojciec też by je zaorał ale jak emeryt chce zbierać to niech zbiera 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Trochę za bardzo po Therarolnik jedziecie. 

Ma dziwną sytuację w domu, ojca młodego ale niereformowalnego. Tak mi się wydaje.

Wyjście to pójście na swoje. Robotę raczej zna tylko na ojcowiźnie wykazać się nie może.

co z tej jazdy jak on nic nie rozumie i tak mu wygodnie

• Like 1
Opublikowano

W rodzinie i tak nie zostanie zapewne więc po mnie choćby i potop. Ale musem jest dla mnie tak robić. Ja jak kombajn młóci to wszystkie "kraje" przy miedzach oblatuję i obrywam kłosy, pod koniec rzucam w kombajn. Jak coś leży i kombajn nie zbierze to kosą wykoszę, dwa razy cepem machnę i kury trochę ziarenek mają. Przed podorywką wszystkie rogi trzeba obkosić, żeby się ładnie przyorało. Po kombajnie do ziemniaków brony, zbieranie, kultywator, zbieranie a jak po pługu coś jest to z wiaderkiem się przeleci. 

1 minutę temu, Leszy napisał:

Twój dziadek robił w konia, a ojciec nie. Ty też nie musisz robić jak ojciec a twoje dzieci nie musiałyby robić jak ty. Chyba ważniejsze aby ziemia w rodzinie została niż to, aby po pługu szpadlem poprawić. W biblii pisze "szabat jest dla człowieka a nie człowiek dla szabatu" można by też powiedzieć. Ziemia jest dla człowieka, a nie człowiek dla ziemi. 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Pójście na swoje jak się robić nie chce? Lepiej się gniewać i nic nie robić." Co to zmieni?A. CO TO DA" 

Nie uwazam że mu się nie chce bo robić robi. A z tym gniewaniem to nie wiemy wszystkiego do końca . 

Ludzie są różni.

Opublikowano (edytowane)

@Rolnik200598 a jakbym powiedział, że marnujesz zasoby ziemi(ropa puszczona z dymem), a jednocześnie "okradasz" glebę ze składników które mogłaby wykorzystać po rozłożeniu tych resztek? 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, soltys48 napisał:

co z tej jazdy jak on nic nie rozumie i tak mu wygodnie

A co mam rozumieć ? Że mam zrobić wyjazd z domu i iść gdzieś do roboty ? Tylko po co i na co ? I tak nic nie kupię wtedy bo i po co wtedy mam kupować np. maszyny ? Na żadne imprezy, kina i inne gówna nie jeżdżę także na to mi też pieniądze nie potrzebne 

Edytowane przez TheraRolnik
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie uwazam że mu się nie chce bo robić robi. A z tym gniewaniem to nie wiemy wszystkiego do końca . 

Ludzie są różni.

i Masz odpowiedź

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

A co mam rozumieć ? Że mam zrobić wyjazd z domu i iść gdzieś do roboty ? Tylko po co i na co ? I tak nic nie kupię wtedy bo i po co ? Na żadne imprezy, kina i inne gówna nie jeżdżę także na to mi też pieniądze nie potrzebne 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

@Rolnik200598 a jakbym powiedział, że marnujesz zasoby ziemi(ropa puszczona z dymem), a jednocześnie "okradasz" glebę ze składników które mogłaby wykorzystać po rozłożeniu tych resztek? 

To nie okradanie tylko oszczędności. Do rozkładania to jest słoma i obornik a nie dar ziemi w postaci ziarna czy ziemniaków. Choć słomę też można podciągnąć pod to ale nie mam co robić z całością i zbieram niewielkie ilości ale ziarno czy ziemniaki się wykorzysta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Nie każdy lubi chodzić po podwórku jak po polu minowym. Mnie nawet wk***ia jak pies nasra... A gdzie tu kury

mnie tez wqrwia, matka trzyma pare szt dla jajek , mają wybieg mały ale się wypuszcza na podwórko by sobie pogrzebały i jak się gdzieś jedzie to to kur się nie wypuszcza

Opublikowano
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

A co mam rozumieć ? Że mam zrobić wyjazd z domu i iść gdzieś do roboty ? Tylko po co i na co ? I tak nic nie kupię wtedy bo i po co wtedy mam kupować np. maszyny ? Na żadne imprezy, kina i inne gówna nie jeżdżę także na to mi też pieniądze nie potrzebne 

Ja na twoim miejscu bym poszedł. Tak nawet z czystej ciekawości. Zażyć czegoś innego jak gospodarstwo. Albo nawet czymś się zająć, nie wiem np może jakiś handelek drobny, tu umiejętności dużo Nie potrzeba. Ale wykazal byś się przed tatą i na 102% podejście ojca by się zmieniło. Dlaczego? Bo udowodnilbys mu że jesteś zaradny i dasz sobie radę. 

Opublikowano
9 minut temu, TheraRolnik napisał:

Człowieku na starych gratach świat się nie zaczyna i nie kończy... 

Opublikowano

Że mam zrobić wyjazd z domu i iść gdzieś do roboty ? Tylko po co i na co ?

było by na wpisowe w przystępy do teścia 

Opublikowano
10 minut temu, TheraRolnik napisał:

Człowieku na starych gratach świat się nie zaczyna i nie kończy... 

Opublikowano

Na żadne imprezy, kina i inne gówna nie jeżdżę także na to mi też pieniądze nie potrzebne 

Może zacznij. Bo może w przyszłości gospodarstwo będziesz miał, ale sam na nim będziesz. To zaś nie jest w ogóle wariant optymistyczny. 

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ludzie są różni.

Agrest dzięki że jesteś za mną ale nie ma co być po "mojej" stronie bo jeszcze sobie wrogów na forum narobisz 

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Agrest dzięki że jesteś za mną ale nie ma co być po "mojej" stronie bo jeszcze sobie wrogów na forum narobisz 

Mnie do wrogów nie licz. Z ojcem też mam jak mam, ale chłopak... kreatywność plus chęci równa się sukces. 

Opublikowano

2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Przeczytane, 220 stron od rana 

20210101_190140.jpg

podziwiam za wytrwałość w jakże nudnym nałogu , kiedyś wygrałem w jakimś konkursie książkę Cornelii Funke Atramentowa Krew i to jeszcze nawet nie otworzyłem do tej pory, 

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Oszczędź szczegolow 

oby nie był równie szczegółowy w liczbach jak sabuliga

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v