Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, deSilva napisał:

Wątpię czy to cokolwiek by zmieniło, po ekonomi coś mało ekonomiczny jesteś, moim zdaniem strata czasu i pieniędzy na twoją edukację.  

Tez tak mysle ale jescze gorsi ode mnie idą studiowac. A ja miałem 100 procent z matmy podstawowej I 70 rozszerzonej byłem na równi z kolega który poszedł na SGH tylko ze on z języków był dobry. Żałuję że nie poszedlem na budnictwo albo budowe maszyn. A ph to 7 powinno byc. Dostałamm ostatnio trzy 5

Edytowane przez Cebulj
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jakie piękne maszyny zabrane rolnikom bo zbrodnicze Państwo niszczy wszystko .

https://www.facebook.com/photo?fbid=5528465263893028&set=pcb.5528474550558766

Daj spokój on takich kretynow "broni" że ch*j. 

2 godziny temu, Bananek napisał:

dawaj ci zrobię. już wiem co i jak. Ale z jednego to raczej będzie bieda edyszyn. ja już myślę o jeszcze dwóch, bo mam akurat dwa zapasowe.

koszt jednego takiego panela to: 15zł grzejnik, 15zł dwa plastry styroduru, 65zł szkło, 12zł profil na ramkę, 6zł pianka montażowa, kilka złączek hydraulicznych za ok 20zł z PP-R, 5zł farba w sprayu, silikon 13zł.

Kurna martwi mnie jak to oddaje ciepło... 

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

dawaj ci zrobię. już wiem co i jak. Ale z jednego to raczej będzie bieda edyszyn. ja już myślę o jeszcze dwóch, bo mam akurat dwa zapasowe.

koszt jednego takiego panela to: 15zł grzejnik, 15zł dwa plastry styroduru, 65zł szkło, 12zł profil na ramkę, 6zł pianka montażowa, kilka złączek hydraulicznych za ok 20zł z PP-R, 5zł farba w sprayu, silikon 13zł.

Miałem zrobione takie  coś jak Twoje i używałem przez trzy lata. Nagrzewało wodę w 80l termie do 45 stopni. Jak był super słoneczny dzień to i 55 stopni dobiło

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Kurna mać jeszcze jeża rozjechałem...

a sie zastanawiałem kto. leżał se biedaczek.... 😥

Opublikowano

Nie żądaj Pafnusiu żeby sobie poszedł jak rozjechany na placek.

Opublikowano
16 minut temu, gregor1284 napisał:

Wkońcu w łóżku 😎 Kurna mać jeszcze jeża rozjechałem... 

Ale gdzie, w łóżku ten jeż? to może po małżonce się przejechałeś?   :P wiesz że panna gdy panną anielską miewa naturę, szedłszy za mąż, jeżową wdziewa na się skórę,   :P można łatwo się pomylić.   :D

Opublikowano

Nie zielony, ale co komu winien taki mały jeż. Jak łaziły u mnie po podwórku to miały zawsze wodę postawiona tam gdzie się spacerowały, a one odwdzięczałybsie tym że żadnej myszy nie było. Wolał bym uratować takiego jeża niż jakiegoś śmiecia menela. 

• Like 2
Opublikowano

wypadek to wypadek ostatnio menel wypad mi pod samochud ale z hamowałem ale jak by nie było kamer i nikt nie widział,

Grunt to stosować się do dekalogu nie zabijać,no chyba ze do zjedzenia i tego się trzymam.

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

jeże myszy jedzą?

I mięso mielone i robaki 

2 minuty temu, Strongman napisał:

wypadek to wypadek ostatnio menel wypad mi pod samochud ale z hamowałem ale jak by nie było kamer i nikt nie widział,

Grunt to stosować się do dekalogu nie zabijać,no chyba ze do zjedzenia i tego się trzymam.

Ostatnio sąsiad menel prawie mi się wjebał pod auto 10km od domu, sobie myślę jak. Się kurwo nachlales to idz ch*j wie gdzie, nie zabierałem go bo jeszcze by mi się że szczał albo śmieć by usnął i bym się musiał użerać z nim 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

I jak je łapią? Przecież one chyba nie są takie szybkie jak koty.

Wiesz jak to szybko tymi nóżkami przebiera 

1 minutę temu, witejus napisał:

to wiem ,ale myszy ? chyba że mielone

Może mają jakieś swoje małe jeże maszynki do mielenia myszy. Dziadki mawiają ze jak ktory znalazł jeża w lesie to zabierał do domu i puszczał w stodole żeby myszy łapał 

Opublikowano

cytat

Poza tym jeże są niezwykle skuteczne w tępieniu gryzoni. Oczywiście jeż nie złapie np. dorosłej myszy, lecz jako zwierze przystosowane do kopania, do rycia w ziemi, które ma nieprawdopodobnie wrażliwy węch i znakomity słuch, bez problemu zlokalizuje miejsce, gdzie mysz czy nornica ma gniazdo.
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

z tymi myszami to chyba jaja robisz ,z tego co wiem to są mięsożerne ,jedzą dżdżownice i inne robactwo ale o myszach nie słyszałem

Poważnie, koczowały u nas w szopie i w stodole. Psa miałem takiego co wszystko mu przeszkadzało to nie raz w nocy musiałem wyjść psa uwiąać bo jeż siedział na górce a w koło o kopane. Nie było wtedy kota, ale i myszy nie było. Najczesciej o wschodzie i zachodzie słońca było je widać jak spacerowały po oborniku

Opublikowano

Jestem wybielony 🤔 u nas różnego tego tyfusu jest. Jeży dużo, wiewiórek, łasic, kun, wydr, łosi, saren, bażantów, zajęcy coraz więcej się robi. Lisów do urzygu ale gesiarz skutecznie populację hamuje. Ze 2km od domu mam z 70ha stawów na chwilę obecną i z 50ha bagna. Ma gdzie to wszystko się schronić

Opublikowano

w niedziele tez mialem taki wypadek- chyba seks uprawialy na drodze bo byly dwa i musialem wybrac ktorego bo akurat pare aut jechalo.

dzisaj wyruszylem w pole agregatem pod ziemniaki i kukurydze-tam gdzie woda nie stoi to nawet sucho jest 🤣.

zboza nie opryskane na jesien -trawa wieksza niz pszenica, zyto ma 2 kolanka i nie ruszone, , 

no i po poludniu musialo pokropic -nie wazne ze moglby na szybie policzy krople ale musialo....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v