Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
pafnucy napisał:

ma. tylko oddał trawę. 

ciekawe jak by tak łyżką tura rozwalanie kretowisk by szło. 

brony na odwrót i po oponie 14'' na bronę

Belaruss820 napisał:

15 myślałem ale jak będzie więcej to powiem mu 10 i każdy powinien być zadowolony. On to lubi trochę przyzłotówić i wiem że chciałby mi jak najmniej zaplacic😀 

takiego to krój porządnie

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

15 myślałem ale jak będzie więcej to powiem mu 10 i każdy powinien być zadowolony. On to lubi trochę przyzłotówić i wiem że chciałby mi jak najmniej zaplacic😀 

było mówić, że nie kolega tylko sknera. takiego to wiadomo. wziąć tyle, żeby więcej nie poprosił.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

to było brać z pompą 🤪

Ciekawe czy na jakieś 0.8m3 betonu by mi pompe dali....

24 minuty temu, Bananek napisał:

Toż mogłeś z betoniarni w bagażnik do suzuki wziąć luzem betonu. 

Jakbym wiedział że przyczepkami się nie zarwie to bym zaryzykował z 1m3 suchego wziąć. 

15 minut temu, slawek74 napisał:

brony na odwrót i po oponie 14'' 

A czemu 14"??? A jak 15 będzie to co, nie uda się czy jak???

Opublikowano
23 minuty temu, Bananek napisał:

było mówić, że nie kolega tylko sknera. takiego to wiadomo. wziąć tyle, żeby więcej nie poprosił.

Trochę sknera ale kolega. Kurła, wykopał staw a raczej oczyscil i powiekszyl. Glina w koło,wjeżdżam brac obornik a ciągnik się topi w glinie. Raz już prawie położyłem ciągnik,aby do stawu nie wjechać😀dobrze ze bez alko bo na nic robota by była.

Opublikowano (edytowane)

Cóś się chmurzy może po pada, ludzie z nawozami latają.

U mnie susza na najmokrzejszych kawałkach jeździ się w żniwa.Skiby tak pozasychały ze trzęsie jak czort.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Jęczmień posiany

Błoto pod pszenicę pomieszane teraz 2 tyg bez deszczu potrzeba.

IMG_20210410_142058.jpg

IMG_20210410_143527.jpg

że nie ulgnąłeś. Mokre   trochę. 🤨

Opublikowano
pafnucy napisał:

5 minut temu, Piotrek1975 napisał:

40 zł za szt minimum.

nie za dużo? 20 to już dość. 

10 lat temu brałem od kolegi 25 zł. Kiedyś jak nie miałem czym załadować i zająłem cyklop to mi zaśpiewał 35 zł🙀

Opublikowano

40 za 3.5 tony to mija się z celem. Usługodawca w regionie za 12 t 100 za roztrzesienie 30 doliczal za załadunek .

Opublikowano
Strongman napisał:

Cóś się chmurzy może po pada, ludzie z nawozami latają.

A i u mnie się zachmurzyło. mogłoby jeszcze ciut zaczekać z padaniem. łobornik mus wyrwać po niedzieli. jak popada to na gline nie wjadę.

Opublikowano
pafnucy napisał:

że nie ulgnąłeś.

głębiej jak orane nie siądzie. nie widziałeś w czym ja wczoraj grzebalem kultywatorem. woda na boki tryskała, a ten szatan idzie. Dziś pojechałem w to miejsce to już bez problemu poszło. tylko te rowy po kołach pełne wody...

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Wiesz co, do dziś też myślałem, ze włókowanie to tylko rozwalanie kretowisk. Dziś dotarło do mnie, ze dodatkowo łąka została napowietrzona, zerwane zostało suche runo, które zostało wymarznięte... kretowiska to tylko  jeden z ...

No i pobudzenie węzła krzewienia.

1 godzinę temu, kris91 napisał:

Kurde, Wy napowietrzacie a ja wałuję, żeby wilgoć nie uciekała 🙆‍♂️

Bronowanie, włókowanie przerywa kapilary utworzone przez zimę. Wiatr hula sobie po suchej glebie.

Wałowaniem tworzysz podsiąk i kapilary, wiatr hulając non stop wyciąga wilgoć. Tak jakbyś włożył zwiniętą szmatkę do kanistra z wodą- po czasie przez podsiąk wyjdzie cała woda z kanistra.

Wałowanie jest dobre na podsiew traw.

Choć nie mam i nie miałem traw to tak mój rozum mi podpowiada.

• Root Admin
Opublikowano
36 minut temu, Strongman napisał:

A na piachach u mnie burze piaskowe.

@yacenty Nie da się coś zrobić aby te szkolenia byli tu na portalu, bez żadnego jakiegoś dodatkowego programu.

a po polsku? bo nie rozumiem

Opublikowano
slawek74 napisał:

bratrolnika napisał:

14'' pasuje na zęby 13 za mała a 15 za duża 😀

wyciąć zęby i każdy rozmiar pasuje... livehack

Strongman napisał:

Nie da się coś zrobić aby te szkolenia byli tu na portalu, bez żadnego jakiegoś dodatkowego programu.

chodzi Ci o te webinary? na Youtube są

Opublikowano
36 minut temu, witejus napisał:

za drobną opłatą😜

Wychodząc z założenia ze ciężka praca uszlachetnia, sam sobie wykopałem w tej glinie fundament, sam przywiozlem kamienia i cementu, i przy pomocy brata fundament zaleję. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Jakbym wiedział że przyczepkami się nie zarwie to bym zaryzykował z 1m3 suchego wziąć. 

Kurła taki młody chłop tyle betonu to może se ukręcić w betoniarce 😛

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Kurła taki młody chłop tyle betonu to może se ukręcić w betoniarce 😛

Czemu zmienił awatara? Teraz nie rozpoznaje po szybkości😉

Opublikowano
13 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Czemu zmienił awatara? Teraz nie rozpoznaje po szybkości😉

Bo Kurła wczoraj znów mi się zmienił niechcący na sumka traktor 😂😂😂 ale już wrócił mroczny rycerz 😂😂😂

14 minut temu, bratrolnika napisał:

No i taki mam zamiar, to postepowy Slawek każe mi tu gruchę zamawiać

Mu od tego dobrobytu się w głowie poprzekręcało 😂😂😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v