Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyskapilem na piaskowania i nie chciało mi się tego zawozić, to darłem stara farbe szlifierka. Dorabiałem otwieranie dachu, zawiasy dachu, tylna część dachu bo wyprochniała 🤔 starej łożyska zmieniłem w rowerze 🤔 części do Hondy zamówiłem 🤔 mamuty wypuściłem na przechadzkę, potem pomogłem wiązać🤔 somsiad 🤔Om pomogłem przy wcieleniu 🤔 kurla pierwszy raz miałem coś takiego że cielakowi stawał oddech 

Opublikowano

🙆‍♂️

oj to musi i krył dzisiaj nie będziesz? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

+4°, 🌥

Kurła siać jęczmień czy czekać 

Od środy do nidzieli zimno i śnieg może padać.

Co robić?

Rychu Ja wczoraj zaczął , dziś skończę jęczmień, co będzie, nim wyjdzie to i maj zaraz.

Opublikowano
46 minut temu, krilan06 napisał:

10 kwietnia a niektórzy się zastanawiają czy zboże siać

jak tupolew spadł na ziemię w smoleńsku to jeszcze z ojcem drzewo do pieca szykowaliśmy, a miejscami śnieg leżał. Dopiero na pogrzeby ofiar zaczęła się świetna pogoda, więc siewy były koło 20-25 kwietnia. 

Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał:

Mało się nie osmarkałem......

przeziębienie? 🤔

każdy ma swoje wady. po kilku zdaniach nie ma co oceniać chłopaka.

Opublikowano

W ubiegłym roku siew 3 marca. Dostał w trakcie wschodów kilka dni od -5 do -7 i przeżył wydając dobry plon.

U mnie to widzę niektórzy najpierw kultywator 3 tyg temu. Wczoraj nawozy i brony. Dziś pewnie siew. A wiatr zabiera glebę z pól  tak wysuszona.

Ostatnie 50 dni - spadło aż 11mm.

W kwietniu 4mm w trzech opadach. 

Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

jak tupolew spadł na ziemię w smoleńsku to jeszcze z ojcem drzewo do pieca szykowaliśmy, a miejscami śnieg leżał. Dopiero na pogrzeby ofiar zaczęła się świetna pogoda, więc siewy były koło 20-25 kwietnia. 

Ja tam jestem zdania, że jak są warunki to trzeba siać,  co innego gdy zima się przedłuża 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

W ubiegłym roku siew 3 marca. Dostał w trakcie wschodów kilka dni od -5 do -7 i przeżył wydając dobry plon.

U mnie to widzę niektórzy najpierw kultywator 3 tyg temu. Wczoraj nawozy i brony. Dziś pewnie siew. A wiatr zabiera glebę z pól  tak wysuszona.

No z opadami znowu robi się słabo 

Opublikowano
pafnucy napisał:

posadzić kartofle w ogrodzie, czy nie posadzić?.... 🤔

sadź. na Boże ciało przeca trza młode jeść.

krilan06 napisał:

Ja tam jestem zdania, że jak są warunki to trzeba siać,  co innego gdy zima się przedłuża

I racja. Ale w tym roku U mnie jeszcze nie pora na siew. tydzień trzeba odczekać.

Opublikowano
Agrest napisał:

Tak się zastanawiam🤔 po uja siać nawóz i próbować jakby nie można zasiać nawozu i siać zboże, po co te brony? Wczoraj mój sąsiad owies siał i bronował to tak się kurzyło że mną 255 nie było widać . Oborniki woził że 2 tyg na 2 ha pole, zaorał leżało tydzień, rozdział nawóz leżało z 5 dni i siew🙆‍♂️ Ale wyruszył glebę konkret, jeszcze Oborniki wiosną🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v