Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przyskapilem na piaskowania i nie chciało mi się tego zawozić, to darłem stara farbe szlifierka. Dorabiałem otwieranie dachu, zawiasy dachu, tylna część dachu bo wyprochniała 🤔 starej łożyska zmieniłem w rowerze 🤔 części do Hondy zamówiłem 🤔 mamuty wypuściłem na przechadzkę, potem pomogłem wiązać🤔 somsiad 🤔Om pomogłem przy wcieleniu 🤔 kurla pierwszy raz miałem coś takiego że cielakowi stawał oddech 

Opublikowano

🙆‍♂️

oj to musi i krył dzisiaj nie będziesz? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

+4°, 🌥

Kurła siać jęczmień czy czekać 

Od środy do nidzieli zimno i śnieg może padać.

Co robić?

Rychu Ja wczoraj zaczął , dziś skończę jęczmień, co będzie, nim wyjdzie to i maj zaraz.

Opublikowano
46 minut temu, krilan06 napisał:

10 kwietnia a niektórzy się zastanawiają czy zboże siać

jak tupolew spadł na ziemię w smoleńsku to jeszcze z ojcem drzewo do pieca szykowaliśmy, a miejscami śnieg leżał. Dopiero na pogrzeby ofiar zaczęła się świetna pogoda, więc siewy były koło 20-25 kwietnia. 

Opublikowano
33 minuty temu, soltys48 napisał:

Mało się nie osmarkałem......

przeziębienie? 🤔

każdy ma swoje wady. po kilku zdaniach nie ma co oceniać chłopaka.

Opublikowano

W ubiegłym roku siew 3 marca. Dostał w trakcie wschodów kilka dni od -5 do -7 i przeżył wydając dobry plon.

U mnie to widzę niektórzy najpierw kultywator 3 tyg temu. Wczoraj nawozy i brony. Dziś pewnie siew. A wiatr zabiera glebę z pól  tak wysuszona.

Ostatnie 50 dni - spadło aż 11mm.

W kwietniu 4mm w trzech opadach. 

Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

jak tupolew spadł na ziemię w smoleńsku to jeszcze z ojcem drzewo do pieca szykowaliśmy, a miejscami śnieg leżał. Dopiero na pogrzeby ofiar zaczęła się świetna pogoda, więc siewy były koło 20-25 kwietnia. 

Ja tam jestem zdania, że jak są warunki to trzeba siać,  co innego gdy zima się przedłuża 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

W ubiegłym roku siew 3 marca. Dostał w trakcie wschodów kilka dni od -5 do -7 i przeżył wydając dobry plon.

U mnie to widzę niektórzy najpierw kultywator 3 tyg temu. Wczoraj nawozy i brony. Dziś pewnie siew. A wiatr zabiera glebę z pól  tak wysuszona.

No z opadami znowu robi się słabo 

Opublikowano
pafnucy napisał:

posadzić kartofle w ogrodzie, czy nie posadzić?.... 🤔

sadź. na Boże ciało przeca trza młode jeść.

krilan06 napisał:

Ja tam jestem zdania, że jak są warunki to trzeba siać,  co innego gdy zima się przedłuża

I racja. Ale w tym roku U mnie jeszcze nie pora na siew. tydzień trzeba odczekać.

Opublikowano
Agrest napisał:

Tak się zastanawiam🤔 po uja siać nawóz i próbować jakby nie można zasiać nawozu i siać zboże, po co te brony? Wczoraj mój sąsiad owies siał i bronował to tak się kurzyło że mną 255 nie było widać . Oborniki woził że 2 tyg na 2 ha pole, zaorał leżało tydzień, rozdział nawóz leżało z 5 dni i siew🙆‍♂️ Ale wyruszył glebę konkret, jeszcze Oborniki wiosną🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v