Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

A po ile pszenica u was ? Albo mleko , bydło ?

Nie dawno była po 950 netto nie pamiętam czy pasza czy konsumpcja, a z odbiorem i 30zl. Propozycja z poza województwa. A u nas to 900 ma biedę przekroczyć. Bydło tym bardziej mleczne to może jakiś hodowca na 1 miejscowość czasami kilku .

Opublikowano
1 godzinę temu, farmtrac8244 napisał:

To wtedy na bierznikowanie trzeba jechać ,słyszałem przypadek gdzie facet z dziurawy filcem na wulkanizacje pojechał

tak, to ja pisałem

Przed chwilą, donweter1989 napisał:

A zategowali mu tego filca? Bo też bym takiej usługi potrzebował 

musisz Tomka @6465 zapytać, bo to było na wulkanizacji u niego na wiosce

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, stempos1980 napisał:

Bezstresowe wychowanie wychodzi gówniarzom.

A kiedyś tego nie było? Kiedyś to jak dałeś sobie wp***dol spuscić, to jeszcze w domu poprawka ze się dałeś 

7 minut temu, donweter1989 napisał:

@6465 chodzą słuchy, że filce tegujesz. Z góry informuje że to piankowy🤣

IMG_20211015_105150945_HDR.jpg

Aha i foto nie robione na cmentarzu tylko w składziku😅

Przyjadź naprawiem, będzie jak nowy 🙊

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Tam gdzie bociany zawracają🙊😋

"które mieszały się w łódzkim tyglu z pierwiastkami innych kultur, głównie niemieckiej, żydowskiej i rosyjskiej" 

Ładnie kurla, ładnie 

5 minut temu, donweter1989 napisał:

Według Google to Kurpie są w puszczy😅

I to zależy jakie Kurpie, od tego w jakiej puszczy 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

6 minut temu, Sylwekx25 napisał: Tam gdzie bociany zawracają🙊😋 "które mieszały się w łódzkim tyglu z pierwiastkami innych kultur, głównie niemieckiej, żydowskiej i rosyjskiej"  Ładnie kurla, ładnie 

Akurat z Łodzią to nic wspólnego nie mam😀

Opublikowano
20 minut temu, donweter1989 napisał:

No widzę właśnie, że to spore tereny. Niczym moje Bory Tucholskie

Chociaż u nas to się borowiacy z kaszubami wymieszali. Z resztą ja też mam kaszubsko borowiackie korzenie.

O Kaszubach nieładnie mówią 🤔

15 minut temu, bratrolnika napisał:

tam gdzie diabeł mówi dobranoc

images (1).jpeg

14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Akurat z Łodzią to nic wspólnego nie mam😀

To co masz w profilu żeś z łódzkiego? 

Dziś międzynarodowy dzień kobiet wiejskich. Poskładali życzenia?

Opublikowano

I mają sporo prawdy. Ale jest tak jak wszędzie. Byłem kiedyś w sercu Kaszub w babci rodzinnych stronach to dogadać się masakra, jak by w innych języku mówili. Spotkałem ludzi mega za***istych i życzliwych a i całkowicie odmiennych również. Mocno religijny i tradycyjny region.

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Do zimy trzeba się przygotować, jaką watówkę i czapkę uszatkę. Może jakie kalosze pianki🤔 tobie to się pewnie o robotę na łóżku rozchodziło, a przy tym wiater nie przeszkadza.😁

A skąd że znowu :D

3 godziny temu, 6465 napisał:

Szymon nie szejk naftowy tylko spoko chłopak. No może się czasami tak czuje jak stoi na Orlenie w Łubiance i Versatile tankuje 😁😁

Na same przejazdy po drogach z 2.5tys litrów wypaliłem od sierpnia

2 godziny temu, radekz200 napisał:

Ile tonów może być? 😛

CF885A01-92D9-4165-9B69-758E98BC859F.jpeg

Za mało... Szkoda zrzucać ja to wezmę ;)

17 minut temu, bratrolnika napisał:

tam gdzie diabeł mówi dobranoc

A gdzie sikorka mówi "ja pier**le"?

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

I mają sporo prawdy. Ale jest tak jak wszędzie. Byłem kiedyś w sercu Kaszub w babci rodzinnych stronach to dogadać się masakra, jak by w innych języku mówili. Spotkałem ludzi mega za***istych i życzliwych a i całkowicie odmiennych również. Mocno religijny i tradycyjny region.

Słyszałem kiedyś legendę o powstaniu Kaszubów, tą z marynarzami i zakonnicami 🙊

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v