Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Hamulce to fakt. Marne są. 

Hamulce do tej pory jakieś były,przerobiłem żeby nożnym załączać ręczny i działało. Teraz nie ma nic a to już problem. Jak przyjadą chlopaki niech to zrobią. 

3 minuty temu, deSilva napisał:

Nowymi zazwyczaj koszą młode chłopaki, bo stary by się pogubił w elektronice, no i niestety doświadczenie w młóceniu jest, ale dziewuszek na dyskotece.

Mój teść.ma.prawie 70 lat to on nawet zetorem 9540 nie umie jezdzic,wlaek.musialem.mu wlaczac,pokazać jak.sie włącza światła.i napęd. A teraz wyskoczył.zeby na modernizację składać na ciągnik(I tak by nie dali bo żona na młodego brała) ale onntego nie rozumie. Chciał 3 lata temu żeby kupić.nh td5.85 w podstawowej wersji z turem, ale po co jak to jeden z awaryjnych a a on nie wie co to naprawy serwisowe i jakie to.koszta. człowiek starej daty, nie mogę go przekonać żeby chłodnice wyczyścić bo się grzeje ciągnik,oj i jeszcze by się wiele znalazło przykładów ale to.ksiazke musiałbym napisać 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Smutno samemu cała noc, wziął bym Merylin ale dojenie rano... 

Nie bierz kobity. Mnie każda jedna irytowała na rybach. Jak jestem na rybach to jestem na rybach a nie rzadne rymcim rymcim. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ludzie sypią mocznik pod korzeń ale siewnik rdzewieje i tylko polidap dają, nawet polifoski tez nie bo trochę azotu i się glej uje, pyli.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, donweter1989 napisał:

Nie bierz kobity. Mnie każda jedna irytowała na rybach. Jak jestem na rybach to jestem na rybach a nie rzadne rymcim rymcim. 

Kurła jak rimcimcimcim to wcale inaczej ryba bierze. Tak jak gotować peczak bez babskich majtek to nic na niego nie złowisz. Przed wyjazdem na ryby trza palec umoczyc, żeby się ryby obcego zapachu nie bały i takie tam 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, donweter1989 napisał:

A no fajna. Ale sam film moim skromnym zdaniem to kino obowiązkowe dla Polaka. Tak jak Katyń.

Kiedyś w kinie to oglądałem 

Opublikowano
25 minut temu, Strongman napisał:

Mi 70 tyś dawali za takiego.

Odejmij to zero. 

Opublikowano
30 minut temu, Belaruss820 napisał:

Sakwa ruszona, ostani dach w gospodarstwie do zmiany na stodole. Czekaliśmy na.dotacje z Unii ale sie nie doczekaliśmy. Kupiona blacha a tu nagle coś się ruszyło z unii.  Teraz jeszcze na samochód wyciągam z konta trochę(20 tys.,tak mamy kasy troche na koncie)więc inwestycje spore. Ale może jednak się wstrzymam do jesieni jednak. Za mechaników do bajzona płacę z własnego portfela więc na brak kasy nie ma co narzekać. Jeszcze fotowoltaike będziemy zakładać to kolejne koszta, i czekamy na zbiornik na deszczówkę. 

To do bizona mechaników bierzesz ?

Opublikowano
9 minut temu, Belaruss820 napisał:

Hamulce do tej pory jakieś były,przerobiłem żeby nożnym załączać ręczny i działało. Teraz nie ma nic a to już problem. Jak przyjadą chlopaki niech to zrobią. 

Mój teść.ma.prawie 70 lat to on nawet zetorem 9540 nie umie jezdzic,wlaek.musialem.mu wlaczac,pokazać jak.sie włącza światła.i napęd. A teraz wyskoczył.zeby na modernizację składać na ciągnik(I tak by nie dali bo żona na młodego brała) ale onntego nie rozumie. Chciał 3 lata temu żeby kupić.nh td5.85 w podstawowej wersji z turem, ale po co jak to jeden z awaryjnych a a on nie wie co to naprawy serwisowe i jakie to.koszta. człowiek starej daty, nie mogę go przekonać żeby chłodnice wyczyścić bo się grzeje ciągnik,oj i jeszcze by się wiele znalazło przykładów ale to.ksiazke musiałbym napisać 

Dlatego uważam że taki dziadek nie powinien się już do niczego wtrącać, jak jeszcze nikt nie zginął. Ewentualnie babkę poklepać po d*pie.

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

Ludzie sypią mocznik pod korzeń ale siewnik rdzewieje i tylko polidap dają, nawet polifoski tez nie bo trochę azotu i się glej uje, pyli.

Nie chodzi o rdzewienie. Tylko po moczniku trzeba caly siewnik umyć zanim innego nawozu sie nasypie, inaczej robi sie błoto i wszystko sie zapycha. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

a co takie dziwne - Ty szwagra potrzebujesz żeby fetorka kupić 😂

Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał:

Mnie już kobita na kupno bizona namawia a ja się wacham 🤔.

Jak umiesz sam zrobić i lubisz mechanikę to jeszcze, na mechaników nie ma już co liczyć, bo nikt nie chce się w tym babrać, to są już nawet te najmłodsze stare maszyny, no i niestety, trzeba stale coś dłubać przy tym, a do tego jak ktoś mi mówi że ma kombajn naprawiony, to kłamie, tej maszyny nie da się do końca naprawić, żeby za trochę nie naprawiać dalej.   xD

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Tak. Byli w tamtym.roku obejrzeć ale przed samymi zniwami. W tym.roku przyjechali,robią szykują.i niech będzie już zrobiony bizon. Już 3 lata temu powinien być zrobiony ale jakoś się kosiło. Gdyby nie się chciało to i tak sam bym nie zrobił,bo widze ze to nie trudna robotaAE trzeba kogoś do pomocy a stary się nie nadaje do tego

Jeszcze może kiedyś trzeba będzie skrzynie robić,ale ten co robi to mówił że jego ojciec na polu potrafi zrobić na czuja bez rozbierania. Nie wiem czy się tak da ale mówił że tak robił więc musi się dać.

Opublikowano

Raczej widzę że zepsułeś.   :P   :D

1 minutę temu, Strongman napisał:

O ja naprawiał.

awaria-lozyska_l_22a320a7e9badcf6d61d140

Opublikowano (edytowane)

Tam ogólnie wszystko jest ok, tylko dyfer od c360 delikatny bardzo,kosz satelit inaczej, a kombajnem na obrotach się rusza dużych i to taki najsłabszy punkt.Najdelikatniejszy mechanizm w tej maszynie bo masa duża i moc dwa razy większa od 60 i to się sypie.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v