Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to nie ma być widać Rysiek... Siałem 16 marca, znajomy dopiero początkiem kwietnia- nawożenie podobne, ziemia tej samej klasy- jak myślisz, który lepszy był? Który lepiej suchotę w kwietniu i początkiem maja zniósł?

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

W tamtym roku sąsiad siał końcem marca, posiał  ok 80 % pola i nawalił traktor, dosiał po 2 tyg i ten wcześniejszy ze 4 dni szybciej wzeszedł, a po miesiącu nie było widać że siany na raty był. 

Hassia DU 250, znajomy znajomego ma wstępnie do sprzedaży, paręnaście km od domu. Podjadę, oglądnę, może spasuje, coś się potargujemy, może się dogadamy.

1 minutę temu, pafnucy napisał:

co znalazłeś?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Hassia DU 250

ile lejków? coś więcej wiesz o niej?

a można wiedzieć ile ceni?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Z 90% z tego bym pewnie zachomikował jeśli miałbym blisko, choć nie widzę co tam w głębi jest.

Ramka do ładowacza, przodek 60 tki, żeby do sprężynowki 

Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

Możesz się tam modlić na polu czy na rybach ale w Kościele tym bardziej powinieneś. Z jakiegoś dziwnego założenia wychodzisz,nie chodząc do kościoła to jakbyś odtrącał zaproszenie Pana Boga do swego domu na gościnę,On cię zaprasza.

Ale przecież Pan Bóg jest wszędzie! Czy to na polu, w lesie, czy nad rzeką. To nie Allah że pod dachem nie widzi. Nasz Bóg jest wszędzie! Nie odtrącam żadnego zaproszenia, poprostu nie mogę patrzeć jak ksiądz mami tych starych ludzi. Jakieś zbiórki nie wiadomo na co i to od rodziny, nie od domu. "bo w domu i po 3 rodziny mieszkają" jakieś jego dziwne zakupy, a po wymienieniu co na kupił mówi że jak szedł na katechezę to nie zamknął okna i go okradli. To tak jakby każdy z nas kupił maszyny, czy nawozy i na koniec dodał "okradli mnie, dajta mi" paranoja jakąś. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Sobie siejcie

Już ja w tamtym roku posiał 5 marca owies a 17 jęczmień, tylko się męczyli, jęczmień w dole zamiast zielony to fioletowy po mrozach, zamiast rosnąć to się męczył 

ale ja nie namawiam i wcale nie mówię że tak lepiej dla Twojego ziarna. B|

Opublikowano

19 lejków 2,5m szeroka, wyposażenie standardowe- znaczniki, grabki, rynienka do próby kręconej, ścieżki ponoć ręcznie trzeba zamykać ale akurat ta kwestia mnie na razie niezbyt interesuje. Gość sam nie wie ile wołać, jeszcze nie wrzucał na internety, ale coś koło czwórki za to chce.

2 minuty temu, pafnucy napisał:

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

nie.

tak po twojemu to jak byś rypał babę ale bez baby. :ph34r:

Był w związku ale bez baby, trochę lepi to brzmi... 

8 minut temu, stempos1980 napisał:

Tak to prawda ale modląc się W domu to rozmawiasz z Bogiem ale jest jedeno  ale  w tym wszystkim bo jak po modlisz się w domu to cię niema w Kościele a klecha niema od ciebie na tacę.

Ototo

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Proszę jak cytujesz to cała wypowiedź. Nie rób tego jak tv prostytucja, czy jakieś fakenewsowe portale🙄 

ale w ten sposób, mod mi nie powie że nie cytujemy poprzednich postów B|

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

19 lejków 2,5m szeroka, wyposażenie standardowe- znaczniki, grabki, rynienka do próby kręconej, ścieżki ponoć ręcznie trzeba zamykać ale akurat ta kwestia mnie na razie niezbyt interesuje. Gość sam nie wie ile wołać, jeszcze nie wrzucał na internety, ale coś koło czwórki za to chce.

2 minuty temu, pafnucy napisał:

dawać tyle na siewnik na hektar pola ? za 100 zł to Ci ktoś zasieje na usłudze .

Opublikowano (edytowane)

@pafnucyAle to takie trochę mijanie z prawdą. To tak jakby któregoś z polityków cytowali np. "nie jestem za aborcją"  a fake newsu czy tvprostytucja by dodała w nagłówku "... Jestem za aborcją" i gówno burza gotowa. Manipulacja wiadomościami i półgłówkami 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

A wiesz, że nie istnieje coś takiego jak wierzący niepraktykujący?

Możesz rozwinąć "nie mam jak chodzić do kościoła"?

jak poukładamy wszystko i bedziemy na swoim ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

dawać tyle na siewnik na hektar pola ? za 100 zł to Ci ktoś zasieje na usłudze .

Ja usług nie biorę. Wolę sam zrobić. Na moje kawałki nie przyjadą agregaty i inne bajery- nie wszędzie wjadą od drogi i już go widzę jak walczy na 15 czy 20 arowym kawałku.

Opublikowano

Dokładnie, to trzeba wszystko przerachowac. To tak jakbym ja belownice nową kupił ma te moje grządki. Kupić coś konkretnego to trzeba z 60-70 dać, to przy moich 300 belach na rok za ile lat mi się zwróci zakup, nie licząc materiałów eksploatacyjnych 🤣

Opublikowano

300 bel to już trochę jest, licząc po 15 zł to po 4 latach będzie pod 20 tys , za to coś już można kupić i pracować będzie , ale dać za siewnik 4 koła na hektar pola to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gregor1284 napisał:

@pafnucyAle to takie trochę mijanie z prawdą. To tak jakby któregoś z polityków cytowali np. "nie jestem za aborcją"  a fake newsu czy tvprostytucja by dodała w nagłówku "... Jestem za aborcją" i gówno burza gotowa. Manipulacja wiadomościami i półgłówkami 

no wydawało mi się że sensu wypowiedzi nie zmieniłem, a zacytowałem to , na co odpowiedzieć chciałem.

no ale skoro to dla Ciebie taki problem stanowi, to postaram się dogłębniej czytać Twoje posty i nie wyrywać nic z kontekstu.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

ale dać za siewnik 4 koła na hektar pola to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Hobbysta się z kosztami nie liczy... Samemu się jest to choć to cieszy, nie mogą wszystkie $$$ leżeć... Miałem nie kupować ale mnie natchnęło jak podobną maszynę oglądnąłem u kolegi. 

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale przecież Pan Bóg jest wszędzie! Czy to na polu, w lesie, czy nad rzeką. To nie Allah że pod dachem nie widzi. Nasz Bóg jest wszędzie! Nie odtrącam żadnego zaproszenia, poprostu nie mogę patrzeć jak ksiądz mami tych starych ludzi. Jakieś zbiórki nie wiadomo na co i to od rodziny, nie od domu. "bo w domu i po 3 rodziny mieszkają" jakieś jego dziwne zakupy, a po wymienieniu co na kupił mówi że jak szedł na katechezę to nie zamknął okna i go okradli. To tak jakby każdy z nas kupił maszyny, czy nawozy i na koniec dodał "okradli mnie, dajta mi" paranoja jakąś. 

Zgadza się Bóg jest wszędzie ale zapomniałeś że są trzy osoby Boskie i w kościele jest Tabernakulum. 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

ale dać za siewnik 4 koła na hektar pola to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Hobbysta się z kosztami nie liczy... Samemu się jest to choć to cieszy, nie mogą wszystkie $$$ leżeć... Miałem nie kupować ale mnie natchnęło jak podobną maszynę oglądnąłem u kolegi. 

co kto lubi, ja bym za to wolał kupić sobie coś innego, tym bardziej jak bym z tego nie żył

Opublikowano

Na wczasy nie wydam bo nie jeżdżę, auto jeździ to można zaszaleć i na całe życie zainwestować. Jeszcze mi się nowy opryskiwacz marzy i pług wymienię, może w tym roku jeszcze.

Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

300 bel to już trochę jest, licząc po 15 zł to po 4 latach będzie pod 20 tys , za to coś już można kupić i pracować będzie , ale dać za siewnik 4 koła na hektar pola to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

18 bierze usługodawca dwuletnią czy trzy letnia welgerką z nożami i siatka. Licząc 18x300=5400. Dajmy na to za te 54tys kupić jakąś belarkę to 10 lat mam belowanie i 9 nic się nie martwię. A nie wierzę w to że przez 10 lat ona przechodzi bezawaryjnie. Dodać siatkę, koszty paliwa, olejów i smaru? 

9 minut temu, pafnucy napisał:

no wydawało mi się że sensu wypowiedzi nie zmieniłem, a zacytowałem to , na co odpowiedzieć chciałem.

no ale skoro to dla Ciebie taki problem stanowi, to postaram się dogłębniej czytać Twoje posty i nie wyrywać nic z kontekstu.

Będę wdzięczny 

6 minut temu, Dariowola napisał:

Zgadza się Bóg jest wszędzie ale zapomniałeś że są trzy osoby Boskie i w kościele jest Tabernakulum. 

No są trzy, tabernakulum jest to też się zgadza. Ale według mnie jak ktoś wierzy to nie po to żeby go wszyscy widzieli i na pokaz się nie modli. Sąsiad coś gadał ze my nie chodzimy obydwoje do kościoła, no to mu odpowiedziałem ze uj z tego że chodzi, jak po wyjściu wszystkim w koło dupe obrabia i niech przestanie z mleczarkowym mleko kraść. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no też fakt, masz spokój , jedyny minus że musisz czekać na usługę chyba że masz od ręki i siano czy słoma może zmoknąć , bo siewnikiem to czy zasiejesz dziś czy za 2 dni to i tak urośnie i tak.

Edytowane przez Uziu92
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v