Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Panowie jaką krede dajecie swoim bydlakom żeby nie kręcily nosem? Granulowana czy sypka dodajcie? Bo u mnie ze śruta słabo jedza. Podrzucicie linka na cos sprawdzonego.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

najtańszą sypką

Właśnie kreca nosem na taka... a u cb pewnie do paszowozu wszystko wymieszasz i żra a ja dodaje do sruty i niektore nie chca wogole ruszyć :( a po sianie czy kiszonce jakos nie widze sensu sypac. Nie mam juz pomysłu...

Opublikowano
2 minuty temu, Michal014d napisał:

Właśnie kreca nosem na taka... a u cb pewnie do paszowozu wszystko wymieszasz i żra a ja dodaje do sruty i niektore nie chca wogole ruszyć :( a po sianie czy kiszonce jakos nie widze sensu sypac. Nie mam juz pomysłu...

Ja daję siankiszonke i na to śrut zytnio pszenżytni i kredę, chociaż ostatnio kredy nie daje, bo jak zjedza to co śrutem posypane, to dostają pelnoporcjowki, też na kiszonkę sypane, trochę więcej trawy tak zjedzą niż jak dostawały osobno.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

O, to jak moje cielaki musli z biofeed'u. Kupiłem bo miały być lepsze. Głodne stały, a tego gówna nie ruszyły. Za to musli z agrocentrum wylizują do okruszka.

Musli tylko z sano. Wiem cena ale najszybciej i najlepiej pobierają mam juz sprawdzone.

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Ja daję siankiszonke i na to śrut zytnio pszenżytni i kredę, chociaż ostatnio kredy nie daje, bo jak zjedza to co śrutem posypane, to dostają pelnoporcjowki, też na kiszonkę sypane, trochę więcej trawy tak zjedzą niż jak dostawały osobno.

Ciekawe może spróbuje. U mnie od zawsze sruta oddzielnie przed sianem czy kiszonka.

Opublikowano (edytowane)

wbrew pozorom najtansza kreda pastewna nie jest dobra bo jest to dolomit mielony [ węglan wapnia ] i słabo odkwasza , zresztą od dawna nie trafiłem nigdzie na krede paszową . jedną  z najlepszych jaką stosowałem to był calgran chyba obecnie w okolicy nie dostępny .   zwykła kreda pastewna jak się wezmie w palce to czuć kamyki a ten calgran to w reku się rozgniatał na pył http://www.kzkkornica.pl/produkty/calgran-kreda-pastewna/     nawet wet . mówił że weglan wapnia mogą żreć i zasadowicy nie będzie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, Michal014d napisał:

Musli tylko z sano. Wiem cena ale najszybciej i najlepiej pobierają mam juz sprawdzone.

Ciekawe może spróbuje. U mnie od zawsze sruta oddzielnie przed sianem czy kiszonka.

Ja to robię tak, że najpierw dostają sianokiszonkę, bo mimo tego że mają cały czas na stole, to jak się narzuci świeżej to zaczynają jeść, a jak dostały śrutu najpierw a potem kiszonki to już przebierały i nie chętnie jadły, bo się najadły treściwej. Teraz najedza się najpierw kiszonka a jak posypie śrutu na to co zostanie, to jedzą przy okazji i kiszonkę i widać to po brzuchach bo się rozpychają dość mocno w ten sposób.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, soltys48 napisał:

sypie po wierzchu tak jak śrutem

W sensie np. po sianokiszonce tak? Kurde dla mnie to trochę taka nowosc bo u mnie od dziada ojca az po teraz zawsze oddzielnie śruta szla na czystą posadzke.

Edytowane przez Michal014d
Opublikowano
6 minut temu, ab23 napisał:

Każdy składnik oddzielnie spiesz kreda ,śrut,śr rzepakowa 

Tak, i żeby było śmieszniej to po kolei

Rano 1/2 śrutu, ok 12 kreda, potem reszta śrutu, na wieczór raps

Do kiszonki z kukurydzy wymieszanej z wysłodkami i sianokiszonki mają stały dostęp

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co do kredy to tylko sypka sie nadaje dla bydla czy granulowana tez moze byc? Bo w okolicy nie słyszałem żeby ktos granulowana dawal dla bydla. Co innego dla drobiu a dla bydla to nie słyszałem. 

Edytowane przez Michal014d
dodanie informacji
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

O, to jak moje cielaki musli z biofeed'u. Kupiłem bo miały być lepsze. Głodne stały, a tego gówna nie ruszyły. Za to musli z agrocentrum wylizują do okruszka.

Biofeed w pigułce.  Jedna partia złoto, druga gówno 

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak pracowałem w paszarnia to gruboziarnista była dla drobiu pylista jak mąka była dla bydła. Nieraz przywozili otręby zmieszane z kredą pylistą tak kabinowali.

U mnie rolnice tez tak uwazaja stad moje pytania o ta grubsza.

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał:

Mój pośrednik obniżka - 1zł na kg czyli fajnie kur..

Niestety do świąt spodziewam sie tendencji spsdkowej dlatego w tym tygodniu opchnalem 2 najstarsze i największe byki. "Może" cena zacznie wracac pod koniec stycznia ale w dzisiejszych czasach to covid rozdaje karty...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v