Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, thor1984 napisał:

ja sprzedaje zawsze po parę sztuk a że trzymam luzem to ani mi ani handlarzowi nie chce się użerać z ich łapaniem to jak przyjedzie to aby pyta gdzie jedziemy ważyć auto. Jedziemy na wagę, dostaje kwit i po załadunku spowrotem na wagę. Koszt 20 zł. 

A czy dobrze patrzysz pod samochód? Samochód podczas jazdy potrafi się wysikać 😂

Opublikowano
6 minut temu, Mieciu24 napisał:

A czy dobrze patrzysz pod samochód? Samochód podczas jazdy potrafi się wysikać 😂

Czasy dziadków którzy nie potrafią sie odezwać bo trzeba dobrodziejowi dziękować ze bydło odebrał to sie skończyły. Ja wiem ze pastwiska, obory na głęboko ale widły raczej są w każdym gospodarstwie.

18 minut temu, HF86 napisał:

Tak. Z resztą na ostatniej górce, A to pewnie z 5 lat temu szopki i kurniki opróżnione były. wtedy pod 15 za o dochodziło netto. 

U mnie stabilnie, czyli mało bo tylko 20-30 sztuk, zależy od czasu, ale podziwiam młodych gniewnych u mnie w okolicy co na tym szale dołożyli z 50 na 80-90, a gadałem z jednym to juz płacze bo kuku było za mało, zboże sie skończyło i wysłodki-10 aut. Ale byki wszedzie🤣🤣🤣🤣🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Mieciu24 napisał:

Zazwyczaj jadę za nimi swoim samochodem, może z raz max 2 jechałem z nimi w aucie. @przemek28_28 dobrze pisze. Jak ktoś jest d*pa i daje sie ruchać to jego problem. Nie mówię, że i mnie nie ruchają ale staram się minimalizować ryzyko. Kiedyś wujo sprzedawał byki to koleś przebił wcześniejszego handlarza o ileś tam groszy ale wujo mówił, że jak zajechał na podwórko i okazało się, że maja gdzieś jechać na wagę to nagle cenę handlarz obniżył.

Opublikowano
8 minut temu, przemek28_28 napisał:

Czasy dziadków którzy nie potrafią sie odezwać bo trzeba dobrodziejowi dziękować ze bydło odebrał to sie skończyły. Ja wiem ze pastwiska, obory na głęboko ale widły raczej są w każdym gospodarstwie.

U mnie stabilnie, czyli mało bo tylko 20-30 sztuk, zależy od czasu, ale podziwiam młodych gniewnych u mnie w okolicy co na tym szale dołożyli z 50 na 80-90, a gadałem z jednym to juz płacze bo kuku było za mało, zboże sie skończyło i wysłodki-10 aut. Ale byki wszedzie🤣🤣🤣🤣🤣

To tak jakby o mnie tylko ja nikomu nie gadałem   i nie płakałem 😂 

Stan największy w karierze i jeszcze pustostan na cielaki coś trzy tygodnie czekam i nie dojeżdża handlarzyna 😳

Opublikowano
1 godzinę temu, Mieciu24 napisał:

A co myślicie kto nie daje się wyj..ać to nie sprzeda w dobrej cenie. 

Bez problemu niektóre ubojnie nawet same proponują żeby ważyć na swojej i potrafią dobrze zapłacić 

W ważeniu pojedynczo luzaków nie widzę problemu 

Opublikowano
39 minut temu, ab23 napisał:

To tak jakby o mnie tylko ja nikomu nie gadałem   i nie płakałem 😂 

Stan największy w karierze i jeszcze pustostan na cielaki coś trzy tygodnie czekam i nie dojeżdża handlarzyna 😳

Sławuś ma nadmiar 

Screenshot_20211129-203338_Facebook.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Ja tak pół żartem o nim . Dziennie kilka ogłoszeń wstawia a w komentarzach pisze, że czas oczekiwania 3 tygodnie.  Miałem okazję dyskusji parę razy to taki filozof , że głowa mała 

3 minuty temu, Baks00 napisał:

100kg 2200

Netto

Opublikowano

Caly czas zyje ale roboty tyle, ze nie ma czasu zajrzec. Raz sprzedawalem odsadki do takiego ktory trzyma cielaki w ilosciach 100+ a dwa razy robilem przy okazji usluge transportowa tez od gosci majacych duze ilosci cielakow/ odsadkow. To jakie tam szczury za***rdalaja to glowa mala. Czasem jak  wrzucam na przyczepe bydlo na usluge i widze jaki towar wioze i za ile kasy to sie za glowe lapie, ze ktos znalazl takiego frajera. 1) 10 krow pierwiastek srednia okolo 430kg- najwieksza 510. 3700 sztuka. 2) Jalowki koty 350 kg do zacielenia bez papierow po 4800. 3) Jalowki hf "odsadki" srednia z 200kg po 3000. I zawsze jest to dystans taki, ze jeszcze za usluge srednio 120-150zl dochodzi do sztuki. I jak mowie komus komu to przewoze, ze przeplacone, ze nie warte, to PANIE ch*ja SIE PAN ZNASZ.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Caly czas zyje ale roboty tyle, ze nie ma czasu zajrzec. Raz sprzedawalem odsadki do takiego ktory trzyma cielaki w ilosciach 100+ a dwa razy robilem przy okazji usluge transportowa tez od gosci majacych duze ilosci cielakow/ odsadkow. To jakie tam szczury za***rdalaja to glowa mala. Czasem jak  wrzucam na przyczepe bydlo na usluge i widze jaki towar wioze i za ile kasy to sie za glowe lapie, ze ktos znalazl takiego frajera. 1) 10 krow pierwiastek srednia okolo 430kg- najwieksza 510. 3700 sztuka. 2) Jalowki koty 350 kg do zacielenia bez papierow po 4800. 3) Jalowki hf "odsadki" srednia z 200kg po 3000. I zawsze jest to dystans taki, ze jeszcze za usluge srednio 120-150zl dochodzi do sztuki. I jak mowie komus komu to przewoze, ze przeplacone, ze nie warte, to PANIE ch*ja SIE PAN ZNASZ.

Patrz jak się poznali😃😉😉

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Dziś sprzedane 3 byki sim... średnio 700 kg netto po 11,40 brutto.. Dwie krowy 620 i 610 netto sim po 7 zł brutto I słabej budowy jalowka sim 605 neto po 9 zł brutto. 

Waga moja. 

Slabo, za byki to juz dawno minimum 12 a jalowka byle jaka to po 10.

Zartuje, normalne, UCZCIWE ceny.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Cybulek17 napisał:

Najlepszy tekst i jeszcze "wszystkie osiągają wagę 850 +  w 18 miesięcy" 

Jak widac taka glupia gadka dziala, bo jak sprzedawalem takiemu swoje odsadki, dosyc drogo jak za tę rase to jeszcze potem 300-400 na sztuce drozej sprzedal. Tyle, ze ja w ogloszeniu nie klamalem z waga a u niego urosly w godzine po 35kg srednio.

Edytowane przez Kentar
Opublikowano

Ile warte sa aktualnie odsadki, mieszanka LM, CH, WB, byczki, srednia pi razy drzwi z 200 moze 220kg, przewaga czerwonego LM, matki byly wszystkiego setki ale latal byk LM czerwony.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v