Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez paszy, sprzętu nadającego się do używania a przede wszystkim wiedzy na temat hodowli bydła. On po tym wszystkim jeszcze mówi ze liczył ze po 1000 mu zostanie ze sztuki chociaż, większość była chyba w klasie P, mięsa podejrzewam na takim żywieniu może po 200 pare kilo, jak to odbierali od niego takie coś na wbc było warte po około 10pln. Kupiłby 15 mieszańców to by lepiej na tym wyszedł.

• Like 3
Opublikowano

Cały ten rynek to jeden wielki ku..widolek .wielkie kontrakty, to co na wujka i innych dorobkiewiczow fermach nie rośnie to wyjazd na kontrakty plus wszystkie niedorosty kupowane codziennie za 1000 zł albo i mniej. 

Opublikowano

Kg przyrostu hfa 7.5zl dziennie i uj z tego zostaje a ludzie się porywają na pasienie za 5 zł za kg nie wazonego bydła na warunkach wstawiajacego. Za 5 zł nie da się nawet na uczciwych warunkach zarabiać, a co jeszcze z tyloma kruczkami. 

Opublikowano
12 minut temu, emil9828 napisał:

Czyli brak wiedzy o hodowli

i o czymkolwiek ,może na temat budowlanki coś tam wie.Nie raz takie bzdety plótł w tych swoich filmikach że głowa bolała ze śmiechu.

Opublikowano
17 minut temu, Kentar napisał:

Co jak co, ale jak swoja waga nie sprawdziles to bym sie nie wyrywal z takimi oskarzeniami. Odstawiam np. do biernackiego gdzie bydlo jest wazone w klatkach po 5-6 sztuk i jest wpisywana srednia, wiec jak puszcza pare sztuk po 800 i wpadnie jedna po 500 to i tak srednia wyjdzie wysoka.

Swojej wagi nie miałem zważyli na swojej, potem w Agencji Restrukturyzacji sprawdziłem wagę sztuki klasę i wagę mięsa, w agencji waga konkretnej sztuki wyższa o ponad 50kg.  "sie nie wyrywal z takimi oskarzeniami" wszystko konkretne i udowodnione oni podpisali się u mnie na fakturze i w Agencji więc dowody konkretne. 

Opublikowano
15 minut temu, Mistrzu2 napisał:

Swojej wagi nie miałem zważyli na swojej, potem w Agencji Restrukturyzacji sprawdziłem wagę sztuki klasę i wagę mięsa, w agencji waga konkretnej sztuki wyższa o ponad 50kg.  "sie nie wyrywal z takimi oskarzeniami" wszystko konkretne i udowodnione oni podpisali się u mnie na fakturze i w Agencji więc dowody konkretne. 

Ale rozumiesz kolego że agencja wpisuje to co podaje rzeźnia? Wiec jak bydło idzie do Biernackiego to waga będzie podana z kosmosu.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 9.07.2021 o 08:56, AdamRo napisał:

Nie sr** żarem :)

Mówisz Adaś że niebawem zobaczymy  10zl za O na żywo 9_9

Opublikowano
47 minut temu, Kentar napisał:

Ale rozumiesz kolego że agencja wpisuje to co podaje rzeźnia? Wiec jak bydło idzie do Biernackiego to waga będzie podana z kosmosu.

Złodziej może przecież oskarżyć i wygrać w tym bandyckim kraju

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Bardzo rzadko ubojnia waży sztuki a Tym bardziej pojedyncze sztuki. Waga mięsa ma się zgadzać a nie żywca. 

I dlatego czasami wyboje z ,,powietrza"wziete....

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano

Oczywiście, niektóre zakłady wpisują sobie np 700kg dla każdej sztuki, dlatego w każdym gospodarstwie niezbędna jest waga i koniec kropka. Jak macie wagę macie kontrolę nad wszystkim. Zasada powinna być prosta swoja waga, gotówka lub przelew na miejscu wtedy macie pewność uczciwej sprzedaży💸

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kielecki handlirz :ph34r:, kuwa co się na tym świecie dzieje 🙆‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Handlarze w ramach przyzwoitości proponują zakup własnej wagi 🧐 może to też jakieś powikłania po cowidowe?

Opublikowano
5 godzin temu, Kentar napisał:

Co jak co, ale jak swoja waga nie sprawdziles to bym sie nie wyrywal z takimi oskarzeniami. Odstawiam np. do biernackiego gdzie bydlo jest wazone w klatkach po 5-6 sztuk i jest wpisywana srednia, wiec jak puszcza pare sztuk po 800 i wpadnie jedna po 500 to i tak srednia wyjdzie wysoka.

Widać że swój swojego bedzie wspierał

• Like 1
Opublikowano

Wyrażam opinie jak to powinno wyglądać z perspektywy hodowcy żeby nie płakać ze ktoś mu nie zapłacił albo oszukał. Poza tym lepiej mi się współpracuje z tymi „uświadomionymi”

• Like 1
Opublikowano

Takiego wycia i darcia mordy nie słyszałem nigdy. Jest CHŁOP sprzedaje byka 650 kg na wadze handlarza(7%dla Kantara). Siostra szwagra brata ciotecznego pracuje w agencji i sprawdzają ile wbc dały jego byki.CHŁOP miszcz czy jak mu tam było sie reflektuje że każdy hf jakiego tuczył w dwa lata dał 480-520 kg mięsa i tu zaczynają się schody bo niby jak to wytłumaczyć?

Opublikowano (edytowane)

Wszyscy krzyczeli że waga brutto  pojedynczych sztuk jest "be" więc proszę o uprzejme wyjaśnienie dlaczego to wbc w agencji jest inne w przypadku każdej sztuki.Proszę o rzeczową i kulturalną odpowiedź.Jedna  tabelka na rympał jak będzie a w przypadku tej drógiej to kot przez klawiaturę nie przelazł czy co?

Edytowane przez johnsnow
Kto biednemu zabroni bogato żyć
Opublikowano
13 godzin temu, emil9828 napisał:

Wyrażam opinie jak to powinno wyglądać z perspektywy hodowcy żeby nie płakać ze ktoś mu nie zapłacił albo oszukał. Poza tym lepiej mi się współpracuje z tymi „uświadomionymi”

A

12 godzin temu, johnsnow napisał:

Wszyscy krzyczeli że waga brutto  pojedynczych sztuk jest "be" więc proszę o uprzejme wyjaśnienie dlaczego to wbc w agencji jest inne w przypadku każdej sztuki.Proszę o rzeczową i kulturalną odpowiedź.Jedna  tabelka na rympał jak będzie a w przypadku tej drógiej to kot przez klawiaturę nie przelazł czy co?

Powtarzam kolejny raz skończcie ztym wbc

Opublikowano
emil9828 napisał:

AdamRo napisał:

Co prawda to prawda. Z posiadaczem wagi zdecydowanie lepiej się współpracuje. I ceny zna normalne. I du py nie obrobi :)

Ja już kiedyś też handlarza przyciolem na wadze a zapieral się w żywe oczy ze byk tyle waży. Wiec nie mówcie mi że tak rzetelnie warzycie bo grabi nie ma od siebie.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v