Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, wiesko napisał:

Pytanie do rozliczeń WBC. Zostałem chyba nieźle okrojony ale wmawiają mi ze jest ok.  Byk, który u mnie na gospodarstwie na wadze ma 754 kg(bez odjęcia okarmienia) jedzie do ubojni i tam traci z wagi 14 %. Przez drogę, przez 24 h od załadunku do uboju może tyle stracić? Wierzyc mi się nie chce...  Niech się wypowie ktoś kto sprzedaje na WBC ale dla pewności wazy sobie bydło przed sprzedażna. Mailem propozycje sprzedać na wagę żywa ale za mało było o 0,3 PLN/kg. Waga moja pewna.

Nie po to handlarze odejmują 6-7 procent żeby później ubywało 14. 

• Like 1
Opublikowano

Ja jestem zlodziej malo zachlanny i z byka licze 7 nie 8 jak sporo osob i z takim brudem wychodzi 53,5%. Takze no, wyjebano Cie. Nie wiem jakie masz wybojowe bydlo ale z 3-4,5% brakuje.

JAK MI KTOS MA ZARAZ NAPISAC ZE RKA Z PLUSEM SIE BIJE NA 60% TO NAWET NIECH MNIE NIE CYTUJE.

• Like 1
Opublikowano

Ja w domu odliczyłem sobie okarmienie 7% a na zakładzie opierdalaja dodatkowe 6 % na dzień dobry. No za co? Co to za ściema... Na żywo miałem propozycję za 8 a teraz wyszło mi 7.5 netto. Pierwszy raz zostałem tak opierdolony.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AdamRo napisał:

Sołtys , tera da 57 po 14sto procentowej strączce.

no ja🤣

Kolega tak kiedyś miał jak oddał kapitalne krowy SM do Węgrzynowa, na podwórku 7%, na ubojni kolejne i wybój  51%-pisał nawet w temacie cen 19'

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Kentar napisał:

Ja jestem zlodziej malo zachlanny i z byka licze 7 nie 8 jak sporo osob i z takim brudem wychodzi 53,5%. Takze no, wyjebano Cie. Nie wiem jakie masz wybojowe bydlo ale z 3-4,5% brakuje.

JAK MI KTOS MA ZARAZ NAPISAC ZE RKA Z PLUSEM SIE BIJE NA 60% TO NAWET NIECH MNIE NIE CYTUJE.

Nic go nie wyjepali, napasł byka aż trzeszczało, byk był ważony na drugi dzień. Wybój policzony na sucho, czyli tak jak zakłady liczą. 

A kolego fkurfiony bo chciał wyjepać pierwszego kupca a tu zonk.

• Haha 2
Opublikowano

Dopóki sprawa się nie wyjaśni nie będę nikogo oczerniał. Poczekam, bo tak to nie może zostać. Naprawdę tak im żal d*pę ściska że rolnik dostanie częściowo godziwe pieniądze. Bo co jak co ale ceny wołowiny no jak się mają do tego ile się przy tym za***rdala. Ceny powinny być o minimum 2 PLN wyższe na żywo.

Przed chwilą, AdamRo napisał:

Nic go nie wyjepali, napasł byka aż trzeszczało, byk był ważony na drugi dzień. Wybój policzony na sucho, czyli tak jak zakłady liczą. 

A kolego fkurfiony bo chciał wyjepać pierwszego kupca a tu zonk.

Kolego cfaniaczku był z luza więc ciężko go nakarmić. Dostał rano o 7 żreć jak reszta a o 12 załadunek. 

• Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, wiesko napisał:

Dopóki sprawa się nie wyjaśni nie będę nikogo oczerniał. Poczekam, bo tak to nie może zostać. Naprawdę tak im żal d*pę ściska że rolnik dostanie częściowo godziwe pieniądze. Bo co jak co ale ceny wołowiny no jak się mają do tego ile się przy tym za***rdala. Ceny powinny być o minimum 2 PLN wyższe na żywo.

Kolego cfaniaczku był z luza więc ciężko go nakarmić. Dostał rano o 7 żreć jak reszta a o 12 załadunek. 

Już pisałem nie raz że to całe wbc to zero jakiej kolwiek katroli, wy***ia cię i co zrobisz?  Na żywo jak nie pasuje, waga, cena itd na podwórku to byka do obory a kupującemu kopa i po sprawie  

Wiadomo na wbc ma być parę groszy więcej,  tylko musi być pewny zakład, ale jak to mówi klasyk jest ryzyko jest zabawa 😎

Opublikowano
48 minut temu, AdamRo napisał:

Zakład wcale nie będzie się tłumaczyć. Pokaże wagę na żywo, wagę na haku i po temacie.

I to jest państwo prawa (Okradli chłopa zgodnie z prawem!) Niestety AdamRo ma rację i nic z tym się nie da zrobić. Sprzedaż na wbc małych ilości indywidualnie tak się czasem kończy. Ja kilka lat temu tak sprzedałem 3 rkowe a wybojowość o klasowa wyszła. I co  Pan zrobisz? Tylko wk....wić się można i tyle...

• Like 1
Opublikowano

Ja jak sprzedawałem kiedyś do ubojni na WBC to mialem uzgodnione , że będę osobiscie przy ważeniu na żywca i przy ważeniu mięsa. I byki jechały prosto do zakladu. Fakt , że ubojnia blisko bo jakieś 35 km . Ale po ok. 2 godzinach od zaladunku z gospodarstwa mięso było ważone i klasyfikowane. I to akurat zaliczam na + Wtedy ładne byki R+ wybijały się na 58 % od wagi zywej na zakladzie.

Opublikowano

W zeszłym tyg sprzedałem 8 szt i średnio straciły 37 kg na transporcie co daje około 4,5%. Najmniejsza strata 10 kg a największa 60 kg co daje 7% od wagi w domu.Także  u kolegi wyżej zakład sobie poszalał z wagą byka jak i mięsa, bo nawet licząc normalną stratę na poziomie 40kg i przy tej wadze mięsa wyszło by że miałby tylko 52% wybicia co przy ładnym SM powinno być sporo więcej. Moim zdanie tu bardziej zaniżyli wagę mięsa a żywca sobie dopasowali żeby wybicie wyszło ok. 

Ja w zeszłym tyg. sprzedałem przez pośrednika na WBC 3xhf i 5 mieszańców, wiek od 24 m-sc do 27. Kiedyś pośrednik sprzedawał tylko do Sokołowa w Kole ale teraz zostały rozdzielone na dwa zakłady po 4 szt do każdego, bo w Sokołowie potrącają z ceny jak przekroczy 450 kg WBC. Ogólnie średnia waga w domu 805 kg, 5 sztuk w R klasie, 3 w O klasie, jedna sztuka i tak przekroczyła wagę w Sokołowie ( raptem tusza ważyła 450,6 kg i 0,73 gr mniej zapłacone). Przeliczając na żywą wszystkie 8 szt z potrącenie 7% to wychodzi 8,55 brutto za kg, z czego 2x hf były na łańcuchu (waga 900 i 854 w domu) i one wyszły 7,90 zł/kg brutto, pozostałe 6 z luza (średnia waga 780 kg) 8,75 zł/kg brutto. , Wszystkie ceny przeliczone na żywą są podane od wagi w domu i już po potrąceniu 150 zł za pośrednictwo dla kupującego.

• Like 1
Opublikowano

Sztuk poszło u mnie 10. Jedna była dla przykładu. Kiedyś u mnie to tak wyglądało jak kolega wyżej napisał. Średnio 5% wagi ubyło w transporcie i to było w miarę rozsądku.

Opublikowano

Stwierdził że jak teraz dostanie po 3000zł za byka zysku to pierdolnie całe stado krów i jeszcze coś wybuduje a tam patrzę on jedzie na kupnej chyba cały sezon swoimi karmi z 3-4miechu w różnych okresach roku

Opublikowano

Specjalnie nigdy nie oglądałem, tyle co tu wrzucaliście jego filmiki z bykami i wczoraj ten mi się na głównej wyświetlił, po analizie stwierdze że tam nie ma głowy do hodowli 🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v