Skocz do zawartości

Czarna Porzeczka Czy Warto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chodzi mi po głowie uprawa porzeczki 0,8ha tylko jak to jest z jej opłacalnością, Niektórzy powiększają plantacje inni rezygnują. Mam niedaleko siebie zrzeszenie producentów owoców i skup, jedni chwalą porzeczki inny lamentują ale to w każdej uprawie tak jest. Chciałbym żeby ktoś mi podał przybliżone koszty związane z uprawą kiedy zaczyna się zwracać dana uprawa wiem że bywa różnie z cena od 30gr do 4zl będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
Opublikowano

Od zera bym zaczynał powiększyć zawsze można w miarę opłacalności niema sprzęt tylko do uprawy opryskiwacz ani rozsiewacz a do porzeczek nie mam

kombajn usługa

Opublikowano

Opłacalności nie przewidzisz jak masz grunt 3kl to działaj , trzeba rokosad podcinarkę opryskiwacz z wiatrakiem i herbicydowy. Kombajn trzeba wynająć. Ja tak sadziłem zawsze coś z tego było trafiały się lata tłuste a czasem to zysk porównywalny ze zbożem, tak jak każda uprawa loteria.

Opublikowano

wiem miałem okazję sezonowo pracować na skupie to tak jak mówisz loteria szukam jakiejś alternaty bo operuje na małej powierzchni ok 15ha ile lat na jednych krzewach żeby optymalnie owocowały?

Opublikowano

napisz do kolegi @agreta on ma doswiadczenie w tym roku chyba sie nie opaca zakladac plantacji bo byla cena na owoc i sa drogie sadzonki ok 2-2,5zl a w poprzenim roku sadzonki byly po 0.5-1zl

Opublikowano

0,8 ha to nawet sobie gitary nie zawracaj.  Tylko dołożysz I to nie małe pieniądze.

Teraz dostaniesz sadzonkę nawet za 1 -1,2zł. 

Sadzonka min. 4000zł

Pk pod korzeń 400 - 500zł

Azot w pierwszym roku około 200

Ochrona skromnie około 500zł.

2 rok azot już ze 250zł

Ochrona około 1200zł

Plon około 3t po 0,5zł . Zbiór wynajętym kombajnem 0,4zł/kg

Trzeci rok pk,mg,ca, n 600zł

Ochrona 1500

Zbiór 7t po 0,6zł minus kombajn 0,4zł. 

Tak dane poglądowe. Koszta ochrony przy obecnie dostępnych środkach tak żeby coś z tego było.

Ceny skupu 50-60 groszy, ale spodziewam się nawet 40gr.

Niestety przy małym areale i braku maszyn to nie ma szans na zwrot.

Sam jeszcze dwa lata będę trzymał czarną, a po całkowitym załamaniu rynku będę likwidował i pewnie nasadzał młodzież żeby z pełnią owocowania znowu trafić w cenę.

Decyzję każdy sam musi podjąć.

Ale jest zasada dotycząca kazdego biznesu - nie zaczyna się przygody jak jest górka cenowa.

Opublikowano

Tak, większość się przyjmie. Po roku przesadzasz na miejsce stałe.

Opublikowano

Agrest dzięki za konkrety kusiła mnie porzeczka z tego względu że mam pod nosem skup, ale jestem zielony w tej kwestii nie daleko kilka lat temu chłop zasądził z 3ha porzeczki po 4latach już nie było po niej śladu

Opublikowano
45 minut temu, wojtal24 napisał:

kusi Cie bo w tamtym roku byla cena od 5lat niezla

@agrest a nie lepiej czerwona zasadzic chyba wieksza stabilnosc tylko chyba plon mniejszy

Czerwona daje dużo wyższe plony i jest bardziej żywotna.

Ale jest na nią znacznie niższe zapotrzebowanie. Nasadzenia ostatnie 6 lat są olbrzymie.

Jak ktoś siedzi w jagodowych to ma jedne i drugie. Trzeba trwać i na cenę czekać. Na czarną w 2011 przyszła cena 5zł potem zjazd, wiele lat 40 - 50 groszy.  Czerwoną stabilną wiele lat 79 - 80 groszy, aż 3 lata temu cyk 5,5 przy pełnym plonie 20t. Teraz spadła już do 50gr i myślę że w przyszłym tylko trochę na wczesnej kupią po max 50ogr, a może i po 30.

Czarna doszła do 3,5 netto bo jej nie było. Choć ja akurat nie narzekam 

Opublikowano

Czytając projekt planu dla rolnictwa po 2023r wyczytałem że w rolnictwie ekologicznym dopłata do porzeczki wyniesie ponad 2 tyś/ha. Zastanawiam się czy jest sens szarpać się, walczyć z pogoda o plony tradycyjnych upraw. Gdybym zasadził 20 ha to miesięcznie miałbym ok 3 tyś nie licząc podstawowych dopłat które liczę na koszty utrzymania plantacji. Więc czy susza czy grad nawet bez zbierania plonu miałbym pensje miesięczna. do tego spokojnie mógłbym iść do pracy i zarobić kolejne 2,5-3 tys więc czy jest sens uczestniczyć w tym wiejskim wyścigu szczurów?

Pytanie tylko ile musiałbym zainwestować w obsadzenie 1 ha?

Opublikowano
Dnia 5.09.2021 o 13:02, Pajej napisał:

Czytając projekt planu dla rolnictwa po 2023r wyczytałem że w rolnictwie ekologicznym dopłata do porzeczki wyniesie ponad 2 tyś/ha. Zastanawiam się czy jest sens szarpać się, walczyć z pogoda o plony tradycyjnych upraw. Gdybym zasadził 20 ha to miesięcznie miałbym ok 3 tyś nie licząc podstawowych dopłat które liczę na koszty utrzymania plantacji. Więc czy susza czy grad nawet bez zbierania plonu miałbym pensje miesięczna. do tego spokojnie mógłbym iść do pracy i zarobić kolejne 2,5-3 tys więc czy jest sens uczestniczyć w tym wiejskim wyścigu szczurów?

Pytanie tylko ile musiałbym zainwestować w obsadzenie 1 ha?

Hehe, po nie całym 1k/ha na utrzymanie plantacji eko na 1 rok.

W następnym roku koszt za same sor w konwencji, by plantacja w miarę wyglądała będzie wynosić 3-4k. Ten 1k na całe utrzymanie w eko nie da rady.

Nie ma środków, tak już działa zielony ład. W tym roku, w co drugiej odstawie miałem badania na pozostałości (konwencja).

W ogóle to poczekaj na wytyczne, teraz już nie chcą dawać dużych dopłat za frajer. W warzywach aktualnie zlikwidowali preceder pomidora z siewu, bo przy naszym klimacie nie ma opcji by go zebrać, dopłaty zbierali. Teraz trzeba mieć nawet udokumentowaną obsadę 20k flanc na ha.

A więc, dobrze myślisz, ale nie podejrzewam, by to było tak proste jak myślisz.

Opublikowano
20 godzin temu, damian303 napisał:

Hehe, po nie całym 1k/ha na utrzymanie plantacji eko na 1 rok.

W następnym roku koszt za same sor w konwencji, by plantacja w miarę wyglądała będzie wynosić 3-4k. Ten 1k na całe utrzymanie w eko nie da rady.

Nie ma środków, tak już działa zielony ład. W tym roku, w co drugiej odstawie miałem badania na pozostałości (konwencja).

W ogóle to poczekaj na wytyczne, teraz już nie chcą dawać dużych dopłat za frajer. W warzywach aktualnie zlikwidowali preceder pomidora z siewu, bo przy naszym klimacie nie ma opcji by go zebrać, dopłaty zbierali. Teraz trzeba mieć nawet udokumentowaną obsadę 20k flanc na ha.

A więc, dobrze myślisz, ale nie podejrzewam, by to było tak proste jak myślisz.

o jakiej ochronie mówimy?  na robala w okolicy nikt porzeczki nie pryska czy to konwencja czy eko jakie plony maja nie wiem ale na krzakach coś jest. od chwastu to mulczer 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pajej napisał:

o jakiej ochronie mówimy?  na robala w okolicy nikt porzeczki nie pryska czy to konwencja czy eko jakie plony maja nie wiem ale na krzakach coś jest. od chwastu to mulczer 

Dokładnie, "coś" jest na krzakach. A ja pryskam i w tym roku miałem "dużo".

Uwierz mi, że lepiej dbać.

Ale dajesz mi nadzieję, że jak cena znowu pizdnie, to za niedługo czas powróci.

Mulczerem pod krzak nie wjedziesz.

Edytowane przez damian303
Opublikowano
Dnia 9.09.2021 o 22:58, damian303 napisał:

Dokładnie, "coś" jest na krzakach. A ja pryskam i w tym roku miałem "dużo".

Uwierz mi, że lepiej dbać.

Ale dajesz mi nadzieję, że jak cena znowu pizdnie, to za niedługo czas powróci.

Mulczerem pod krzak nie wjedziesz.

chyba chodzi ci pomiędzy krzaki. żeby blisko rzędu dojechać to ludzie w okolicy podcinają porzeczki

Dnia 10.09.2021 o 07:13, Agrest napisał:

Jak nie ma owocu to wjedzie. Nawet ciągnikiem rolniczym🤭