Skocz do zawartości

Claas Arion - Jak awaryjnie podnieść/opuścić tyle ramiona podnośnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak awaryjnie podnieść lub opuścić tyle ramiona ? Podobno jest taka możliwość, ale gdzie to dokładnie jest ? i od jakiej strony się tam najlepiej dostać? w którym konkretnie miejscu to jest? Pozdrawiam Artur.

Opublikowano

Za kołem po lewej stronie patrząc od tyłu, jest rozdzielacz i tam są dwie cewki na ich końcach trzeba wcisnąć i wtedy podnosi albo opuszcza zależy na której cewce przyciśniesz, tak jest w MF ale skrzynie w classie i podnośnik takie same to i rozdzielacz jest w tym samym miejscu, jak coś to Ci jutro mogę zdjęcie zrobić.

• Thanks 1
Opublikowano

Arion 640 z 2008r 

25 minut temu, radekFT675DT napisał:

Za kołem po lewej stronie patrząc od tyłu, jest rozdzielacz i tam są dwie cewki na ich końcach trzeba wcisnąć i wtedy podnosi albo opuszcza zależy na której cewce przyciśniesz, tak jest w MF ale skrzynie w classie i podnośnik takie same to i rozdzielacz jest w tym samym miejscu, jak coś to Ci jutro mogę zdjęcie zrobić.

Super poprosił bym ;)

Opublikowano

spacer.png

Podprowadziłem te zdjęcie z Internetu, fakt ten claas jest nowszy od mojego i u mnie mogę dojść tylko do początku zbiornika paliwa bo dalej sie nie wcisnę bo koło jest, ale widzę że Radek wysłał, że od spodu powinno być dojście, zaraz pójdę sprawdzić. 

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie od dołu i nie widzę tego, a zbiornik paliwa blokuje dojście. Po prawej stronie widać obudowe filtra oleju to będzie głębiej? Rozmawiałem z pewną osoba to mówiła, że dojście jest od tyłu ciągnika po lewej stronie i niby na wyciągnięcie ręki zeby w razie awarii podnieść/opuścić...

127157245_833713860716929_7000840556736974681_n.jpg

elektrozawor.JPG

U mnie wychodzi na to, że jest taki typ. i węże idące od siłownika łączą się właśnie z tym elektrozaworem. 

spacer.png

Na to wychodzi, że to jest to, te czepki na górze się wciska czy trzeba je wykręcić? 

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Ramiona się podniosły, ale bardzo słabo bo siłownik pokazał sie na 5 cm i więcej nie chce iść w górę jak cewkę cisnę. Jak podniosę te 5 cm to z błotnika mogę opuścić. 

Opublikowano

Tak czy tak to pasuje koło odkręcić będzie lepsze dojście, i ewidentnie coś jest nie tak z tą cewką od podnoszenia albo samym rozdzielaczem bo po przyciśnięciu i trzymaniu powinien podnieść do samej góry.

Opublikowano (edytowane)

U mnie przyciski z błotnika działają tak że jak nacisnę podnoszenie to podniesie około 5 cm , żeby podnieść kolejne 5 cm należy nacisnąć ponownie itd. tak samo jest z opuszczaniem z błotnika i wynika to z normalnej pracy oraz zachowania bezpieczeństwa..... Ktoś pomyślał o tym żeby nierozgarnięty operator nie zrobił sobie krzywdy...... 

załączam umiejscowienie elektrozaworów do awaryjnego opuszczania podnośnika tylnego

podnośnik.png

Edytowane przez RoWi
Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie problem jest związany z awarią, którą teraz zaczynam powoli diagnozować, kawałki plastiku znalazłem w filtrze głównym(opisane winnym temacie), które mogły przyblokować cewki/elektrozawory, ale wymuszenie hydrauliki rozwiązały ten problem z EHR. 

Edytowane przez artur04c