Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Uwaga z chlomazonem w ł. wąskolistnym ! 

Mi się dobrze sprawdziła nitragina z IUNG Puławy.

U mnie Mister w tym roku dobrze sypną na oko ponad 2 t/ha, dla odmiany w zeszłym 0 t/ha - antraknoza.

Opublikowano

w wąskolistnym chlomazon bym w ogóle odpuścił zresztą nie ma rejestracji a w żółtym można stosować ale na bardzo lekkiej glebie i tak jest ryzyko myślę  że max to o,1l/ha

i po drugie chlomazon zalega bardzo długo w glebie więc trzeba mieć na uwadze co będzie siane na jesień.

Opublikowano

łubin żółty najlepiej rośnie na  glebach o odczynie lekko kwaśnym tj między 5-6 ph - nie  lubi gleb o odczynie obojętnym ,zasadowym oraz świeżo zwapnowanych- powoduje to chlorozę liści, z  kolei łubin wąskolistny  lepiej rośnie  na glebach o odczynie  zbliżonym do obojętnego

Opublikowano

co do wapnowania to szczerze mówiąc różnie w tym bywa w tym sezonie wapnowałem w dawce ok 2.5t /ha i jakoś nie widziałem nic szkodliwego, plon książkowy , obyło się nawet bez oprysku na chwasty tylko raz na antraknoze było opryskane i dwa razy odżywka

Opublikowano

Mam pytanie do was chciałbym zasiac lubin z przeżytem ( podobno dobra mieszanka bialka)  dla bydla by byla dlatego moje pytanie jaka odmiane łubinu ? przyzyto jare musi byc oczwiście? czy sie myle? Na innej stronie w goglach doczytalem że musi byc waskolistny . chcialbym zasiac na slabszej glebie okolo  v klasy troche bedzie 4b . W jakiej ilosci musi byc ta mieszanka?

Opublikowano

w 2013 siałem takiego mixa. Waskolistny sonet + dublet. trezba było poczekac ze zbiorem az dojdzie łubin i niestety desykacja poniewaz jest problem z herbicydem w takiej mieszance możesz dac jedynie przedwschodowo Linurex czy tam afalon i nic po za tym no jeszcze diflufenikan ale to małe spektrum działania. Plon wyszedł mizerny  ale w tym roku działka juz w pszenzycie ozimym ładnie plonowała :)

Opublikowano

Pszenżyo poczeka nic mu będzie.

tak to prawda siałem 120kg pszenżyta i zakupiony na targu 80kg łubinu niewiem jaka odmiana ale kwitnie na biało wyszło super znaiomy kupił odemnie na paszę

Opublikowano

Mam pole V-IV klasa. Część Pola to stara łąka w części podmokla a w części wyższej sucha. Czy jak bym na wiosnę ja zdesykowal zaoral to można posiac tam lubin?

Opublikowano (edytowane)

A jaka miałeś odmianę?

Nie chcę dzielić tej działki na dwa kawałki bo jak powiedziałem jest to pagorkowaty teren i część jest sucha jak

pieprz a część podmokła więc chyba owies tam zasieje

Edytowane przez majes
Opublikowano

Jak to już ? :o W listopadzie ? xD Na glinie to rzepak i poprawisz strukturę :)

Miałem mistera i soneta i jak wspominałem nigdy już tak nie zasieję bo dobrze przecież znam swoje pola;) 

Opublikowano

"próbował już" tzw. - ma taką próbę za sobą w swojej rolniczej karierze, nie teraz

To nie jest dobra gleba, okoliczne działki VI klasa, a to "pole" to po prostu łąka torfowa na którą nawieziono ziemi i gliny z kopalni odkrywkowej (zrywali wierzchnią warstwę pod nowe wyrobisko). 2/3 glina reszta to mieszanka ziemi i piachu.  

Opublikowano

O ile ta ziemia się nie zaskorupia po deszczach to może ci się uda łubin. Ale sądzę że będziesz mieć problem z chwastami ;/

Jaką warstwę tej gliny nawiozłeś?

Opublikowano

Ja nie nawiozłem, w życiu bym takiego 'samobójstwa' nie popełnił ;)  Wujek chciał żeby przy odkrywce mu ziemi nawieźli żeby poziom podnieść, bo mieli niby zbierać 20 cm i nic głębiej, a potem wyszło że zebrali metr i tego nawieźli. Tyle wiem. Warstwa to jakieś 0,5 m, skorupa z czasem sie pojawia, jak to na glinie, ale trawa z chwastami i podobno niegdyś liche żyto tam wschodziło to może i łubin wyjdzie.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Mogę  zasiać łubin na polu   2 lata po oborniku bo piszą  wszędzie że 3   i jakie mogę być tego skutki  jak zasieje

Gość marekfarmer
Opublikowano

A plon przezto spadnie czy  azot z obornika zrekompensuje  te stratę