Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym tygodniu chcę zasiać, tylko czekam na lepszą pogodę bo aktualnie od soboty deszczowo, pod koniec tygodnia ma być ładna pogoda. Rok temu w moim regionie zima długo trzymała i łubin siałem dopiero 12 kwietnia i na IVb/V klasie ziemi z 1,9ha miałem trochę ponad 5 ton.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W zeszłym roku stosowałem Goltix i nie zaobserwowałem żadnych skutków ubocznych na łubinie słodkim. Na uwrociach były zakładki i nic nie popaliło, różna też była faza wzrostu, bo nierówno wschody miałem, to też nie odbiło się jakoś negatywnie na wigorze czy plonowaniu.

Opublikowano

A co na zboża, perz, ostrożeń, rdest, przytulina czepna w łubinie stosujecie?

Opublikowano

tutaj opis z opakowania do zwalczania chwastów jednorocznych, np.: chwastnicy jednostronnej, miotły zbożowej, owsa głuchego oraz samosiewów zbóż – stosować środek od fazy 2 liści do fazy krzewienia Zalecana dawka: 0,5-0,75 l/ha (samosiewy zbóż), 0,75-1 l/ha (pozostałe gatunki). cena w granicy 120zł za litr

Opublikowano (edytowane)

A co na zboża, perz, ostrożeń, rdest, przytulina czepna w łubinie stosujecie?

Fusilade, Agil, Targa coś wybierz co najtaniej Cię wyjdzie.

Myśle że końcem tygodnia łubin bedzie na wierzchu, zobaczymy ale to tak przy optymistycznych prognozach.

coolman to Ci bardzo ładnie plonował a jaki łubin?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Dzięki, sam byłem zaskoczony, odmiana Zeus. Dobrze, że potem była deszczowa wiosna i nawet na piachu utrzymał optymalną obsadę i nic nie wypadło. Deszcz robi swoje, bo rok wcześniej miałem tą samą odmianę, pole klasowo podobne, ale opadów już mniej i plon też mniejszy, w granicach 2,1-2,2t/ha.

Opublikowano

ja mistera zasieję w sobotę... tylko mam pytanie bo zostało mi zaprawy po jęczmieniu kinto duo i nie wiem czy mogę wykorzystać ją do tego mistera? Dodam że łubin z Centrali nie zaprawiony i napewno będę zaprawiał go nitraginą którą do niego dostałem... można polączyć kinto duo i nitraginę?? pomocy ;)

Opublikowano (edytowane)

raczej oddzielnie ale niech ktoś inny się wypowie... ;) nie wiem czy mogę kinto duo zastosować w łubinie żółtym a do innej zaprawy raczej nie mam dostępu :/

Edytowane przez szeik812
Opublikowano

raczej oddzielnie ale niech ktoś inny się wypowie... ;) nie wiem czy mogę kinto duo zastosować w łubinie żółtym a do innej zaprawy raczej nie mam dostępu :/

U mnie na opakowaniu Nitraginy pisało że można zaprawiać razem- ale tuż przed siewem. Osobiście najpierw zaprawiłem a przed siewem pokropiłem nitraginą

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co do nitraginy to proponuję przeczytać instrukcję stosowania :

Zaprawianie roślin motylkowych Nitraginą można przeprowadzić na mokro (zwilżając nasiona przygotowaną zawiesiną preparatu) lub na sucho stosując 1,5 - 2 porcji Nitraginy na materiał siewny przeznaczony na 1ha. Zaprawianie nasion można przeprowadzić ręcznie przez dokładne kilkakrotne mieszanie lub w zaprawiarkach mechanicznych.

Zaprawiony materiał siewny chronić przed bezpośrednim działaniem promieniowania słonecznego

Możliwe jest jednoczesne zaprawianie z chemicznymi środkami ochrony roślin o ile wysiew dokonany będzie bezpośrednio po zabiegu.

Stosowanie zabiegów ochrony roślin w trakcie wegetacji jest nieograniczone.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ogólnie to Kinto nie ma dopuszczenia w łubinie, nie wiem czy pomoże, ale nie zaszkodzi tylko czy jest sens?. Typowa zaprawa dla łubinu chroni tylko przed zgorzelą siewek a przykładowy vitavax jest odpowiedni dla tej rośliny. W okolicy to bardzo mało osób zaprawia i o dziwo nikt z nich nie narzeka, sam jednak wolałem użyć zaprawy.

Moim zdaniem zastosowanie Kinto będzie miało taki sam efekt co brak zaprawiania.

Opublikowano

Co do nitraginy to proponuję przeczytać instrukcję stosowania :

Zaprawianie roślin motylkowych Nitraginą można przeprowadzić na mokro (zwilżając nasiona przygotowaną zawiesiną preparatu) lub na sucho stosując 1,5 - 2 porcji Nitraginy na materiał siewny przeznaczony na 1ha. Zaprawianie nasion można przeprowadzić ręcznie przez dokładne kilkakrotne mieszanie lub w zaprawiarkach mechanicznych.

Zaprawiony materiał siewny chronić przed bezpośrednim działaniem promieniowania słonecznego

Możliwe jest jednoczesne zaprawianie z chemicznymi środkami ochrony roślin o ile wysiew dokonany będzie bezpośrednio po zabiegu.

Stosowanie zabiegów ochrony roślin w trakcie wegetacji jest nieograniczone.

nie wiem czy zwracałeś się do mnie czy kolegów wyżej, ale z tego co wrzuciłeś wynika, że jeśli zaprawiamy jednocześnie zaprawą i nitraginą to łubin mamy wysiać tuż po zaprawieniu