Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Doglebowy oprysk na chwasta teraz wg. mnie mija się z celem,nitragine kurier przyniósł rano. vitavax 200 kupiony ten sam skład co sarox t 500 fs tylko mniej substancji a znalazłem że sarox chroni siewki przed rizoktoniozą i fuzariozą (zalecenia dla soi)

Opublikowano (edytowane)

juras

Łubin teoretycznie wytrzyma te -5st mrozu ale co będzie jak przyjdzie większy to każdy z nas wie, wszystko teraz zalezy od pogody Łubiny zaleca się siac wcześnie w marcu ale oby pogoda w kolejnych dniach i tygodniach sprzyjała.

Panowie, co myślicie, siać, czy czekać?? Mógłbym spokojnie, jak pogoda sie utrzyma zasiać w czwartek ewentualnie piątek. Łubin i peluszkę, tylko nie wiem co z opryskiem naglebowym, gdyby przyszły jakieś mocniejsze mrozy?? Nawóz rozsiałem w sobote, dałem 200kg Yary 6-12-24 i 50 kg soli potasowej na hektar. Nasiona zaprawione Vitawax-em.

Ja osobiście chcę zasiać koło piątku może, Łubin i Owies, a co z opryskiem to jest dobre pytanie, wiadomym jest fakt że chwasty będą wschodzić tylko jak np Afalon zadziała gdy w nocy są spadki temp do 0st czasami przymrozek lekki a czasami po +5st. Na ulotce nie ma żadnej wzmianki o przymrozkach ale niby można w zależności od gatunku pryskać powschodowo tylko trzeba się liczyć z fitotoksycznymi objawami. Ja planuję zabieg własnie Afalonem co byście poradzili i

kiedy siejecie?

Dziś zamówiony Mister po 300 brutto i chciałem zapytać jakie korzyści daje zaprawa Vitavaxem bo na opakowaniu ma napisane że bierze tylko zgorzel siewek. A z oprysków na łubin żółty polecacie tylko Afalon/Linurex + Command czy mozę jest cos godnego uwagi jeszcze?

to płaciłeś podobnie tylko że mnie zamiast Mistera przywieźli Perkoza samokończącego ale mają wymienić ja 310zł br

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

bakteriofagi zniszczą Ci bakterie brodawkowe w glebie a tego nie chcemy

a kiedy pojawią się bakteriofagi? wskażcie mi proszę czy jeśli miałem strączkowe wyłącznie na poplon (łubin, który zdążył zakwitnąć i był przyorany wiosną) to konieczne jest szczepienie nitraginą czy też bakterie brodawkowe zdążyły się dostatecznie rozwinąć

Opublikowano

bakteriofagi to poprostu wirusy atakujące bakterie, bakteriofagi mogą występowac powszechnie w glebach, ale również szkodniki jakim jest oprzędzik równiez niszczą bakterie brodawkowe. Każda roslina współzyje tylko z określonym gatunkiem bakterii dlatego ważne jest że wtedy jako poplon miałes łubin i teraz znów planujesz zasiac łubin tylko że w plonie głównym a ile lat przerwy zastosowałeś? Nadmierna chemizacja powoduje zubożenie gleb w bakterie brodawkowe, bakterie brodawkowe znajdują się w glebie w większej ilości po uprawie danego gatunku, dobrze jest zaprawić/zaszczepić nasiona nitraginą ponieważ wprowadza się do gleby szczepy bardziej aktywne i wirulentne. Po fazie całkowitego zamierania rośliny część bakterii brodawkowych ginie a część zmienia się w formy przetrwalnikowe które "oczekują" w glebie na gatunek straczkowy i zakażają korzenie samożutnie i tworzą się brodawki.

Opublikowano (edytowane)

Sorry pierwszy rok planuje uprawiać łubin zółty i mam prośbe czy ktoś mógłby mi powiedzieć (najlepiej z doświadczenia) jakie ujemne skutki ma niezaprawienie nasion Vitavaxem ponieważ ja znajduje ze on działa tylko na zgorzel siewek który w niezaprawionych nasionach zapewne mozę sie pojawić ale niewielkim stopniu ;p Moje pytanie wynika z tego że zaprawienie nasion na hektar to koszt o ile dobrze licze 60zł? A do tego miałbym chyba z tym mały problem ;p

Edytowane przez Egzo
Opublikowano (edytowane)

Koszt tej zaprawy to 42,80zł http://rolno-ogrodni...x-200-fs-1l na 100kg nasion daje się 350ml co kosztuje jakieś 15zł, reszta zależy od tego jaką normę wysiewu przyjmiesz.

Ujemne skutki mogą być takie że właśnie zgorzel siewek może wystąpić w większym nasileniu

W etykiecie z 1998r jest jeszcze uwzględniona fuzarioza i antraknoza http://chomikuj.pl/kemot76/etykiety+*c5*9brodk*c3*b3w+ochrony+ro*c5*9blin/VITAVAX+200+FS,560814742.pdf

czego już nie ma na etykiecie z 2008r

Edytowane przez gwozd
Opublikowano (edytowane)

proxy8441 dotarł ci juz Mister? Mój przyjechał przed chwila ale strasznie drobny (MTN 1000 nasion 124,7g) do siewu to chyba lepiej? Zrobie mu próbę kiełkowania bo na papierze 92% ,ale jestem zdziwiony bo myślałem że łubin jest dużo grubszy

ps. Ojciec mówi ze taki to on miał kiedys poślad :P

Edytowane przez Egzo
Opublikowano (edytowane)

proxy8441 dotarł ci juz Mister? Mój przyjechał przed chwila ale strasznie drobny (MTZ 1000 nasion 124,7g) do siewu to chyba lepiej? Zrobie mu próbę kiełkowania bo na papierze 92% ,ale jestem zdziwiony bo myślałem że łubin jest dużo grubszy

ps. Ojciec mówi ze taki to on miał kiedys poślad :P

nie doszedł, znaczy mnie mają wymienić bo przywieźli Perkoza, oglądałem etykiete ale teraz Ci już nie przytocze dokładnej MTN, przed każdym siewem zawsze robie próbę kręconą to jest podstawa jutro napisze jaka MTN. Jak Ci tak ojciec powiedział to pewnie tak było czyli spodziewajmy się drobnego co?

Seba chyba chodzi Ci o odmiane Łubinu Żółtego MIster o której właśnie piszemy, no dobra odmiana, tradycyjna.

Opublikowano (edytowane)

no jeśli chodzi o łubin to musze przyznac rację ale np w odmianach mieszańcowych zyta czy rzepaku u populacyjnych również płaci się za jednostke a jednostka zawiera daną ilośc nasion która jest przeznaczona na daną powierzchnię czego nie ma np w łubinie więc można zdecydowanie zaoszczędzić na materiale gdy jest drobny bo za dany ha "grubych nasion" zapłacimy więcej a "drobnych" mniej bo dana ilość nasion mniej zważy a płacimy za masę a nie jednostkę.

Opublikowano (edytowane)

krol9 ile planujesz wysiac na ha?

Ja w sumie cały materiał siewny kupiłem kwalfikowany to do dopłat trzeba wysiać minimum 150kg na ha to chyba bedzie optymalna ilośc na wysiew? Choć to wyjdzie okolo 120 roslin/m2 ;p

Edytowane przez Egzo
Opublikowano

Panowie wybaczcie mi brak wiedzy ale zadam wam jedno nie za mądre pytanie. Dziadek wymyślił sobie, że będzie siał łubin na jakiejś swojej działeczce hektarowej, i teraz mój wujek właściciel pola prosił mnie o pomoc co to za typ łubinu bo nie wiadomo co wpisać w kwitach o dopłaty z UE. Łubin ten kwitnie na taki fioletowy kolor, a nasiona są takie brązowawe z plamkami jaśniejszymi. Mam nadzieję, że nie zdenerwuję was zbytnio, z tą uprawą nie miałem nigdy do czynienia.Jak coś takiego fachowo się nazywa?

Opublikowano

ja mam baryta i masa jest 113 gram siła 95 i jak ustale sobie 100 roślin na metr to wychodzi jakies 118kg na ha

A co do dopłat do materiału to dzwoniłem nawet do arr i mówie że to co oni mają ze minimum 150 kg na ha to się nie sprawdza przy obecnej technologi to koleś powiedział ze w życie hybrydowym też tak było że min chyba ponad 100 kg na ha trzeba było wysiewać i po iluś latach telefonów rolników to zmienili... no ale jak policzę sobie że na areał który chce obsiać 2 ha na materiale zaoszczędze w ten sposób 192 zł a agencja urwie mi 0,4 ha z tego areału ( z dopłaty 64 zł) to tak czy inaczej jestem 128 zł do przodu...