Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tematy połączone

Czy może ktoś mi powiedzieć kiedy opryskać łubin i kiedy go się kosi? Posiałem go późno jakoś tak 20 maja. Proszę jeżeli ktoś się orientuje niech napisze. Z góry dziękuje.Pozdrawiam :D

Masz na myśli desykacje? Taniej będzie glifosatem ale trzeba idealnie trafić żeby nasiona zachowały zdolność kiełkowania. Pewniej ale drożej jest dać reglone, który szybko pali części nadziemne. Przy dobrych warunkach 3 dni po reglonowaniu łubin powinien być spalony.

Opublikowano

Mój sam doszedł ale przez czerwcowe deszcze wyszło strasznie dużo rdestu i komosy. Gdyby nie chwasty byłby gotowy do koszenia tydzień temu. 1sierpnia dostał 5lglifosatu i sklejacz.

Wczoraj wieczorem po polu snuły się 3sarny zdziwione co stało się z ich jedzonkiem, wcześniej zdarzało się że było ich 4-5. Zjadały łubin i kryły się w pszenicy, w czasie koszenia widać było ścieżki i legowiska a często z pszenicy wystawało tylko poroże kozła. Myśliwi powinni jeszcze dopłacić za hodowlę saren ;[

Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby plon łubinu przekroczył 3t, chociaż 4 lata temu znajomy ojca kupił do siewu i później był bardzo zadowolony bo sypnął 5ton...z hektara :blink:

Ma ktoś może łubin wąskolistny odmiany regent? Chciałem dowiedzieć się jakiś opinii o tej odmianie, przede wszystkim zdrowotność czyli jak radzi sobie z antraknozą

Opublikowano

Panowie RE WE LA CJA!

posialiśmy 3ha łubinu na totalnej żwirowni, zero nawozu, dwa opryski, afalon+senkor potem na jednoliścienne i na tym koszty się kończą, plon strzelam że ponad 2t/ha. Wagi nie mam, ale na przyczepie 3,5t z nadstawkami z czubem strzelam że było ok 5t + zbiornik z Forsza 512. Jak odeśpie dożynki to wrzuce fote, fachowcy oszacują wzrokowo :) Siejąc łubin liczyłem tylko na złamanie monokultury, poprawe stanowiska, nawet przez myśl nie przyszło mi że tyle uda sie go zebrać. Nawet nie chce myśleć ile łubin by dał gdyby nie sarenki i straty po kombajnie. Dość dużo gubił na palcach w ślimaku w hederze (łubin strzelał przed kombajn)

Praktykujecie zabieg na sklejanie strąków?

dyczko0, jeśli możesz opróżnij skrzynkę bo miałem pytanko, z góry dzięki

Opublikowano

Ja wczoraj kosiłem łubin biału wąskolistny nazwa nie znana to sypnął mi 3t z ha a miałem 2.2ha niczym nie pryskany i nie myślałem ze az tyle go będzie a też mi troche strzelał przed kombajnem.

Opublikowano

No to trzeba przyznać, w tym roku lepiej w moich rejonach sypało jare niż ozime. Ja tu się cieszyłem z dwóch ton z hektara a okazuje się że to wcale nie rewelacja bo chłopaki koszą po 3t

Opublikowano

Wydaje mi się że im gorsze pole tym lepsze dla łubinu chociażby ze względu na większą konkurencyjność wobec chwastów.

U mnie pszenica ozima nie wyszła źle ale nic specjalnego nie pokazała, jęczmień jary pozytywnie mnie zaskoczył bo myślałem że będzie gorzej

Opublikowano

W tamtym roku tata zebrał 3,8t/ha i to możliwe, a co do tego roku to dokładnie będziemy wiedzieć jak wszystko wywiezie... Ja jeszcze nie skosiłem swojego, ale też źle nie wygląda, zobaczymy co będzie :) a propo, możecie mi podać ceny łubinu w tym roku, pilne (gdzie i za ile). Z góry dziękuję

Opublikowano

swój żółty dopiero dzisiaj skosiłem chwalić się nie ma czy z swoimi 2t jak czytam o 3 tonach i więcej ,może było by lepiej gdyby tak dużo strąków nie opadło

Opublikowano

Zacząłem dzisiaj kosić swój łubin, zacząłem od najgorszych piachów i żwirowni bo najsuchszy, skosiłem niecałe 5 ha i jest prawie 9 ton, czyli ten najgorszy z najgorszych ok. 1,8 t/ha zobaczymy dalej jak wjedziemy tam gdzie dopiero się ładny zaczyna.

Opublikowano

Piszesz że dziś kosiłeś. Kiedy o 4-5rano??? Gdzieś słyszałem że łubin dobrze jest kosić z rosą żeby strąki przed hedrem tak nie strzelały ale tak rano czy to nie przesada?

2tony żółtego to chyba bardzo dobry wynik.

Ponawiam prośbę żeby ktoś napisał jak ocenia łubin wąskolistny odm Regent.

W następnym roku chciałbym zmienić odmianę a oprócz wyników doświadczeń po rejestracyjnych chciałbym poznać opinię kogoś kto to uprawiał

Opublikowano

Hehe, post zacząłem pisać wieczorem w środę i tak wysłałem, nie wiem czemu odpowiedź jest z 5:59 bo o tej godzinie to ja na pewno spałem

Wczoraj też trochę pokosiłem ale Bizon się rozklekotał i już w tym sezonie nie pokosi, trzeba kogoś najmować innego.

Skoszone ok. 7.5 i jakieś 13 może 14 ton. I 600 kilo w zbiorniku od Bizona tylko wysypać nie idzie.

Jako ciekawostkę podam, łubin Lord który siałem mtz podczas siewu jedna partia mtz 100 g druga 115 g, mój po koszeniu 130 g bo ważone teraz sprawdzam zdolność kiełkowania na 1000 sztuk bo zostawiam sobie trochę do siewu.