Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, drobny napisał(a):

ZK 95% Dokładnie jak piszecie siejąc 200kg robi się żadota a wysiać te 250kg :D

Tez mialem 200kg w zeszlym roku i takie samo spostrzeżenie mam. W tym roku zwiekszam do 225kg. 

Opublikowano
11 minut temu, Matey napisał(a):

no właśnie teoretycznie. Dochodzi jeszcze otwieranie sie straków czy sam zbiór

Tu już kwestią odmiany i kombajnisty. 

U mnie nawet poplonu dobrego po omłocie nie było. 

Ale nie czekałdm że zbiorem, fragmenty łodyg jeszcze lekko zielone 

Opublikowano

Bo nie czekałeś i łubin zrobił masy. Miałem już odmiany bardziej i mniej podatne na strzelanie, im więcej razy dostały deszczu przed omłotem tym łatwiej pekały.

Kombajnista nic nie poradzi jak łubin wyrośnie w kostkę a i uderzenie żyletki w łodygę potrafi otworzyć strąka - wtedy gubisz, jak jest masy pod kolano to omłot idzie elegancko

Opublikowano
51 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Tez mialem 200kg w zeszlym roku i takie samo spostrzeżenie mam. W tym roku zwiekszam do 225kg. 

Przy 180-190kg drobnego Oskara jest gęstwina. Karo zaś najlepiej mi wychodził przy wysiewie ok 220kg.

Jeden kawałek złotoziemu potraktowałem gruberem. W marcu wjazd bezpośrednio siewnikiem.

IMG_20250201_164943_558.jpg

Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 17:39, olkosio napisał(a):

mam dwa pytania: primo- czy mogę trinity i metrybuzyne też przedwschodowo 1ha soi opryskać? bo sieję 1ha na próbę. 

a sekundo- może ktoś sprzedaje łubin żółty szerokolistny słodki i po ile? bo mam 2t i jakoś małe zainteresowanie na razie jest. mam nasiona czyszczone na petkusie i cenię po 4zł. dumam czy się sprzeda. 

Mam łubin  Baryt  sprzedaje po minimun 4zł/kg, głównie wysyłkowo ponad 1t wysłana od grudnia nie ma co sprzedać a jeszcze sie ludzie dopytują o wysyłkę

Opublikowano
26 minut temu, mariusz2345 napisał(a):

Mam łubin  Baryt  sprzedaje po minimun 4zł/kg, głównie wysyłkowo ponad 1t wysłana od grudnia nie ma co sprzedać a jeszcze sie ludzie dopytują o wysyłkę

Jak wysyłasz? Na palecie euro 120x80? Ile wysyłka kosztuje tak +- przy np 400-500kg i płatne przy odbiorze? Jak mocujesz itp do palety żeby wszystko było ok w transporcie? Ciekawi mnie bo szukam odmiany Zeus a na Podlasiu nigdzie nie ma. A jechać 400km się nie opłaca. Tylko z drugiej strony pewnie nie znajdę takiego ogłoszenia żeby chciał wysłać bo większość po prostu na tym się nie zna i nie wysyła.

Opublikowano

Mi dwie palety spod Szczecina wysłał to czemu ma i tobie ktoś nie wysłać

Opublikowano

Mi najlepiej z dolnego Śląska gość 2t Oskara przysłał.

Zworkowane chyba dużo wcześniej.  Przyjechało wszystko z pociętymi workami, szczury pewno w transporcie uciekły . Smród że robić przy tym nie szło i do tego z 2t odwiałem około 30kg przytulii. Oczywiście kontaktu później żadnego bo wiedział co wysłał.

Tyle tylko że kiełkowanie było bdb.

A ten co teraz zapakowałem to elegancko czysto w eorkach 25kg. Też coś chwasta się trafiało ślę od razu mówił że sprzedaje po kombajnie

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał(a):

Mi dwie palety spod Szczecina wysłał to czemu ma i tobie ktoś nie wysłać

I ile za przesyłkę się płaci tak +- może się orientujesz? Bo mi tak 400-500kg by wystarczyło. Zależy jak tam za przesyłkę liczą bo może te 100kg więcej a przesyłka X2 się robi to wtedy mniej bym brał 

Opublikowano

To zależy czy wysyłający ma podpisaną umowę z kurierem.

Najczęściej 280- 300zł, a są już ogłoszenia gdzie za paletę + 450zł

A teraz jęczmień zamówiłem to facet ma spedycją wysyłać po 220 brutto

Opublikowano
13 minut temu, Michal014d napisał(a):

I ile za przesyłkę się płaci tak +- może się orientujesz? Bo mi tak 400-500kg by wystarczyło. Zależy jak tam za przesyłkę liczą bo może te 100kg więcej a przesyłka X2 się robi to wtedy mniej bym brał 

Zadzwoń do firmy kurirskiej, tam ci wszystko powiedzą.

Opublikowano

Nie musi dzwonić bo wystarczy wejść na stronę kliknąć wymiary i mu pokaże

Opublikowano

Kupujący również może zamówić transport. Ja tak często sprzedaje rózne produkty, że kupujący zamawia peletę, czy też kuriera, ja ją tylko pakuje. Na furgonetce np. jest taki kalkulator, że podaje się dane, rozmiar paczki czy palety, wagę i tam są do wyboru różne firmy. Ceny przesyłek różnią się czasami o 100-200zł.

Opublikowano

wysyłam głównie  paczkomatem po25kg, a za paletę euro 550kg płaciłem 230zł

Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Jak wysyłasz? Na palecie euro 120x80? Ile wysyłka kosztuje tak +- przy np 400-500kg i płatne przy odbiorze? Jak mocujesz itp do palety żeby wszystko było ok w transporcie? Ciekawi mnie bo szukam odmiany Zeus a na Podlasiu nigdzie nie ma. A jechać 400km się nie opłaca. Tylko z drugiej strony pewnie nie znajdę takiego ogłoszenia żeby chciał wysłać bo większość po prostu na tym się nie zna i nie wysyła.

wysyłam głównie  paczkomatem po25kg, a za paletę euro 550kg płaciłem 230zł

w porkach po 50kgi wiążę do okoła sznurkiem+ folia stretch

1 godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

@mariusz2345 powiesz coś więcej o uprawie łubinu żółtego? W jakim terminie najlepiej siać i w jakiej obsadzie? Stosujesz nawożenie i ochronę? Zaprawiasz nasiona?

ostatnio siałem chyba 8 kwietnia dokładnie nie pamiętam (mazowieckie prawiem podlaskie) obsady nie znam ale 150-160kg wysiewam, doglebowo  activus i amstaf, później cyperkill fusilade forte i na koniec tebu

Opublikowano
4 godziny temu, mariusz2345 napisał(a):

ckie prawiem podlaskie) obsady nie znam ale 150-160kg wysiewam, doglebowo  activus i amstaf, później cyperkill fusilade forte i na koniec tebu

a nawożenie jakieś stosujesz? Jakie zasobności w glebie masz? 

Nasion nie zaprawiasz? Kupujesz kwalifikat czy własnym siejesz?

Nitragine stosujesz?

Tebu w jakiej fazie pryskasz?

Opublikowano
14 minut temu, KlimekPL napisał(a):

a nawożenie jakieś stosujesz? Jakie zasobności w glebie masz? 

Nasion nie zaprawiasz? Kupujesz kwalifikat czy własnym siejesz?

Nitragine stosujesz?

Tebu w jakiej fazie pryskasz?

nawożenie żadne, zasobność gleby średnia a nawet niska, nasiona swoje nie zaprawiane (raz stosowałęm nitraginę i różnicy nie widziałem), tebu jak zaczyna kwitnąć

• Thanks 1
Opublikowano

Z tą Nitraginą , to mam podobne zdanie , że nie warto. Też stosowałem z 2 razy i nie widziałem efektu. W ub roku miałem łubin na działce na której nie było łubinu minimum z 35 lat i było ok. Poszedł jeszcze łubin w poplonów na działkę gdzie kilka lat wstecz była łąka i teraz nie ma pola gdzie nie był siany łubin w przeciągu ostatnich kilku lat. Więc już wszędzie tych bakterii coś jest. Patrząc na realia ostatnich lat , to za kilka lat będę się głowił czy nie za często wracam z łubinem. 

Opublikowano
6 godzin temu, mariusz2345 napisał(a):

dokładnie wysyłka przez https://patronservice.pl/zamow-kuriera/

220zł do 700kg pobranie + 15zł

Masz sprawdzona te stronkę? Bezpieczna? Bo jak sam ogarnę kuriera to może znajdę kogoś w całej Polsce kto będzie chciał poworkowac, dać paletę i wszystko jakoś do kupy wziąć i zastreszowac. Bo tak że zadzwonię i powiem wszystko ogarnij i przyślij na moj adres to nawet się nie łudzę że ktoś się zgodzi. A wiecie może czy w centralach itp jest jeszcze do dostania odmiana Zeus? 

Opublikowano

W patronservice spokojnie można zamawiać kuriera, to pośrednik dużych firm kurierskich u którego jest taniej niż gdybyś bezpośrednio do firmy kurierskiej zadzwonił 

4 godziny temu, mariusz2345 napisał(a):

nawożenie żadne, zasobność gleby średnia a nawet niska, nasiona swoje nie zaprawiane (raz stosowałęm nitraginę i różnicy nie widziałem), tebu jak zaczyna kwitnąć

To może spróbuję w tym roku hektar zasiać na próbe, zawsze się bałem łubinu żółtego bo nasiona drogie a plon jeszcze mniej pewny niż w niebieskim

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, KlimekPL napisał(a):

To może spróbuję w tym roku hektar zasiać na próbe, zawsze się bałem łubinu żółtego bo nasiona drogie a plon jeszcze mniej pewny niż w niebieskim

Ja się po pierwszym roku wyleczyłem z żółtego, antraknoza go załatwiła skutecznie, gdzie oskara lekko tylko "posmyrało"

Opublikowano
11 godzin temu, Michal014d napisał(a):

Masz sprawdzona te stronkę? Bezpieczna? Bo jak sam ogarnę kuriera to może znajdę kogoś w całej Polsce kto będzie chciał poworkowac, dać paletę i wszystko jakoś do kupy wziąć i zastreszowac. Bo tak że zadzwonię i powiem wszystko ogarnij i przyślij na moj adres to nawet się nie łudzę że ktoś się zgodzi. A wiecie może czy w centralach itp jest jeszcze do dostania odmiana Zeus? 

Zeusa mogą mieć w fn granum.

• Thanks 1