Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Paszkamax napisał:

U mnie przy maksymalnej dawce przepuścił 

O ile pamiętam labrador max dawkę ma 2 litry a już leopard ma 3 litry a jest chyba na tej samej substancji w tym samym stężeniu.

Opublikowano
24 minuty temu, Bolsick napisał:

Chodzi mi o to że labrador kosztuje 3 razy mniej ale nigdy nim niepryskalem tylko fusilade 

Nawet nie wiem ile tamtych się daje , być może mniej i plus minus na jedno wychodzi. W UB roku jechałem leopardem w max dawce ziemniaki gdzie miałem miejscami trochę perzu i w max dawce 3 litry załatwił sprawę. A tak jak wspomniałem wcześniej labrador ma w etykiecie max 2 litry a jest na tej samej substancji o ile pamiętam. Co najlepsze to leopardem możesz "legalnie" pryskać łubin a labradorem już nie " możesz".

Opublikowano
10 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

Nawet nie wiem ile tamtych się daje , być może mniej i plus minus na jedno wychodzi. W UB roku jechałem leopardem w max dawce ziemniaki gdzie miałem miejscami trochę perzu i w max dawce 3 litry załatwił sprawę. A tak jak wspomniałem wcześniej labrador ma w etykiecie max 2 litry a jest na tej samej substancji o ile pamiętam. Co najlepsze to leopardem możesz "legalnie" pryskać łubin a labradorem już nie " możesz".

I tu występuje paranoja w stosowaniu śor bo powinno być zozwolenie na stosowanie substancji aktywnej a nie nazwy handlowej śor

Opublikowano

Wczoraj pryskane na grzyba i robaka. Poszedł prochloraz 240g/ha + difenokonazol 120g/ha + karate 0,13 L + przyczepiacz. Z chwastów aby sporadycznie jednoliścienne są. Było pryskane przedwschodowo, 4 dni po siewie, 2L Boxer + 2L Stomp/ha. Bardzo zadowolony jestem z tej mieszanki. Zostały mi już tylko jednoliścienne do zwalczenia. Czy Jenot się nada? Mam kupiony na buraki to by za jedną razą się opryskało.

Opublikowano
3 minuty temu, Korbol napisał:

Wczoraj pryskane na grzyba i robaka. Poszedł prochloraz 240g/ha + difenokonazol 120g/ha + karate 0,13 L + przyczepiacz. Z chwastów aby sporadycznie jednoliścienne są. Było pryskane przedwschodowo, 4 dni po siewie, 2L Boxer + 2L Stomp/ha. Bardzo zadowolony jestem z tej mieszanki. Zostały mi już tylko jednoliścienne do zwalczenia. Czy Jenot się nada? Mam kupiony na buraki to by za jedną razą się opryskało.

Nada się tylko na jednoliścienne jeszcze za wcześnie chyba że dwa razy będziesz robił

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał:

juz na grzyba?

mówisz że za szybko? już ma po kilka pięter, na polu gęsto, a do tego ciepło i mokro. Założyłem sobie że będę pryskał tak jak jary jęczmień, bo mniej więcej równo siane były. Rozważałem też T2 w razie czego. Zawsze miałem łubin w ekologii na zazielenianie, więc na czuja dobieram w nim terminy i środki. Widziałem że dużo piszesz w tym temacie. Co sądzisz o T2? Opłaca się, można, czym?

Opublikowano

U mnie siany 30marca oskar i na razie slabo mu ida wzrosty-  10-12cm- zimna wiosna jest ( nie zaluje tak wczesnego siania bo i po 20kwietnia byly takie same warunki).   Dopiero co pozbylem sie oprzedzika. Na grzyba planuje standardowo przed kwitnieniem ( zostalo mi prokarbu z zeszlego roku i dokupilem orius extra). Podeslij fote w jakiej masz fazie. Zaprawiales ziarno? 

Opublikowano

W zeszlym roku jeden kawalek zasialem po ogrodnikach z ciekawosci.  poszedl jak zly do pasa az zaczął juz sie klasc. Przyszla susza i praktycznie straki moznabylo liczyc na palcach jednej reki ma powierzchni m^2.  Stalerzowalem na zielonke. 

Opublikowano

Coś w tym jest. W zeszłym roku sialem przed majówka i też masy narobił ale plon był słaby . Znajomy ten sam Lubin siał początkiem kwietnia i sypnol mu x 2 co mi. Z późnym siewem też później opóźniony zbiór . Może dobra alternatywa na zielony nawóz przyoranie ale na ziarno trochę kiepsko.

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

U mnie siany 30marca oskar i na razie slabo mu ida wzrosty-  10-12cm- zimna wiosna jest ( nie zaluje tak wczesnego siania bo i po 20kwietnia byly takie same warunki).   Dopiero co pozbylem sie oprzedzika. Na grzyba planuje standardowo przed kwitnieniem ( zostalo mi prokarbu z zeszlego roku i dokupilem orius extra). Podeslij fote w jakiej masz fazie. Zaprawiales ziarno? 

siany w 3 dekadzie marca

IMG_20230518_161242.jpg

Opublikowano

Mam pole z pszenzytem marnie wygląda planuje dać mu trochę "odpoczynku" i posiać za rok łubin ale żeby nie stało puste to co myślicie żeby dać na poplon przed łubinem żeby wzbogacić trochę glebę. Dodam że mam monokulturę zbożowa więc raczej zboża odpadają oraz bliskie sąsiedztwo lasu

Opublikowano

Rzodkiew z gorczyca końcem sierpnia, tak żeby urosło a nie zakwitło i zostawić do wiosny na mulcz.

Opublikowano

Oskar po powschodowym potraktowaniu metrybuzyną i diflufenikanem.

Dostał deszczu i szarpnął z kopyta

20230521_083456.jpg

Opublikowano
19 minut temu, malaczarna napisał:

V b VI a atak przędziorki sarny i losie mają pastwisko.

IMG_20230516_181933.jpg

A co u słonecznika słychać?

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Rzodkiew z gorczyca końcem sierpnia, tak żeby urosło a nie zakwitło i zostawić do wiosny na mulcz.

Wolałbym na zimę zaorać bo nie wiem czy z wiosny dam radę z pługiem bo mokre pole. Sarny nie zjedzą ?

Opublikowano

Tym bardziej rzodkiew bo mrlioruje.

I bez pługa. Talerzówka pięknie uprawi.

Mam pogląd na takie uprawy w okolicy. Rewelacja.

Zaorać możesz w sierpniu i to wsiać