Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mój  Oskar. Szału nie ma .

Nawet bida. Dużo nie wzeszło,

Tak czy siak chyba pierwszy i ostatni rok u mnie.

Lepszy biznes na monokulturze. Do tego nasiane w tym roku ogrom. Dopłaty będą niższe, a ceny nasion pewnie polecą na łeb.

20210514_171047.jpg

20210514_171104.jpg

Chyba za głęboko posiałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel2678 napisał:

0,2 gdy łubin będzie  w fazie 6 liści( lub 8 ktoś z chłopaków pisał, ale już dokładnie nie pamiętam, mam gdzieś zapisane ale na razie nie szukam notatek bo łubin mam wyjątkowo czysty  ) trochę łubin może robić się żółty po oprysku ale po kilku dniach mija

U siebie testowałeś legato w takiej dawce?

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Mój  Oskar. Szału nie ma .

Nawet bida. Dużo nie wzeszło,

Tak czy siak chyba pierwszy i ostatni rok u mnie.

Lepszy biznes na monokulturze. Do tego nasiane w tym roku ogrom. Dopłaty będą niższe, a ceny nasion pewnie polecą na łeb.

20210514_171047.jpg

20210514_171104.jpg

Chyba za głęboko posiałem.

Tak źle nie jest ale oprzędzik go atakuje😁 

Ja jutro postaram się swojego opryskac

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Tak źle nie jest ale oprzędzik go atakuje😁 

Ja jutro postaram się swojego opryskac

Po czym to widać ? I czym pryskasz ?

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

A masz zamiar kosić? 

Ja mam buldoga

Oczywiście. Myślę że aż tak go nie zje

Opublikowano

U mnie dużo oprzedzikow nie ma to nie świruje i nie jadę pryskać. Rok temu było tego zatrzęsienie, pojechałem wcześnie rano, nic nie żerowalo, podniosłem kamień z pola a pod kamieniem z 15 oprzedzikow. Albo jeszcze spały albo usłyszały moja siuntke i się schowaly

• Haha 1
Opublikowano

Zna ktoś przyczynę tego że łubin rośnie korzeniem do góry?? Sporo roślin pogubiło kierunek niektóre starają się nawrócić i dopiero wschodzą. Dziwne rzeczy... Obsada mała będzie 

IMG_20210514_100635.jpg

Opublikowano

No właśnie to jest przyczyną niskiej obsady u mnie.

Trafia się że 3 ziarna pod rząd zmyliły kierunek.

Moje częściowe wytłumaczenie to może bardzo chłodna wiosna?

Temperatura gleby porównywalna z temperaturą powietrza i kiełek traci orientację???

Dodatkowo ja głęboko posiałem.

Zdjęcie powyżej zamieściłem z lżejszej ziemi. Gdzie wilgotniejsza i zimniejsza łubin słabszy.

No właśnie to jest przyczyną niskiej obsady u mnie.

Trafia się że 3 ziarna pod rząd zmyliły kierunek.

Opublikowano (edytowane)

Szału nie ma. Poszło 1,25l Snajpera doglebowo po zasiewie  i tam gdzie założyłem to choruje... Ale na razie czysto. 

IMG_20210514_100117.jpg

IMG_20210514_100829.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Jeszcze mniejsza obsada jak u mnie.

Też miałem przebarwienia ale już schodzą

Opublikowano
41 minut temu, Agrest napisał:

Jeszcze mniejsza obsada jak u mnie.

Też miałem przebarwienia ale już schodzą

Słabe nasiona musiały być bo część po prostu zgniła w ziemi. Kiedyś miałem odmianę Sonet to 3t z hektara spokojnie przekraczałem zamieniłem na Tango i ostatnio coś kiepsko wypada... Ale jak nie będzie dużego zachwaszczenia to coś się nakosi. 

Opublikowano
15 godzin temu, stempos1980 napisał:

Najlepiej pryskać wcześnie rano bo wtedy żer ma.

@Agrest dorosły tylko liście zjada ale jak złoży jaja to łatwa zeruje na korzeniach i wtedy nie będzie nic

Co najlepiej zastosować ? Deltrametryna może być ?