Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzięki ogar118 że to odnalazłeś.

Byłem dziś na polu i strąki robią się coraz bardziej żółte, rośliny tracą liście...Tylko te burze coraz bardziej go wykładają a przecież nie dostał ani grama azotu B) Mał dużo wilgoci i wyrósł dosyć duży, nie należy przesadzać z gęstością siewu. Siła kiełkowania wyszła 86% i pomyślałem sobie że comand też zrobi swoje i zasiałem... 200kg, tak jak na poplon. I wyszło jak wyszło. Mam nadzieję że uda sie wykosić, może będzie bez desykacji

Opublikowano

Wracając do tematu desykacji. Czy próbował ktoś roztworu saletry amonowej? Podobno jest bardzo parzący dlatego nie stosuje się jej do dolistnego dokarmiania. Na kawałku około 30ar oprysk wyszedł słabszy i comand przepuścił sporo komosy tak myśleżeby tam wypróbować tylko jakie stężenie?

Gość peres100
Opublikowano

Ktory łubin bedzie lepszy na kiszonke dla bydla, mialby to byc polon po zniwach zbierany jesienia. Odmiana mister 2,5zł kg czy sonet 1,5zł kg. który wiekszy wyrosnie?

Opublikowano

sonet i mister beda podobnej wyskokosci z tym ze zólty mister bedzie słodki a sonet ma troszke alkaloidów ( nie gorzki ale i nie w pełni słodki) ja soneta sieje na zioarno i krówki nie narzekaja :)

Opublikowano

Już wiadomo że będę musiał desykować. Problem w tym że rzepakowcy wykupili wszystkie desykanty i sklejacze. Dziś udało mi się kupić 1l Nu Film za 75zł a w poniedziałek mają przywieźć Flexi za 78zł i reglone po 89zł za 1l a zwiedziłem 4sklepy ze ŚOR tyle że miałem po drodze...

Gość peres100
Opublikowano

chce to zasiac w miszance z facelia i peluszka czyli moze sonet bylby lepszy wkoncu tysiac zlotych na tonie tanszy

Opublikowano

u mnie już strąki brązowieja, a nasiona jedne juz mają kropeczki bo mam żółty i nie ten o kremowych nasionach tylko ten z plamkami musze zrobic zdjęcie i dodać zadecydujemy czy konieczny bedzie zabieg desykacja siwy kiedy prawdopodobnie mój będzie do zbioru? ok. 2 tyg?

Opublikowano

właśnie mam odmiane Mister która jest tradycyjna, nie będzie czasami za późno bo już tak jak pisałem nasiona dojrzewają już mają barwe taka jaka mają mieć może juz czas na desykacje? Albo poczekać może dojdzie sam jak pogoda będzie sprzyjac chyba się nie osypie?

Opublikowano

Jak jest zachwaszczenie to bez desykacji nie ryzykuj. Jeżeli nasina dochodzą a roślina zaczyna gubić liście to za kilka dni pryskaj 3-4l glifosatu w zależności jakie chwasty występują sklejać nie trzeba nieosypuje się jak rzepak.

Opublikowano (edytowane)

zachwaszczenia nie ma łubin marzenie tylko miejscami placki rzedu 5m2 rumianu który już tez przekwitł także z zachwaszczeniem problemu nie ma a łubin już liście stracił zostały łodygi i strąki. To jak najlepiej może poczekac bez desykacji? A ile ma wilg. podczas zbioru około?

tylko miejscami tez tak po arze co jeszcze zielony jaka może byc przyczyna? Antraknoza raczej nie bo Łubin cały sztywny pionowy.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Ja swojego myślę zdesykować bo mam trochę chwastów, tylko zastanawiam się czy mogę to zrobić HURAGANEM bo mam go troche w zapasie nie wpłynie to negatywnie na siłę kiełkowania tych nasion w przyszłości ??

Opublikowano

w ubiegłym roku desykowałem glifo - huragan + siarczan normalna dawka jak na perz i łubin ma 80% siły kiełkowania, pryskane jak straki zaczeły brazowiec. W tym roku tez juz huragan kupiony mysle ze za tydzien bede pryskał

Opublikowano

Nie ryzykuje z glifosatem. Raz spróbowałem i więcej nie będę. Jutro jade z reglone bo dziś był za silny wiatr. Łubin może nie wysypuje się tak jak rzepak ale czasem można usłyszeć pękające strąki, szczególnie po nocnym deszczu lub dużej rosie jak rano wyjdzie ostre słońce

Opublikowano

Po glifosacie były takie powikłania że nasiona nie chciały kiełkować. To było na początku uprawy łubinu, cały był zrośnięty przytulią i innymi bo pryskany samym afalonem. W dodatku strasznie nierównomiernie dojrzewał. Musiałem wyjechać w delegacje więc resztą zajął się ojciec. Dobrze że łubinu było nie dużo bo wtedy sialiśmy tyle żeby wystarczyło na poplony dla nas. Bardzo ciężko było to sprzedać