Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

to ja nie jestem tak w średniowieczu z plonami ;), żółty szerokolistny samokończący Perkoz dał w tamtym roku na piaskach V kl około 1,2-1,4t/ha ;), zaś ten sam na działce innej ale równie suchej tyle że VI klasy dał około 1t/ha. W tym nie spodziewam się mniej niż to 1,5t/ha, ze wzgl. na większą ochronę, a i jeszcze zielone strąki ma.

tej sredniowiecze, ja jestem na pojezierzu lubuskim gdzie jest najwieksza susza w kraju, podaj agrotechnike to porownamy, zobaczymy ile pakujesz w npk czy ochrone przed antraknozą. Na tym lubinie lekko zgubie na innych nadrobie, takie zycie panie wiesiek sredniowiecze

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Matey napisał:

tej sredniowiecze, ja jestem na pojezierzu lubuskim gdzie jest najwieksza susza w kraju, podaj agrotechnike to porownamy, zobaczymy ile pakujesz w npk czy ochrone przed antraknozą. Na tym lubinie lekko zgubie na innych nadrobie, takie zycie panie wiesiek sredniowiecze

orka zimowa potem agregat i siew około 200kg/ha, brak jakichkolwiek nawozów przedsiewnie i powschodowo, raz dożywianie magnezem 5% łącznie z antyrobalem, co roku idzie przedwschodowo jakiś afalon lub boxer, w tym roku dodatkowo poszedł herbicyd na jednoliścienne i mieszanka tebu+azoksy+trofant.

Na suszę nie mam wpływu ale mimo to plony łubinu (ta sama odmiana) są powtarzalne na tych samych kawałkach. Zobaczymy w tym roku.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Thanks 1
Opublikowano

poczestuj jeszcze opadami od kwietnia do teraz to porownamy. Tak jak pisalem ten lubin zle trafil z pogoda i 3/4 kwiatow zrzucił. Doplata cala, + wb + ograniczenie kosztow do minimum pozwala zyc. Koszty chemiczne masz wyzsze niz ja, bo u mnie bez robala i tebu z mieszanka.

Dodam tylko ze tutaj zero npk, zero ochrony przed robalem, grzybem, zero dosuszania. Opady wygladaj na 10.5kwiecien, maj 62, czerwiec 24. do tego temperatury +36 w cieniu lub lepiej. Nie chce sie pucowac ale prz ytej agrotechnice i normalnej pogodzie tona byla rok do roku

Opublikowano
19 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

orka zimowa potem agregat i siew około 200kg/ha, brak jakichkolwiek nawozów przedsiewnie i powschodowo, raz dożywianie magnezem 5% łącznie z antyrobalem, co roku idzie przedwschodowo jakiś afalon lub boxer, w tym roku dodatkowo poszedł herbicyd na jednoliścienne i mieszanka tebu+azoksy+trofant.

Na suszę nie mam wpływu ale mimo to plony łubinu (ta sama odmiana) są powtarzalne na tych samych kawałkach. Zobaczymy w tym roku.

Jakie ilości dawałeś grzybówki w mieszaninie

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Jakie ilości dawałeś grzybówki w mieszaninie

Dokładzna zupka jaka poszła w tym roku to 

Siarczan Mg 10kg/ha

+targa super 1,2l/ha (jednoliścienne) 

+tebukonazol 120g/ha (ambrosio)

+azoxystrobina 50g/ha (sinstar)

+tiofant metylowy 125g/ha (topsin)

+Sumi Alpha 0,2l/ha (na robale)

+drGreen Rzepak+Bor 2,5kg/ha (odżywka)

+Atpolan 1l/ha

Poza siarczanem i robalem stosowanym wcześniej na próbę w tym roku poszedł grzyb i drGreen jeszcze...

Nie przeczę, że koszty mam wyższe niż wielu tutaj, ale to i tak jak na razie się u mnie zwraca w plonie. Ja osiągam 1,2-1,5t/ha Perkoza (co wg. statystyk jest bardzo dobrym rezultatem jak na samo kończący żółty), a że samo raczej nigdzie nie rośnie to coś trzeba dać.  

Opublikowano

Moj żółty mister mam po 15strąków na głównych pędach na bocznych brak strąków miejscami po jednym lub dwa.susza zrobiła swoje choć kwitł bardzo ładnie. Posiewnie pryskany boxrem 3l/ha było zimno i sucho wszystko przepuścił lubin jest max po kolano a zielsko w pas. Pojdzie desykacja i to była moja pierwsza i ostatnia zabawa z łubinem. Co zbiore pojdzie na poplony.

Opublikowano
12 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Nie przeczę, że koszty mam wyższe niż wielu tutaj, ale to i tak jak na razie się u mnie zwraca w plonie. Ja osiągam 1,2-1,5t/ha Perkoza (co wg. statystyk jest bardzo dobrym rezultatem jak na samo kończący żółty), a że samo raczej nigdzie nie rośnie to coś trzeba dać.  

podaj jeszcze rozklad opadow. Nie raz zbieralem 1,5t w gore przy jednym wjezdzie z opryskiwaczem, a mimo to nikogo nie nazywam sredniowieczem bo zebral ode mnie mniej. Myslisz ze przy takiej patologii pogodowej jaka jest u mnie w regionie zebralbys 1,2t? Zapomnij.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Matey napisał:

podaj jeszcze rozklad opadow. Nie raz zbieralem 1,5t w gore przy jednym wjezdzie z opryskiwaczem, a mimo to nikogo nie nazywam sredniowieczem bo zebral ode mnie mniej. Myslisz ze przy takiej patologii pogodowej jaka jest u mnie w regionie zebralbys 1,2t? Zapomnij.

Szkoda, że ludzie bierzecie to do siebie- nikogo obrażać nie chciałem, a zwrot "to ja nie jestem tak w średniowieczu z plonami ;)" nie był do nikogo kierowany... Kiedy to ludzie zbierali wyższe plony z ha- teraz czy w średniowieczu jak już? Deszczu nie było u mnie ani w maju ani w czerwcu dużego, tym bardziej że dookoła tych pól z łubinem a i pszenicą strzelają nagminnie w każdą większą chmurę. Gradu nie było, wichury co kładzie też, deszczu tyle co kot napłakał (dokładnie to nie powiem, ale na 30 dni średnio może przez 5-6 lekko padało, a przez kolejne 5 to kilkuminutowe mżawki do 0,5mm), zaś teren suchy.

Naprawdę jesteście koledzy strasznie drażliwi, może to przez upał.

Opublikowano
Dnia 30.06.2019 o 21:47, WiesiekTraktorzysta napisał:

Dokładzna zupka jaka poszła w tym roku to 

Siarczan Mg 10kg/ha

+targa super 1,2l/ha (jednoliścienne) 

+tebukonazol 120g/ha (ambrosio)

+azoxystrobina 50g/ha (sinstar)

+tiofant metylowy 125g/ha (topsin)

+Sumi Alpha 0,2l/ha (na robale)

+drGreen Rzepak+Bor 2,5kg/ha (odżywka)

+Atpolan 1l/ha

Poza siarczanem i robalem stosowanym wcześniej na próbę w tym roku poszedł grzyb i drGreen jeszcze...

Osypuje się ten łubin ?

Opublikowano

Zapytam inaczej . Jak powinien wyglądać łubin ? W jakiej fazie dojrzałości powinien być , by go desykować ?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki . Czyli jeszcze ze dwa tygodnie zaczekam .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
8 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

nie, jeszcze większość zielonych strąków było w tamtym tygodniu (sobota), w poprzednich latach koszone po żniwach zbożowych i się nie osypywał

W tym roku jakiego plonu się spodziewasz ?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, RafaKdziela napisał:

Na 5 klasie tonę wyda ta odmiana ?

u mnie na 4b w 50% i 5 i 6 (po 25% powierzchni) dało w tamtym roku około 1,2-1,4t/ha, także z 2,1ha było 2/3 przyczepki 4 tonowej, wagowo po workowaniu się mniejwięcej zgadzało (2,7-2,8t ogółem) . Łubin siany po łubinie, ten rok jest 3 z rzędu i ostatni w tej lokalizacji...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Dziś poszła desykacja,odmiana wąskolistna gorzka Oskar. Poszło 2,5 litra Diqua 200 SL plus elvita lepiator 0.8 litra na hektar na zamkniecie strąków żeby się nie osypały jak rok temu.Ma ktos z was posianego Oskara?Chce zapytać czy tez ma takie problemy z osypywaniem sie tej odmiany?

Opublikowano
Dnia 2.07.2019 o 20:47, stempos1980 napisał:

Jeżeli jest 70-80%strąków dojrzałych to już możesz jechać 3l randap una ha

18 minut temu, Fugeo napisał:

Czy mogę zasuszyć łubin np Agrosarem 360 SL? Jeśli tak to w jakiej dawce. Odmiana Karo.

Wystarczyło przeczytać wyżej kolega stempos napisał  , Agrosar to zamiennik randapu