Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To dobra ta doglebówka, bo u mnie niczym nie było pryskane i też chwast nie rósł jak było sucho;p

Glifo ile chcesz tyle dasz jak masz perz to możesz więcej a normalnie to z 3-4l max.

Oczywiście w porę opryskany łubin glfio nie traci zdolności kiełkowania.  Co roku praktycznie pryskam i łubin wschodzi jak szalony.

Opublikowano
22 godziny temu, RafaKdziela napisał:

@Matey czy ponownie czymś kropiłeś na chwasty w łubinie .U mnie już widzę placami doglebówka nie działa i chwasty cosik się pojawiły .Czy jest szansa na poprawkę ,żeby chwasty zwalczyć .Na teraz ledwo je widać .

niee, w tym roku dopryskałem metrybuzyna 7 dni po siewie ale jak łubin mm na wierzchu juz to nie bede sie bawił w jakies eksperymenty, kase wydać łatwo a efekt z tego co czytałem kiepski. Niby goltix coś tam podziała ale tylko na chwasty we wczesnej fazie rozwojowej. A przy łubinie nie ma co pchac sie w koszta bo kokosów nam nie wyda

18 minut temu, sumek666 napisał:

Właśnie też mam taki plan. U mnie doglebowka działała tak długo jak było sucho. Przyszedł mały deszczyk i chwasty ruszyły do boju. 

Jaka dawka glifo polecacie na taki zabieg?

jak bez perzu to 2,5-3 litry, jak jakies bylice, perze i inne dziadostwa to odpowiednio wiecej. Rok temu na bylice dawałem 3l ale tego 480 sl i bylice połamało, nawłoć przetrwała

Opublikowano

Ja w zeszłym roku od miedzy miałem perzu trochę dałem 3 l plus 5 kg siarczan amonu i perz szlag trafił. Łubin po tym zabiegu ładnie wyszedł tylko sucho i zimno i tak rośnie bo rośnie. Robaka 2 razy pryskałem

Opublikowano (edytowane)

Ja tez stosuje glifosat w ilości 1kg/ ha ( 150-200l wody na ha). Wcześniej D-quad. Różnicy we wschodach nie zauważyłem . 

Edytowane przez asmodan28
Opublikowano (edytowane)

Nie. Desykacja. Tylko jedz powoli jak sucho. Kiedyś się pospieszyłem było sucho zajeb....lem kurzem od razu i d*pa była...

Edytowane przez asmodan28
Opublikowano

Jak myślicie ile wytrzyma Agil rozrobiony w opryskiwaczu? Wczoraj znowu pogoda zrobiła mnie w balona, trzy prognozy w ogole nie zapowiadaly deszczu, pojechałem na pole perz opryskac a tu zaczęlo kropic... Takie byle co, ze rośliny z tego nie skorzystaja ale juz oprysk niemożliwy i teraz oczywiście w prognozach deszcze przez kilka następnych dni i teraz też równo pada... 

Opublikowano (edytowane)

A co mu będzie?

Było dodać dobry zwilżacz i jechać na wilgotne. Agil jest akurat środkiem o bardzo szybkim przemieszczaniu. O ile pamiętam to deszcz godzinę po zabiegu nie ma wpływu na skuteczność.

Można go stosować w dawkach dzielonych 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

pryskacie na jednoliscienne i pozniej przed zbiorem bez glifosatu? Pytam bo mam jeden kawałek z oczkami z perzem i miejscami chwastnica wylata, doglebówka puszcza takze najprawdopodobniej bedzie glifo przed zbiorem i zastanawiam sie czy jest ekonomiczny sens robic jednoliscienne czy zostawic i przed zbiorem glifosat?

Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Żeby się nie pchać w koszta to tylko glifo przed 3 tyg przed kosą

Dzięki  tak myślałem ale jest jakiś teraz oprysk żeby  zastosować?

Opublikowano
19 godzin temu, stempos1980 napisał:

Najniższa dawka fusilade i chwastnica będzie załatwiona bo zanim będzie  glifosat to już się wysieje i będzie jej coraz więcej. 

najnizsza dawka to 1l czy nizej? przy fulisade to wychodzi drogo, pantere mam po ok 42zl/l

Opublikowano (edytowane)

0.6 - 0.83l na chwastnice owies głuchy samosiewy zbuż taka najniższa dawka. Ja stosóje 0.6 l na chwastnice plus na przyczepność i jest git. Jak masz pantere po tyle to panterą bo teraz niewiem ile kosztuje fusilade

@Daniel można zastosować Legato 0.2 plus Betanal max pro 1.33 na ha. Ale to koszty. Legato 1l coś 120 zł to nie drogo wychodzi ale 1l betanalu 130 zł i to koszty odrazu

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta
Opublikowano
23 minuty temu, stempos1980 napisał:

0.6 - 0.83l na chwastnice owies głuchy samosiewy zbuż taka najniższa dawka. Ja stosóje 0.6 l na chwastnice plus na przyczepność i jest git. Jak masz pantere po tyle to panterą bo teraz niewiem ile kosztuje fusilade

@Daniel można zastosować Legato 0.2 plus Betanal max pro 1.33 na ha. Ale to koszty. Legato 1l coś 120 zł to nie drogo wychodzi ale 1l betanalu 130 zł i to koszty odrazu

Naprawdę  teraz  mogę zastosować legato?

Legato mam bo zostało mi z jesieni

Opublikowano

Mam takie pytanie . Można jeszcze teraz opryskać łubin od chwastów dwuliściennych ? Domyślam, się że pewno w temacie jest gdzieś odpowiedź , ale może ktoś tak po prostu wie i napisze ?

Opublikowano

No właśnie pytam , bo coś sporo zielska wzeszło ?