Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łubin wylazł na wierzch, tutaj pole zrobione zaraz po siewie 300g metrybuzyny, 100g dff i 0,1l command. Dwuliscienne na razie się nie pokazują, wyłazi mnóstwo chwastnicy ale to nie problem, za jakiś miesiąc Labradorem się załatwi ten problem

IMG_20250423_204321.jpg

IMG_20250423_204326.jpg

Opublikowano

ostatnia tona dziś sprzedana. średnia cena 1,5zł/kg (mniejsze ilości do 500kg =1,6-1,8zł) wieksze pow. 500kg =1,3-1,5zł. Z ciekawości w sobote byłem na lokalnym targu i handlarze tez sprzedawali karo za 1,5zł (rok wczesniej trzymali cene 2,0-2,3). Widze u mnie w okolicy pozno ludzie sieja łubiny, tak naprawde w tym i poprzednim tygodniu sie telefony rozdzwoniły. Można zajac sie uprawa na ten rok. w piatek wjezdza 1sza dawka cyperkill, ledwo łubin wyszedł a juz lata opredzika od groma (uroki monokultury), po 2tyg druga dawka i chyba ja połacze z siarczanem magnezu (10-15kg/ha).

Godzinę temu, Pawel599123 napisał(a):

Jaki wybrać oprysk żeby dłużej pozostał na roślinie?

jakbym był bogaty to bym wybrał:

https://dlaroslin.pl/Insektycydy/21148-Coragen-200-SC-175ML-na-tantnisia-3576960053570.html

a tak to cyperkill, pochodne mospilanu i karate

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel599123 napisał(a):

Coragen to mam, ale na stonkę bo jeszcze działa w miarę 😁 cyperkill długo pozostaje na roślinie?

Polecam czytać etykiety zanim się zacznie zabawę w opryski, cyperkill nie działa poprzez roślinę tylko poprzez bezpośredni kontakt z owadem

Opublikowano
6 minut temu, GABBER85 napisał(a):

co na chwasta w jakiej fazie?

Rolnictwo tradycyjne, chcialbym bez chemi ale jak wydzie to zobacze. Chwasty byly meczone od poczatku wegetacji : brony ,kultywator sprezynowy i kultywator z gesiostopkami .

Opublikowano
20 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Polecam czytać etykiety zanim się zacznie zabawę w opryski, cyperkill nie działa poprzez roślinę tylko poprzez bezpośredni kontakt z owadem

Z etykietami, to różnie bywa, nie bardzo chce mi się wierzyć, że nie działa przez roślinę. O różnych porach pryskałem i nigdy nie było konieczności robienia poprawki a na 100% wszystkie osobniki nie były na wierzchu

Opublikowano
Godzinę temu, logitech55 napisał(a):

Kiedy by przypadł zbiór sianego 28-30 kwietnia?

Ile metrubyzyny dać doglebowo?

ja dałem 125 dff i 175 gr metrubuzyny doglebowo i dwulisciennych narazie nie widać a co wychodzi to bieleje łubin slodki waskolisny 

Opublikowano
23 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Dwuliscienne na razie się nie pokazują, wyłazi mnóstwo chwastnicy ale to nie problem, za jakiś miesiąc Labradorem się załatwi ten problem

U mnie ogromna presja chwastnicy, i stąd pytanie kiedy najwcześniej można robić jednoliścienne w łubinie? 

Opublikowano
12 godzin temu, forestrider18 napisał(a):

U mnie ogromna presja chwastnicy, i stąd pytanie kiedy najwcześniej można robić jednoliścienne w łubinie? 

Ja czekam aż troszke ta chwastnica urośnie i wszystko powschodzi co ma powschodzic czyli za jakieś 2 tygodnie najwcześniej ale myślę że dopiero za miesiąc pojade z tym tematem żeby i perz wytłuc przy okazji 

1 godzinę temu, stempos1980 napisał(a):

Tu to jest presja chwastnicy🤔

Ja mam tak samo w łubinach