Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale co jeszcze się nadaje , może @Agrest coś podpowie ?

Co kolwiek. Ważne by robal dawkę dostał.

Ja się narazie bronię przed zabiegiem. 

Opublikowano

Jaka dawka na oprzędzika?

Ja kupiłem po 58zł litrówki.

Przy dawce 0,25 wychodzi 14,5zł

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jaka dawka na oprzędzika?

Ja kupiłem po 58zł litrówki.

Przy dawce 0,25 wychodzi 14,5zł

0.25

Ja kupiłem w małych bo takie mieli albo 5 l ateraz mi nie potrzebne ale trza będzie kupić bo tylko ten sezon jest buldoc

Opublikowano
Dnia 14.05.2021 o 21:27, Agrest napisał:

Mój  Oskar. Szału nie ma .

Nawet bida. Dużo nie wzeszło,

Tak czy siak chyba pierwszy i ostatni rok u mnie.

Lepszy biznes na monokulturze. Do tego nasiane w tym roku ogrom. Dopłaty będą niższe, a ceny nasion pewnie polecą na łeb.

Ceny nasion raczej nie ucierpią, no chyba że w hurcie. Na wiosnę powinno bez problemu się sprzedać ludziom do siewu. I jeszcze kwestia jest taka, że może i większa jest powierzchnia zasiewu ale z ilu pól tak naprawdę zbierze się plon? 

Opublikowano

Ale na 2zł chyba nie ma co liczyć.

Jeśli ceny zbóż się utrzymają  to rozbieżności w ewentualnych zyskach staną się większe.

Opublikowano

Przy obecnych cenach zboża najlepiej się opłacają. 

Mnie przy łubinie trzyma tylko ta dodatkowa dopłata która jako tako amortyzuje wszelkie niepowodzenia związane z tą uprawą. Inaczej wcale bym sobie gitary nie zawracał i nie kombinował tylko siał żyto po życie przez całe życie. 

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

O której godzinie tego oprzedzika pryskać ?

Ja już bym wsiadał i pryskał bo warunki są super ale mam wyjazd z małym i d*pa 

5 minut temu, Agrest napisał:

Musisz machać rękami, albo rękoma 😁😜

Ależ dałeś poradę.

Ja myślę że one oprzędzika wybierają bo kiedyś czytałem że kruki właśnie są sprzymierzeńcem w walce z tym robactwem ale minus taki że niszczą uprawę

Opublikowano

Wracam z obchodu łubinów i wiem, że już ostatni raz to zasiewam. Teraz niby po opryskach chwastu nie widać ale i sam łubin dostal w dupe, w większości pożółkły albo jakby nie chciał rosnąć a gdzieniegdzie gołe place. Może to wina oprysku, ale chlomazonu dawalem moze max 0,05l/ha. A może wina ostatnich chłodów i jeszcze łubin nadrobi. Tam gdzie w ogóle powschodził. Ale prawdopodobnie w tym roku koniec z lubinem, na lepszych kawałkach zostanie tylko groch a reszta same zboża. 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Rdest powojowaty. 

Tak. Powójka potocznie u nas mówią. W tamtym roku nawet randapowana skutecznie przepędziła bizona z pola i trzeba było talerzowka kosić...

Opublikowano

Też około pół hektara talerzòwką zmłóciłem bo po wierzchu wyszła i zdecydowaliśmy się nie młócić. 

Pierwszy zbiornik takiego syfu z przyczepy nie chciał się zsunąć. Wiosną jeszcze wilgotność 15,3 była.

Opublikowano

A to u mnie w pszenicy to było. Omłóciłby, ale tyle zielonego że odpuściłem

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

@stempos1980 , @Agrest i reszta kolegów w temacie , na tego oprzedzika musowo rano pryskać ? Nie można by późno z wieczora koło 21 ?

Największe żerowanie występuje nad ranem.

Rano jak chodzę po łubinie to widzę dorosłe jak chodzą a przed wieczorem jak tunele zamykam i idę do łubinu to niewidać żadnego.

Więc opryskiem kontaktowym go nie trafisz