Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
45 minut temu, radix071 napisał:

Jak dzwoniłem do Granum pytać o Oskara to powiedzieli ze nie mają a za Zeusa po 3500 z ekologii. To było jakieś 2 tygodnie temu

Obdzwoniłem pół Polski za kwalifikatem  Oskara i podobno nie będzie dostępny,jednak jak ktoś by miał jakiś namiar proszę o informacje.

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Wiecie może jakie ceny będą na łubin kwalifikowany w tym roku?

Jak będzie dostępny to będzie kosmicznie drogi  zapewne

Opublikowano

Widzisz różnice pomiędzy c1 a np c3 czy c4?

Pisałeś że masz swojego Oskara chyba w c2

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Widzisz różnice pomiędzy c1 a np c3 czy c4?

Pisałeś że masz swojego Oskara chyba w c2

Tak mam swojego c2 na 20 ha ale zawsze kupuje kwalifikat na rozmnożenie.

Nie widzę różnicy z c2 a c3-c4 nigdy nie siałem  to nie mogę się wypowiedzieć.

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

To posiej na próbę kawałki do poruwnania.Z Oskarem to szaleją cenowo.a jak Oskar z obsypywaniem?

Nie mam nic innego tylko Oskara w c2. W 2019 sklejałem to sie nie osypał a w 2018 niestety  nie dopilnowałem i trochę na ziemie poszło.

Opublikowano

Ceny jak z kosmosu za łubin .Ja kupiłem w zeszłym roku od kolegi i na pewno nie kwalifikat za 1 tyś tona i mi dał zacny plon .Kwalifikat nie miał polotu taki badziew i cena kosmos .Mam jeszcze ok 3 tony na paszę bardzo ładny czysty .Dalbor .Nic się nie osypywał .Samo kończący .

Opublikowano
1 minutę temu, RafaKdziela napisał:

Ceny jak z kosmosu za łubin .Ja kupiłem w zeszłym roku od kolegi i na pewno nie kwalifikat za 1 tyś tona i mi dał zacny plon .Kwalifikat nie miał polotu taki badziew i cena kosmos .Mam jeszcze ok 3 tony na paszę bardzo ładny czysty .Dalbor .Nic się nie osypywał .Samo kończący .

Tez bym chętnie posiał na moich piachach słodki który z reguły potrafi lepiej sypnąć tylko ze sarny będą miały pastwisko na moich polach.

Opublikowano

Zalerzy od mtn. A potrafi i grubo powyżej 200g mieć więc i 200kg może być mało. Do tego siła kiełkowania, połówki i 250kg się robi.

Opublikowano
11 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Tez bym chętnie posiał na moich piachach słodki który z reguły potrafi lepiej sypnąć tylko ze sarny będą miały pastwisko na moich polach.

U mnie lasy wszędzie ,jak patrzeć i tragedii nie było .W 2019 roku bez szaleństwa czyli ochrona i nawożenie plon 3 tony z ha.

Opublikowano
3 godziny temu, RafaKdziela napisał:

U mnie lasy wszędzie ,jak patrzeć i tragedii nie było .W 2019 roku bez szaleństwa czyli ochrona i nawożenie plon 3 tony z ha.

Ważone? Jaka gleba? Jak odchwaszczales? Jak nawoziłes? Kiedy siane i w jakiej normie i w jakiej rozstawie? Powiedz coś więcej bo ja to bym sie cieszył jakbym polowe tego ukosił

Opublikowano (edytowane)

@KlimekPL.

Siew ok 20 marca zestawem agromasz sn300 na głębokość ok 7 cm .Rostaw fabryczny redlic.Nawożenie polifoska 6- 250 kg/ha.Z jesieni wapno węglanowe ok 5 ton na ha .Na chwasty Stomp aqa w dawce maxymalnej .Na początku kwitnienia oprysk na  antraknozę Gwarant 500sc dawka wedle zaleceń i tyle.Norma wysiewu 270kg /ha.Łubin mam w galerii .Był bardzo gęsty i w pierwszej fazie kwitnienia antraknoza się pokazała .Zabieg na tyle skutecznie pomógł ,że nie było strat .Fakt susza była ,ale widać łubin dał rady .Ziemia 4a/b klasa taka mozaika.Wysokość ok 70cm .Po żniwach zasiałem poplon w ścierń grykę i facelię przed łubinem  zdjęcie też mam w galerii.

Łubin ...nasiona nie były niczym zaprawione .Nasiona były 2 rok po centrali .Siałem na poplon trochę tych nasion z mojego siewu to w grudniu jak orałem miał wysokość ok 80cm i kwitł na niebiesko .

Uważam ,że tej odmiany nie można mniej siać jak 250kg.A to dlatego ,że będzie zbyt słaby łan i chwasty zrobią swoje ...wtórne zachwaszczenie .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Miał ktoś łubin Tango? Jakie opinnie? Chce zasiać na polu po qq na ziarno dawany kurzak przed qq , do tej pory sialem przeważnie Lubin żółty, ale pole powoli jest zadbane i nawożone wapnem to chyba wąskolistny powinien dać lepszy plon? Klasa V i Vi

Opublikowano

miałem tango i regenta  i mimo że regent lepiej wyglądał ale sypał gorzej .Tango miałem na 4 klasie ( ale glina) i 6 z i susza straszna ale mimo to prawie 1,5 tony zebrałem z ha

Opublikowano

Na IV klasie to wiem, że by urósł. Ciekawe jak się spisze na V i VI bo na takich właśnie mam zamiar siać. 250kg polifoski pod łubin to bardzo grubo, ale wtedy chyba już nie sypiesz NPK pod zboże? 

Opublikowano

@KlimekPL .Jeżeli znasz zasobność ziemi to wiesz ile trzeba sypnąć .Łubin czy też zboże nie urośnie z powietrza .Fakt łubin pociągnie azot  ,lecz pk już nie .

Sam decyduj ile chcesz posypać nawozu polifoski ,czy też ultry 8.

Ja zaryzykowałem liczyłem na plon 1,5 do 2 ton .Urosło więcej co mnie cieszy .

Kolega od którego kupowałem nasiona dużo słabiej nakosił .

Dużo zależy od terminu siewu .

3 godziny temu, Egzo napisał:

Miał ktoś łubin Tango? Jakie opinnie? Chce zasiać na polu po qq na ziarno dawany kurzak przed qq , do tej pory sialem przeważnie Lubin żółty, ale pole powoli jest zadbane i nawożone wapnem to chyba wąskolistny powinien dać lepszy plon? Klasa V i Vi

Podobno ta odmiana jest nie wskazana do żywienia zwierząt..

Sam w sobie łubin fajny rośnie wysoki i potrafi oddać dobry plon .Specjalnie nie choruje jeden zabieg na antraknozę wystarczył .

Siałem 200kg na ha .Mimo wcześniejszych obaw ,że będzie zbyt rzadki ,to w miarę rozwoju łan ładnie się zagęścił .Tą odmianę trzeba koniecznie desykować .Zdjęcie w galerii.