Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
53 minuty temu, Fugeo napisał:

Jaką odmianę łubinu żółtego gorzkiego polecacie na IV-V klasę ziemi z tolerancją na opóźniony siew.

Nie ma żółtego gorzkiego jedynie odmiany wąskolistne są gorzkie

Opublikowano

Pierwszy raz w życiu będę siał łubin i za bardzo się nie orientuję. Łubin na pewno ma być gorzki bo dookoła jest las. Więc jaka odmiana będzie dobra?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze mam kilka pytań odnośnie uprawy.

Pole jest aktualnie zaorane i czy jest sens teraz na zamarzniętą ziemię wysiać sól potasową?

Jaki nawóz zastosować, Polifoskę 6?

Czy jest sens nawieźć pole cienką warstwą obornika potem go wymieszać z glebą za pomocą brony talerzowej?

Jaki środek polecacie do zwalczenia chwastów, najlepiej przedwschodowy.

Zamierzam zaprawić nasiona Nitraginą i Vitavaxem.

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano

Obornika się pod łubin nie daje. nawozów to też szkoda łubin i tak za to nie zapłaci.

Ja sieje agregatem z siewnikiem prosto w zimową orkę i nic więcej nie robie. Nasion też nie zaprawiam i plon łubinu zalezy jest tylko od pogody. Jak jest ciepło i mokro to rośnie a jak trafi na mocne przymrozki to się męczy później susza jak to zwykle bywa i po plonie.

Jak masz za dużo kasy i obornik to zasiej kuku a nie łubin czy tam zboże jakieś.

• Like 2
Opublikowano

Siałem raz poli raz lubofoske i nic to nie dało łubinu było jeszcze mniej(słaby rok)

Nasion nie zaprawiam a brodawek ma full zawsze. Jak trochę lepsza ziemia 5klasy co trzyma wodę to łubin jest 5 razy większy jak na tej samej działce na totalnym piachu...

Opublikowano

ja bym łubin zaprawił tylko nitragina, pod korzeń nic, oprysk przedwschodowo, ewentualnie jednoliscienne potem, ale to bardziej zeby działkę wyczyscic. Jak zwierzyna zrobi bardach, a pewnie zrobi to glifosat

@KlimekPL przewaznie jak sie da wjechac to jade i sieje.

Opublikowano
37 minut temu, KlimekPL napisał:

A kiedy siejecie łubin na ziarno? Warto siać jak najwcześniej wiosną czy lepiej przeczekać powiedzmy ten marzec i zasiać w kwietniu aby było mniejsze ryzyko przymrozków?

Dolnyslask jesli pogoda sie utrzyma dalej 5st+ to mysle sobota niedziela. Ogolniemowiac lubin jak owies jak najwczesniej. Najlepszy plon lubinu mialem 3.5t-4t/ha na IV-V. JAk go posialem 15 lutego.

Opublikowano

Koniec marca jak pogoda pozwala jest optymalnie. Owies tak, ale lubin się męczy jak trafi na zimno. To jaki ten oprysk przedwschodowy? Koniec maja to późno lubin urośnie o ile będzie woda, ale moze nie dojrzeć.

Opublikowano

dwa lata temu mój łubin trafił na zimny kwiecien, caly miesiac stał w miejscu zamiast iść do góry i zaslaniac glebe ograniczajac tymsamym rozwoj chwastow

z opryskow jeszcze nie wiem, no ale afalonu raz ze nie dostaniesz, a dwa nawet jesli to chyba ostatni rok byl ostatnim w ktorym mozna bylo stosować afalon

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, czesio200 napisał:

Koniec marca jak pogoda pozwala jest optymalnie. Owies tak, ale lubin się męczy jak trafi na zimno. To jaki ten oprysk przedwschodowy? Koniec maja to późno lubin urośnie o ile będzie woda, ale moze nie dojrzeć.

Konec marca Jak bedzie srednia dobowa 10 stopni. Lubin wyszczeli do gory jak szalony a korzen malutki. TAk przelezy w ziemi miesiac pojdzie korzen w dol i bedzie mial jak wode pobierac, a ty to nazywasz meczeniem. O przymrozki sie nie martwic -5 stopnie w nocy  nie robi na nim wrazenia. Wczesny siew ma to jeszcze do siebie ze lepiej roslinie konkurowac z chwastami, ktorych nasiona tylko czekaja... 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

też sie pytam bo sieje w tym roku prawie 4ha i chyba zostanie to bez oprysku niestety...

Apropo zaprawiania to też miałem zaprawić a wyszło jak wyszło i co najlepsze to na tej nowej działce co łubin był pierwszy raz był jeden z lepszych moich plonów a ziemia to totalna żwirownia 15cm i spokojnie można żwir kopać. Lekkie wzniesienie jest to ciągnik kopie na 4 koła żeby po orce podjechac.

W tamtym roku łubin miał dobrze, bo nie było wcale przymrozków a nawet było lato w kwietniu to rósł i chwasty nawet zasłonił sam.

Akurat wiem swoje w naszym rejonie tak jest, wiele razy siałem już w połowie marca, bo nie mogłem wysiedzieć i wyszło, że ci co siali w kwietniu mieli lepszy odemnie. Łubin to nie owies!

Opublikowano

Ja tylko raz miałem łubin. Zeus. Siany na początku maja bo warunków nie było wcześniej.  Plon 2 tony po 900 zł. Praktycznie zero zarobku. Pszenica po nim była ładna i tyle zalet. 

• Like 1