Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie podobnie 2 l gwarantu na ha pomogło kwiaty się wyprostowały łubin odżył i go sarny zjadły :(  

a żeby im ten gwarant mordy posklejał 

Opublikowano (edytowane)

Mój do likwidacji tydzień nie obecności na polu i antraknoza skosila całą plantacje- trudno nauczka na przyszłość, facelie jest sęs siać teraz na zieloną masę ,rośliną następczą będzie rzepak ozimy? Zdąży zbudować odpowiednio dużo zielonej masy?

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Witam 

Chciałem poprosić o pomoc w ocenie, czy to antraknoza ? Na jednym ze zdjęć widać parę ognisk tego co widać na tym zbliżeniu. Czy teraz pryskać czy już dać sobie spokój? Zdjęcie zrobione dzisiaj przed opadami deszczu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

post-133212-0-31001800-1465929625_thumb.jpg

post-133212-0-09040300-1465929626_thumb.jpg

Opublikowano

Wiem że może trochę szybko to pytanie ale łubin przed zbiorem palimy tak jak zboża czyli gdzieś na około 2 tygodnie przed planowanym zbiorem? (czyli gdzieś koło 15 lipca) i czy dawka 3 litry będzie wystarczająca?

Opublikowano

@Macio zależy jaka masz odmianę i zachwaszczenie, jeżeli samokonczacy to bez desykacji możesz zebrać, jeżeli nie to 3 litry starczają ja w zeszłym 3 Reglone bodajże (szukasz najtańszego odpowiednika roundupu)

Opublikowano

Zachwaszczenie nie jest duże ale mam go posiane od lasu i na na pewno na całej powierzchni pola nie dojdzie równo, a tak poza tym to byłbym spokojniejszy o zbiór. A pamiętasz może kiedy dokładnie paliłeś ten łubin ?

Opublikowano

Nie wiem kiedy siałeś, ale ja w zeszłym roku łubin miałem zebrany 23 lipca a pryskałem jakoś 12 dni wcześniej z tego co pamiętam. W tym roku mam dużo ładniejszy, siany koło 15 marca, ale myślę, że też go zetnę spokojnie przed żniwami zbożowymi.

Opublikowano

Nie wiem kiedy siałeś, ale ja w zeszłym roku łubin miałem zebrany 23 lipca a pryskałem jakoś 12 dni wcześniej z tego co pamiętam. W tym roku mam dużo ładniejszy, siany koło 15 marca, ale myślę, że też go zetnę spokojnie przed żniwami zbożowymi.

Siany koło 20 marca, ciul tam spale go równo ze zbożami i skoszę też równo i już 

Opublikowano

Zasadniczo to ja pryskam jak ziarno jest praktycznie dojrzałe, podobnie jak w zbożach nieraz się roundap stosuje. Będziesz widział jak się sprawy mają, jak masz trochę oleju w głowie a po postach widzę, że chyba tak to dasz sobie radę na lajcie. Jak nie ma chwastów to ja zawszę wolę z 2 dni opóźnić zabieg, bo straszą wszędzie tą zdolnością kiełkowania po roundapie, a łodygi są cieniutkie nie jak w rzepaku, także uschnie po 10 dniach spokojnie.

Opublikowano

Desykacje lubinu robi sie wedlug zasady http://www.agrofoto.pl/print.php?id=0&aid=1242 i masz 100 kielkowania nasion. Ja w tym roku zastosuje jakis sklejacz do desykacji bo w ciul kalifa na ziemi jak rok temu

Opublikowano (edytowane)

Siany koło 20 marca, ciul tam spale go równo ze zbożami i skoszę też równo i już 

kolego cytat z etykiety reglone odnośnie terminu stosowania:

ŁUBIN ŻÓŁTY, ŁUBIN BIAŁY, ŁUBIN WĄSKOLISTNY

Zalecana dawka: 2,5-3 l/ha.

Termin stosowania: gdy strąki na pędzie i co najmniej połowa bocznych są zbrązowiałe,

pozostałe żółte, a nasiona fizjologicznie dojrzałe.

Termin zbioru: w 7-10 dni po opryskiwaniu (łubin żółty do 7 dni po opryskiwaniu).

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Ogólnie to planuje palić ten łubin Glifosatem bo na przyszły rok i tak muszę brać nowe nasiona do siewu także na zdolności kiełkowania mi nie zależy, a podejrzewam że glifosat wyjdzie taniej. I jeszcze jedno gdy będę palił ten łubin to można by było dorzucić coś na sklejanie ? Jak tak to co byście polecili?