Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym i kiedy pryskacie od jednoliściennych po wschodach? Czytałem że Fulisade pryska sie od 2-3 liści i pytanie które to są liście w łubinie ?  :mellow:  

Opublikowano

Jak już to 2 albo 4 albo 6 liści, liście w łubinie wychodzą parami. Pierwsze dwa takie grube, mięsiste to są liścienie, których nie liczymy. Kolejne to są liście właściwe które powinny cie interesować.

U mnie ledwo co 2 parę widać a już pierwsze objawy opszędzika...

Opublikowano

u mnie wraz z łubinem widać mniszek lekarski czy jak kto woli rumian pryskałem afalonem w dawce 1.5 L/h jak myślicie poprawiać ? Jak zaobserwować opszędzika i jak go zwalczać przepraszam ale pierwszy raz zasiałem 

Opublikowano

Czym i kiedy pryskacie od jednoliściennych po wschodach? Czytałem że Fulisade pryska sie od 2-3 liści i pytanie które to są liście w łubinie ?  :mellow:  

ta gałązka to jeden liść.

rolniku360 tu masz objawy żerowania i czym zwalczać. Charakterystyczne zaokrąglone wgryzienia w liście. [galleryimg=575858]

Opublikowano

witam sialem lubin baron po 2 dniach popryskane afalon 1l na ha i coomamd 100 ml na ha dzisiaj bylem na polu i ma ok 6-7 cm wzrostu ale te pierwsze listki z ziarna sa zolte  czyzby popalilo go troche czy tak ma byc bo sieje pierwszy raz i to z przymusu

Opublikowano

Jaka posiac odmiana łubinu na słabą glebe, łubi jak urośnie bedzie zaorany.

Na VI, VI z (pustynia ) zasialem łubin karo, powschodzil bardzo ladnie, dzieki temu ze wilgoc jest bo co jakis czas przelotne opady sa. takze  jak na ta ziemie gdzie poprzednio rzadko kiedy powschodzil tak ladnie łubin to jestem bardzo zadowolony... zobaczymy co dalej bd

Opublikowano

Do kiedy można siać łubin żeby dało radę go skosić ?

Mam jeszcze do zasiania dwa hektary hektar wąskolistnego i hektar mistera, tylko jest taka pogoda ze przez tydzien nie wjade na pole.. . Niebieskiego to na bank skoszę bo w ubiegłym roku siałem o tej porze i doszedł równo ze zbożem :D

Opublikowano

Witajcie Koledzy, mam zasiany łubin żółty na przyoranie, zastosowałem Linurex posiewnie, na jednym stanowisku widzę chcwasty się pojawiają:( co można zastosować powschodowo i kiedy?! Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

witam sialem lubin baron po 2 dniach popryskane afalon 1l na ha i coomamd 100 ml na ha dzisiaj bylem na polu i ma ok 6-7 cm wzrostu ale te pierwsze listki z ziarna sa zolte  czyzby popalilo go troche czy tak ma byc bo sieje pierwszy raz i to z przymusu

Ja zasiałem łubin  Tango i Zeus  opryskane było Afalonem +Comand w dawce 1,2L/100ml i również jest pożółknięty a zwłaszcza Tango to tylko za sprawą Comandu , choć widać że różnie reagują na niego odmiany.W różnych poradnikach piszą że Comandu nie powinno się stosować w łubinie.  Myślę że TO NIE ODBIJE SIĘ NA PLONIE przecież rzepaki też mają przebarwienia na liściach i jest wszystko OK. Gdzieś tu kiedyś przeczytałem  na forum o dawce 150 ml Comandu, uważam że tego typu wpisy nie pomagają forumowiczom a zwłaszcza tym którzy zaczynają przygodę z ŁUBINEM-Pozdrawiam!.

Opublikowano

w zeszłym roku znajomy opryskał commandem sonet niby mu się nic nie stało ale jak zaczeła się pora kwitnienia u mnie było pięknie zakwitnięte pole a u niego kwiatek co parę metrów 

Opublikowano

łubin zeus. jeszcze nie zasiany. wczoraj był przymrozek. dzisiaj też ma być. jutro chciałem siac. w przyszłym, tygodniu też ma niby byc  ochłodzenie. do jakiej temperatury wytrzymuje taki wschodzący łubin?

Opublikowano

łubin zeus. jeszcze nie zasiany. wczoraj był przymrozek. dzisiaj też ma być. jutro chciałem siac. w przyszłym, tygodniu też ma niby byc  ochłodzenie. do jakiej temperatury wytrzymuje taki wschodzący łubin?

Jako poplon scierniskowy lubin OSKAR wytrzymał w pazdzierniku przymrozki nocne do -8, rosl az do konca listopada, kiedy go zaoralem. Natomiast ZEUS juz nie poradzil sobie z tymi przymrozkami i caly padł.

Opublikowano

To u mnie oskar tak samo w poplonie. A myślałem że wszystkie łubin tak umieją... Czyli jednak nie. W garażu miałem też soneta, szkoda że i jego trochę nie posiałem bym wiedział czy tak samo się zachowuje.