Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ja w zeszłym roku posiałem mistera od razu opryskałem na drugi dzień lało ale oprysk nie zaszkodził nasionom ale strach był dopóki nie wzeszedł

Edytowane przez witt25
Opublikowano

Jak myślicie do kiedy maksymalnie mogę się wstrzymać z siewem łubinu ? 

Jak zasieje w 1 dekadzie Kwietnia nie będzie źle będzie to łubin żółty przepraszam za tak głupie pytania lecz pierwszy raz sieje łubin 

Opublikowano

Skoro masz perznic nie zrobisz, posiej 100-150 kg lubinu zeus,kalif cos niesamokonczacego i dsykacja przed zbiorem perz zalatwisz i ubin zbierzesz. Moim zdaniem doplata bedzie minimum 400 wiec nie stracisz ...

Podejrzewam że dopłata napewno nie bedzie nizsza niz teraz bo duzo ludzi zrezygnowało z uprawy łubinu bo sie przeliczyli

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Łubin już kupiłem zaraz po ostatnich żniwach Regent samokonczacy. Na dopłaty to za bardzo nie liczę, różne z tym może być. Podstawa dla mnie w tym momencie to jak najmniej stracić na tym łubinie doprowadzić pole stopniowo do kultury.

A jakby wsiac w to co jest, prysnac zaraz po afalonem a potem w fazie podajze 3 liscia prysnac jeszcze raz na jednoliscienne?

Opublikowano

@Macio  No nie wiem czy nie za duża dawka.. :D W sklepie mówił mi że gdzie cięższa ziemia to dac można 1-1.1 litra a wlasnie na konkretnym piasku 0.9 Sam już nie wiem zobaczymy jakie będą efekty jak urośnie :D

Opublikowano

@Marcincc360 Za późno, wczoraj poszło 1,3l/ha linurexu ale z tego co wiem to afalonu można stosować około 1,5 litra także te 1,3 litra linurexu według mnie jest ok 

Opublikowano

podobno nieoficjalnie tez mozna pryskac expert met... Szukałem i nie moge znalezc. Ile expertu na ha sie daje na łubin? Wie ktoś?

Ja sie zastanawiam nad Arcade 880, na innych forach ktos testowal na pewno dam Boxera 3l jak nie dowiem sie wiecej o arcade. Substancja aktywna ta sama prosulfokarb i domieszka metrybuzyny ktorea jest w expercie tylko ze w litrze jest 80g, wiec dawka 3l nie wiem czy nie zawysoka bedzie. Narazie gdybanie w ramach rozwazan bo boxer wydaje sie sensowny koszt 100zl a i tak desykacje bede musial robic.

Opublikowano

Panowie doradźcie 

mam możliwość wzięcia ponad 7 ha ziemia dość dobra przeważnie IV a tylko pole strasznie zaniedbane, wapna nie widziało xxxxx lat, jesienią częściowo  było przygotowane pod siew oziminy(zapewne żyta jak przez ostatnie 5-6 lat)i zostawione bo obowiązki pod sklepem były ważniejsze, reszta jest tylko podorana.Planowałem nic nie orać tylko gruber i siew zestawem uprawowo-siewnym.Teraz tylko pytania:

-jaką odmianę(po świętach zacznę intensywnie szukać)

-dawka ha

-dawać PK?

-jak późno mogę go posiać żeby chociaz koszta się zwróciły

-jaki sprawdzony środek na jedno i dwuliścienne, bo pole rodzi chwasty niemiłosiernie 

Dodam tylko,że chciałbym aby było jak najwięcej masy zielonej ponieważ w razie jakiegoś niepowodzenia przeznaczę go kiszonkę bądź poplon

Opublikowano

Jak chodzi o masę zieloną to coś z odmian rozgałęziających się, np żółty mister. W zeszłym roku siałem kwalifikat 130 kg/ha (chociaż powinienem 120) i pięknie pokrył całe pole. Co do nawożenia ja u siebie nie stosuje pod łubiny i wychodzę na tym nieźle, mikstury na chwasty masz podane kilka stron wcześniej, przeważnie ludzie stosują afalon z commandem. Teoretycznie im wcześniej posiejesz tym wcześniej zbierzesz, ale jeśli chcesz go ciąć na kiszonkę to wówczas i w czerwcu możesz go posiać, spokojnie zdąży zakwitnąć

Na Twoim miejscu odpuściłbym nawożenie, posiał tego mistera, oprysk na chwasty + potem ewentualnie jednoliscienne w zaleznosci od potrzeby no i oberwacja czy grzyba nie ma

Opublikowano

Na takie warunki glebowe to bardziej nadał by się wąskolistny, ale jak na masę to chyba żółty tradycyjny był by najlepszy. Zasadnicze pytanie czy warto tam dawać PK? zapewne kwas straszny to tylko będą straty fosforu i kiepsko dostępny potas. A łubin ma zdolność zakwaszania rizosfery i pobierze składniki niedostępne dla innych roślin.

Wypowiem się na temat żółtego bo mam w nim doświadczenie a inni niech zabiorą głos w sprawie wąskolistnego.

Ilość wysiewu 80 roślin wychodzi gdzieś 100 kg na ha materiału z centrali ze 150 własnego.

Odmian Baryt albo mister

Myślę, że teraz to już jak najprędzej maks koniec 1 dekada kwietnia.

Co do środków jak ma być czysto to chłopaki robią jakieś mieszaniny senkoru z afalonem albo z boxerem i wigiem p. NA jednoliścienne Agil u mnie się sprawdza.

Opublikowano

Wolałbym go jednak zebrać na ziarno bo i tak kupuje na paszę, Co do ph to na szybko sprawdzaliśmy z kolegą takim jakimś przenośnym ustrojstwem i jest 4,2!!!!Więc macie rację PK odpuszczę, o herbicydach ciut poczytałem i zorientuje się u mojego dostawcy co mogę kupić, pozostaje tylko termin siewu, bo jeśli mam to uprawiać to najpierw umowa na piśmie i zgłoszona w starostwie, bo właściciele to taki typ ludzi,że zasieję i mogę tego nie zebrać ^^

Co do koszenia to wolałbym jakby dość późno nadawał się do koszenia, kombajn mam swój jednak zrobiło się sporo ha dla niego/dla mnie i chciałbym to rozciągnąć w czasie.....

I jeszcze jedno czy wapno posodowe nie zaszkodzi mu jeśli rozsieję i za bardzo nie wymieszam tego??Mam pryzmę wapna i z myślą o następnej uprawie sypnąłbym ze 2,5-3t/ha tak jak dawałem jesienią na inne uprawy

Opublikowano

pH 4,2 przy założeniu, że jest to gleba lekka to musisz dać 2,5 CaO żeby przejść do poziomu wapnowania wskazane. Moim zdaniem nie powinno zaszkodzić. Tylko po żniwach przydało by się porządne wapnowanie....

Co do terminu zbioru od paru lat łubin żółty sieję w okolicy 10 marca a zbiór zawsze odbywa się na sam koniec żniw. 

Opublikowano (edytowane)

Ja sie zastanawiam nad Arcade 880, na innych forach ktos testowal na pewno dam Boxera 3l jak nie dowiem sie wiecej o arcade. Substancja aktywna ta sama prosulfokarb i domieszka metrybuzyny ktorea jest w expercie tylko ze w litrze jest 80g, wiec dawka 3l nie wiem czy nie zawysoka bedzie. Narazie gdybanie w ramach rozwazan bo boxer wydaje sie sensowny koszt 100zl a i tak desykacje bede musial robic.

poczytaj z poprzedbniej strony moje linki-w niemczech stosuja Prosulfocarb czyli boxer,w australi metrybuzyna,arcade ma obie wiec powinien byc ok

,jakie to forum??????

ten arcade drogo wyjdzie chyba,nie lepiej legato-ponizej 50zł

Edytowane przez oloolosz
Opublikowano

Mowisz legato 500 0.2l od 4 lisci? W takim razie przybierajac sie do legato nie mo co siacgleboko na 4 lubinu tylko jakzboze z 2cm,aby szybciej wyszedl bo legato nie bardzo dziala na duze zielsko ?