Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam zastanawiam sie nad ciagnikem na nasze gospodarstwo areal okolo 35 ha.Zastanawiam sie nad Zetorem11441,12441 czy 12245,11245 mocowo sa podobne tylko roznica 2garow najbardziej mam obawy jezeli bym wyral 11441 nie da rady sobie z plugiem obrotowym 4x40 lub 4x35 na gorkach.Prosze o pomoc co wybrac
Opublikowano

Ja tylko mówię co ja bym kupił na Twoim miejscu a decyzja i tak jest Twoja. We Forterze napewno jest dużo ciszej jak w 12245. A jak chcesz obrotówke to czy będziesz miał kawałki po 0,5 ha czy po 3ha to i 4 garowcem jak i 6 sobie poradzisz doskonale. 

12245 6 garów, pojemność silnika większa (logiczne że jest większa bo są 2 tłoki więcej bo zaraz będą się czepiać znawcy🙂), większa średnica tłoka, cięższy, moc uzyskana z całego serca a nie z turbiny i intercolera. 

Opublikowano

Jak masz ponad 100 tys do wydania to może rzeczywiście lepiej poszukaj forterry ( jeśli koniecznie chcesz tylko i wyłącznie zetora). ZTS to w obecnych czasach przerost ceny nad treścią. Bądź co bądź to już przestarzała konstrukcja a ceny już zaczynają mieć kosmiczne. Widziałem te modele po 70 - 80 tys i według mnie to jest dużo za dużo jak na taki traktor.

Opublikowano

To szukaj w Czechach, taniej kupisz, ja Zetora 8011 3 lata temu kupiłem za 10 tysięcy gdzie u Nas trzeba było dać za dosyć dobrego ( nie ładnego a dobrego) ponad 13 tysięcy. A kupiłem 8011 bo do lasu jest za***isty, las mam u Nas suchy to mi napęd nie potrzebny. Tak więc Ci mówię jedź do Czech. Fakt 8011 to już przepaść w porównaniu nawet do 12245 ale mi lepszy do niczego nie potrzebny, prosty i tani w naprawie. A Ty jak chcesz 100 tys wydać to szukaj Fortery ale 6 garowca jak to ma być główny koń pociągowy. 

Opublikowano

Gdzieś na af czytałem swego czasy, że do 6 forterry był problem z częściami, chodziło chyba o wałek sprzęgłowy. A jak chodzi o wybór pomiędzy 11441 a12245 to ja jednak bym wybrał frotke. Jest dużo sprytniejszy, zwrotniejszy, lepszy skręt, podnośnik z ehr, więcej półbiegów pod obciążeniem. Obecnie mam ursusa 1224 i w głowie od dawna jest pomysł zamiany wlaśnie na forterrę, ale narazie to nie na moje fundusze.

Opublikowano
6 minut temu, margoo78 napisał:

Gdzieś na af czytałem swego czasy, że do 6 forterry był problem z częściami, chodziło chyba o wałek sprzęgłowy. A jak chodzi o wybór pomiędzy 11441 a12245 to ja jednak bym wybrał frotke. Jest dużo sprytniejszy, zwrotniejszy, lepszy skręt, podnośnik z ehr, więcej półbiegów pod obciążeniem. Obecnie mam ursusa 1224 i w głowie od dawna jest pomysł zamiany wlaśnie na forterrę, ale narazie to nie na moje fundusze.

Powiem Ci tak 🙂 robiłem 1224 z 2002 roku, po jakimś czasie się przesiadłem na 12245 roku nie pamiętam, ale Zetorem dużo lepiej mi się robiło nawet ktoś mógłby powiedzieć że to jest to samo co nasz Ursus. A mimo to lepiej się Zetorem pracowało, kabina wygodniejsza, ciszej w nim albo mi się tylko tak zdawało 😁 te biegi płynnie wchodzą bez żadnego zgrzytu a w 1224 czasem ten zgrzyt się pojawiał. Ale to tylko moje zdanie, nikogo do niczego nie namawiam ani nie neguje czy taki czy siaki 🙂 każdy traktor jest dobry na którego Nas jest stać ( zakup, serwisy, remonty, paliwo, opony) 😁

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , planuje kupić ciągnik i mam na oku Fendt favorit 818 i John 7810 - moc niby ta sama ceny podobne  . I teraz nwm którego wybrać ? Może ktoś coś podpowie ? Podejrzewam , że JD napewno wiecej pali , ale i też no robi robotę , Fendt znów wygodniejszy . A części i naprawy ? JD z skrzynią Powet Quad.
    • Przez marcigazeno
      Czy ktos z Was mial przyjemnosc lub nie przyjemnosc w ostatnich 5latach zakupic i samodzielnie uzytkowac jakis ciagnik tak do 4t masy wlasnej do lekkich prac ktory jezdzi na 3 cylindrach, takie 80-110koni, czy to sie psuje, brakuje momentu, jakos dziwnie sie zachwuje nie liczac pewnie odglosow, cos sie z nimi dzieje, teraz widze ciezko o jakies normalne silniki w takich mikrusach z podstawowych linii 

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
  • Dodaj nową pozycję...
v