Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupiłem sobie c330 do roboty koło domu i dziwnie mi chodzi 5 bieg,tzn wchodzi ale bardzo płytko i ciężko go wrzucić,ogólnie biegi jakoś ciasno wchodzą,nie wiem albo mam takie wrażenie bo nigdy c330 nie miałem ani nie jeździłem.Trochę to irytuje,jeszcze przy redukcji z 6 biegu dobrze wchodzi,najgorzej to z luzu go wrzucić. Może to kwesta przyzwyczajenia nie wiem.

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan675 napisał:

Kiedyś mialem 30 od nowego i bylo to samo.

I co nic z tym nie zrobiłeś? Ogólnie to dodam że ciężko się przyzwyczaić do tej skrzyni w c330 szczególnie przy redukcji,to normalne że troszkę charczy przy redukcji?

Opublikowano

wysprzęglaj dwa razy przy redukcji. będzie mniej zgrzytać, a nawet wcale,

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

wysprzęglaj dwa razy przy redukcji. będzie mniej zgrzytać, a nawet wcale,

Czyli jak?

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

sprzęgło, luz, gaz, sprzęgło, bieg.

Trzeba się przyzwyczaić c-330 nigdy nie jeździłem :)

Opublikowano
2 minuty temu, bergman31 napisał:

Skrzynia biegów bez synchronizacji wymaga przyzwyczajenia.

Pamiętaj aby w C330 nie przełączać biegów polowych na szosowe i na odwrót w czasie jazdy, bo zablokujesz biegi.

Już raz tak prawdopodobnie zrobiłem przypadkiem jakoś i musiałem odblokowywać właśnie. Ale lepiej już mi idzie nie licząc odcisków  na łapie ;]

Opublikowano
5 minut temu, kellyq napisał:

W c330 obowiązkowo trzeba wozić klucz 13😋

Jak pytałem się speców to mówią że rzadko kiedy się kleszczą w trzydziestkach. Sprzęgło też ciężkawo chodzi może to też kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano
3 godziny temu, akooo napisał:

Niedawno kupiłem sobie c330 do roboty koło domu i dziwnie mi chodzi 5 bieg,tzn wchodzi ale bardzo płytko i ciężko go wrzucić,ogólnie biegi jakoś ciasno wchodzą,

Fabrycznie dźwignia jest przegięta do tyłu dlatego płytko wchodzący bieg V oraz wsteczny to poniekąd złudzenie . Upewnij się czy masz właściwie ( równo) ustawione dźwigienki sprzęgła i aby wyłączenie drugiego i pierwszego stopnia nie pokrywały się, to pogarsza wysprzęglanie. Który rok tego ciągnika ( chodzi  o rodzaj sprzęgła).

Opublikowano
7 minut temu, andrzej78 napisał:

Fabrycznie dźwignia jest przegięta do tyłu dlatego płytko wchodzący bieg V oraz wsteczny to poniekąd złudzenie . Upewnij się czy masz właściwie ( równo) ustawione dźwigienki sprzęgła i aby wyłączenie drugiego i pierwszego stopnia nie pokrywały się, to pogarsza wysprzęglanie. Który rok tego ciągnika ( chodzi  o rodzaj sprzęgła).

1982 rok. 

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Czyli sprzęgło nowego typu ( zunifikowane z C360).

Pewnie tak.Ale ogólnie ciapek w dobrym stanie kupiłem,raczej nikt tam nie zaglądał do środka jeszcze

Opublikowano
Przed chwilą, andrzej78 napisał:

Tego typu sprzęgło potrzebuje okresowej regulacji , przez zużywające się tarcze.

A ciężkie to jest do roboty?

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

tak z 10 minut jak ktoś wie co i jak.

Trzeba było się samemu się nauczyć żeby na przyszłość było :)