Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam, dziś podczas prasowania stanął wałek, teraz rusza się w każdą stronę po parę cm, jak go wyciągnąć? wystarczy odkręcić te 4 śruby czy coś jeszcze trzeba zrobić? On jest tam na jakiś łożyskach czy coś innego? Ktoś to może rozbierał i podpowie co i jak?
Opublikowano

ja w moim 6130 gdy odkrecalem dekiel walka z tylu to po odkreceniu dwoch srub w to miejsce wkrecalem dlugie sruby zeby kola zebate i przesuwka 540-1000 nie spadla na dol tylnego mostu potem wykrecalem pozostale sruby i wyciagalem walek 

Opublikowano

ja wkrecalem  po przekatnej  mialem okolo 40cm z gwintowanego preta zrobione , na do wkrecenia po dwie nakretki zeby troche docisnac te tryby wewnatrz  jak docisniesz tryby i wykrecisz pozostale sruby to dekiel dajesz do tylu po tych dlugich srubach i on na nich jest zeby go zdjac  ztych srub dlugich to trzeba odkrecic nakretki i na luzie zdejmujesz dekiel i wyciagasz walek wom co podpinasz maszyny bo u mnie na niego idzie naped w srodku z walka ktoty jest wyzej taki dlugi nie pamietam dokladnie ale cos kolo metraz tylu przez kola zebate napedza ten ktory wyciagniesz z deklem,drugi koniec wchodzi w sprzeglo wom

ja to rozkrecalem bo mi nie przestawialo z 540 na 1000 obrotow

Opublikowano

dobrze by bylo zeby niegrozna awaria jak frezy na walku co podpinasz maszyny  czy z na nim ktores kolo zebate to jeszcze ujdzie, ale jak sprzeglo wom to rozpolawianie moze jakas blacha  rzecz ,powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Pewnie rozsypało się lożysko skoro wałek zaczął latać. Oby nie uszkodziło przy tym zębów. Daj znać co tam wyszło. 

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

@aderus jak to wyciągałeś to lekko to wychodziło? wykreciłem te śruby wkręciłem szpilki i nic nie chce się ruszać jak dokręce te szpilki to widać jak wałek się dociska i nie wiem jak to ma wyjść wgl bo jedyny ruch to lekko na boki tą obudową

Opublikowano

poluzuj szpilki ipokrec walkiem jak luzno chodzi to jeszcze sprawdz wczesniej czy nie rozsypalo sie lozysko na gornym walku co napedza wom tam idzie rurka z olejem co je smarujetam zaczepiasz lacznik do maszyn na zewnatrz ,w tym deklu w srodku jest lozysko i w im walek

Opublikowano

Więc tak wymieniłem to łożysko i problem dalej jest.. może być winne to łożysko z góry? żeby tam zajrzeć trzeba odkręcić mocowanie od łącznika? są tam też jakieś niespodzianki czy tam już bez problemu?

Opublikowano

jak zlozyles to reka walek chodzi luzno,jezeli na tym co zlozyles jest wszystko dobrze to tylko zostaje gorny jak lozysko sie rozlazlo to kolo zebate  nie napedza dolnego walka  koniec tego gornego walka jest taki przebarwiony chyba utwardzany pod to lozysko napisz  czy udalo sie naprawic

ide dalej owijac sianokiszonke

Opublikowano (edytowane)

Widzisz, nie taki diabeł straszny jak go malują 😁 

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk